用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教2歲b吾講野既問題
樓主: yungyeung
go

[聽/語障] 請教2歲b吾講野既問題 [複製鏈接]

1歲至2歲

語言理解

理解熟悉的動作詞彙
    辨認及指出常見物件及人物
    辨認及指出熟悉的身體部份
    跟從口頭指示執行日常活動(如:「坐低」、「掉垃圾」)

語言表達

用聲音、說話及動作表示需要
    用近似說話的聲音(俗稱太空語)
    逐漸增加有意思的單字
    用暱稱稱呼自己及熟悉的人物
    說出熟悉的物件及身體部份
    運用簡單的雙詞組合句(如:BB食,媽媽奶奶)

2歲至3歲

語言理解

理解兩個元素的指令(如: 喺嗰盒度拎嗰波出嚟)
    明白並回答簡單問題,如: 「乜嚟?」、「去邊度?」、「有冇糖?」 、「要唔要餅?」
    明白空間概念,如上/下面、裏/外面

語言表達

運用不同的雙詞組合句(如:媽媽玩,拋波波,去公園)及三詞組合句(如:媽媽玩車,拋波波,我去公園)
    運用新的詞類,如: 否定詞(無水,唔要)、代詞(我)、時態詞(緊,)
    發問問題,如:「乜嚟?」、「喺邊度?」

沙田有 發表於 17-1-22 09:11
我女講好多 but咬字好唔清,甘肌肉發育好了 就會清返,好擔憂⋯

平日食野盡量不要剪太細,比佢自己咬開都有幫助。例如雞腿要佢自己咬,不要切細細件放入口。

如果仲唔放心,可以揾言語治療師睇下問題在哪裡。

Sask999 發表於 17-1-22 11:44
平日食野盡量不要剪太細,比佢自己咬開都有幫助。例如雞腿要佢自己咬,不要切細細件放入口。

如果仲唔放 ...

依家到校服務ing了 語言遲緩 我成日唸 口肌未到程度 谷都無用嘎波⋯

沙田有 發表於 17-1-23 08:16
依家到校服務ing了 語言遲緩 我成日唸 口肌未到程度 谷都無用嘎波⋯

到校服務有沒有言語治療師跟進,可以同佢傾下取些專業意見。

Sask999 發表於 17-1-23 15:43
到校服務有沒有言語治療師跟進,可以同佢傾下取些專業意見。

有語言師 米 A O E 口型練習咯 口肌運用唔好就 會講唔清

沙田有 發表於 17-1-23 23:01
有語言師 米 A O E 口型練習咯 口肌運用唔好就 會講唔清

可以睇下一些教發音的書,照著教希望有幫助。

Sask999 發表於 16-11-28 19:04
我仔2歳時連媽都不會叫,建議你盡快同小朋友去健康院排評估。
我仔評估為語言遲6-9個月,有自閉譜系。幸運 ...

你的信息好大鼓勵啊,請問進步期間有無試過咬字不清階段啊?

沙田有 發表於 17-5-25 00:02
你的信息好大鼓勵啊,請問進步期間有無試過咬字不清階段啊?

無。咬字好清楚。

沙田有 發表於 17-1-22 09:11
我女講好多 but咬字好唔清,甘肌肉發育好了 就會清返,好擔憂⋯
小朋友口肌差唔會自己變返好架,要做多D口肌訓練,平時食野"趙"野都會有影響,擔心既應該搵言語治療師幫手呀
‹ 上一主題|下一主題