用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網天主教總堂區學生語文水平
go

11網天主教總堂區學生語文水平 [複製鏈接]

多外藉學生就讀,語境似乎ok,有無家長可以分享一下現時就讀學生在英文聽講以外,英文書寫能力如何?
學校會否只著重外籍學生?因見學校網頁內的活動相片,大多側重外籍學生,未知是否自己的錯覺?謝謝各位!

1    0    0    0

回覆樓主:

我都想知

睇校網啲相就覺得側重外籍學生
不過平時就應該唔係嘅 我嘅小朋友都有機會試唔同嘅嘢
做班長/組長呀 中英詩集誦呀咁
佢話早會present 都有香港人上過去幾次㗎

不過而家學校愈來愈多人 比起而家嘅小三小四 唔知到佢小三小四會唔會機會少咗
但應該未少到淨係外籍學生先有份
畢竟個個學生嘅特質唔同

SMom 發表於 16-12-5 00:17
睇校網啲相就覺得側重外籍學生
不過平時就應該唔係嘅 我嘅小朋友都有機會試唔同嘅嘢
做班長/組長呀 中英詩 ...

小朋友讀緊天總嗎?
喜歡校園生活嗎?
會唔會香港人還香港人玩?
功課量如何? 功課會唔會很多抄寫,比較傳統呢?

謝謝

kvvvcheung 發表於 16-12-5 10:13
小朋友讀緊天總嗎?
喜歡校園生活嗎?
會唔會香港人還香港人玩?
係呀 佢好鍾意間學校其實學校好多香港mix外國嘅學生 (我諗多過純香港人同純外國人)
所以冇得香港人還香港人玩
我小朋友最好嘅兩個朋友都係外籍

功課量唔係特別多 小朋友肯做好快做晒(我小朋友做得慢)
入嚟之前 學校簡介會話小一返屋企通常唔駛點做 半個鐘就做完
少抄寫 但係都有

SMom 發表於 16-12-5 10:47
係呀 佢好鍾意間學校其實學校好多香港mix外國嘅學生 (我諗多過純香港人同純外國人)
所以冇得香港人還香港 ...

‹ 上一主題|下一主題