用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇德 vs 可風 vs 何傳耀
go

崇德 vs 可風 vs 何傳耀

點揀好? 頭都痛

你住邊區?
我覺得何傳耀係3間之中應該較弱。

回覆 sammag 的帖子

我住洪水橋, 小學在荃灣網, 不會轉網, 用荃灣網, 但自行可跨區回祟德

妹妹頭 發表於 16-11-28 10:38

我住洪水橋, 小學在荃灣網, 不會轉網, 用荃灣網, 但自行可跨區回祟德 ...

如果出可風返學,似乎不太方便,可能好辛苦。

幼稚園 / 小學已習慣在荃灣返學, 應沒太大問題 , 當然如果崇德就方便很多, 但可能要加陪努力才可追上, 因祟德係B1A, 可風/何中只係B1B

引用:點揀好?+頭都痛

原帖由 妹妹頭 於 16-11-28 發表
點揀好? 頭都痛
荃灣得4間英中,你睇過荃灣同元朗邊區較好?大抽獎無分b1頭同尾,如確實係b1生,轉區後崇德多一次機會。
我校網係深水埗,老師建議我轉去荃灣,但上網睇荃灣英中位唔夠分,都唔知搏唔搏好

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

回覆 easonkinki 的帖子

深水埗比荃灣好位, 中學也比較好, 我D朋友只會由荃灣轉去深水埗, 從未聽過建議由深水埗轉回荃灣

引用:回覆+sammag+的帖子 幼稚園+/+小學已習慣

原帖由 妹妹頭 於 16-11-28 發表

幼稚園 / 小學已習慣在荃灣返學, 應沒太大問題 , 當然如果崇德就方便很多, 但可能要加 ...
見舊年崇德DSE成績只係同可風與何傳耀相約

回覆:妹妹頭 的帖子

我都唔知老師鼓勵我地轉區,深水埗男仔唔係咁多學位,成績又唔係最top,得黄棣珊揀,得5x抽獎位,仲要同女仔爭。
你點解想留係荃灣嘅?元朗多b1學校喎!

回覆 晴晴小B 的帖子

係呀, 所以依3間我至揀到頭都痛埋, 祟德近屋企, 何中/可風, 2者要選1間做自行2

回覆 easonkinki 的帖子

因為我同我老公都係晌荃灣番工, 早上渣車, 可能送埋佢番學至番工, 收工又可以車埋佢返屋企, 而且我同我老公都係晌荃灣長大, 比較熟悉依區

easonkinki 發表於 16-11-28 12:32
荃灣得4間英中,你睇過荃灣同元朗邊區較好?大抽獎無分b1頭同尾,如確實係b1生,轉區後崇德多一次機會。
我 ...

荃灣已經勁唔夠位, 仲轉入嚟, 你老師係玩咩, 轉葵青區好過啦.

引用:Quote:easonkinki+發表於+16-11-28+12:32+

原帖由 oiyau2005 於 16-11-28 發表
荃灣已經勁唔夠位, 仲轉入嚟, 你老師係玩咩, 轉葵青區好過啦.
我由葵青搬左黎荃灣而家到揀學校先知衰

妹妹頭 發表於 16-11-28 09:13
點揀好? 頭都痛

咁一間崇德, 一間何. 可2選一
可風無直屬學校應該機會大少少, 可去開放日, 不過可風同何傳耀都係3/12, 要走2邊

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2954758

easonkinki 發表於 16-11-28 13:04
我由葵青搬左黎荃灣而家到揀學校先知衰
咁你小學如果係葵青區, 你可以唔使轉校網呀

回覆 oiyau2005 的帖子

何傅耀係19/11, 可風係3/12

何中冇去到, 因為學校有事, 所以冇得去觀校
可風報左名, 今個星期六去觀校

引用:Quote:easonkinki+發表於+16-11-28+13:04+

原帖由 oiyau2005 於 16-11-28 發表
咁你小學如果係葵青區, 你可以唔使轉校網呀
小學o係深水埗

妹妹頭 發表於 16-11-28 13:09
回覆 oiyau2005 的帖子

何傅耀係19/11, 可風係3/12

sorry! 我睇錯咗, 咁你去何風睇下, 啱唔啱心水

回覆:easonkinki 的帖子

我睇咗小學版jm呢個post後又覺得轉區影響唔係好大,以jm數據黎睇40網男仔派得差過62網。好多人以為40網多d英中,事實上該區係女校多,而且升中人數多成千人