用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教 vs 基督教 對學生其實有咩分別? ...
go

天主教 vs 基督教 對學生其實有咩分別? [複製鏈接]

0    0    0    0

penguin8 發表於 16-11-27 18:06
天主教 vs 基督教 對學生其實有咩分別/影響?

身邊吾少人話我吾報xyz因為係xx教,你會吾會以自己宗教為首 ...

你近來見那幾間女龍幼,宗教教育都做得很好的。

在公教家庭眼中,係好理想的教育環境。

我會主要揀返天主教學校(我們是教友),但如果冇心儀天主教學校收,基督教亦會考慮

以前由幼稚園至預科都讀讀天主教學校,沒有很「洗腦式」的硬銷,會考亦不用考宗教科

沒信仰就當德育堂、歷史堂去聽

每個正常宗教都係導人向善

不信也可聽一下

聽過一個揀幼稚園既講座, 講者分享到, 冇一間學校敢以德育教得好去做賣點, 因為比用學術做賣點難得多

要德育做得好既, 絕大多數係基督教/ 天主教學校

我兩個小朋友都唔係基督教/ 天主丈學校讀, 我後悔了, 而家想為細女揀有基督教/ 天主教的

我大女已經上了小學, 開始了一點點反叛,  對於我來講,  一個小朋友既成長最重要最重要最重要最重要就係德育, 比我揀, 我絕對要一個德育好性格好既小朋友

念什麼祈禱文只是教他們祈禱, 有開心唔開心可以向天父祈禱, 分享, 我個人覺得沒有什麼問題, 我多麼想學校可以教導佢地依賴天父, 做個交托既小朋友

我係教徒,  我是主張共融, 所以小朋友入基督教/ 天主教學校也沒有問題, 我只不選擇其他非基督宗教的

我以前細個讀書都係天主教學校...感覺都幾好架...比著我而+都想自己小朋友讀天主教既學校...
‹ 上一主題|下一主題