用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
樓主: CherryCake
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?  

CherryCake 發表於 16-11-28 09:04
你係用家嗎?照睇我例出黎既收入&支出大數,負擔到嗎?
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意 ...

一家3口都0k,而家係「4個」,收入看來不是差但.....層樓係租都去了一大部分,未計交稅,唔見D$好鬆楝,我個人認為唔值!
如果小朋友讀到書,我唔覺得佢係好d津校讀有咩問題。

retriever  但層樓無論租定買都係果個數喎...  發表於 16-11-28 09:31

CherryCake 發表於 16-11-28 09:04
你係用家嗎?照睇我例出黎既收入&支出大數,負擔到嗎?
我希望有實際建議,負擔到定負擔唔到,都聽下用家意 ...

其實好多人都講左啦.

認為勉強或危既, 係認為讀津校同直私, 都同樣有一堆課外同增補, 如果讀津校都覺得用4-5K 增補, 假定同樣駛費放課外, 讀直私係簡單加數啦. 佢地有個PT 唔係咁多人講, 但幾有意思, 就係如果已經係兩個人既收入, 咁即係再難增加, 反而危D. 呢點要注意.

認為夠駛既, 係覺得睇送食飯, 多有多駛, 少有少駛, 特別課外方面.

你係EK 問, 主流係增補多課外. 有版友話課外要加上私鐘, 比賽前要加碼. 呢D 係事實, 睇係係咪求功名. 真係咁玩, 讀津校都可10K 埋單.

retriever 發表於 16-11-28 07:33
如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時 ...

同意。

DGJS 或 SPCC嗰啲係富貴家庭多,但其餘好多直私,我又唔覺家庭又真係好多好富貴。

仲有,如果唔係一年去幾次旅行也視為基本開資,我唔認為60K家庭收入讀不起直私。

但層樓無論租定買都係果個數喎... <----而家係,但十幾年後條數完全吾同

retriever  TKYOU!  發表於 16-11-28 10:33
Felix223  
租係一路加, 買唔同.  發表於 16-11-28 10:31

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-11-28+09:33+

原帖由 retriever 於 16-11-28 發表
多謝補充,的確唔係一條加減數咁簡單。
唔升職,人工又頂哂,都係我對未來開支既擔心。

點睇都覺得樓主讀得起直私有餘. 除非你仲有D洗費, e.g. 一星出幾晚街食飯, 一年去幾次旅行, 個個月都要買衫買鞋.....etc. 未例出嚟!

如果果60k per month 係只係老公嘅收入,佢最好有買保險。

CherryCake 發表於 16-11-27 16:56
家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k

如果你冇買保險,強烈建議你要考慮,尤其住院醫療,有病有$有得醫,糸我呢幾年體會。亦是對子女的承擔

lui 發表於 16-11-28 10:34
如果你冇買保險,強烈建議你要考慮,尤其住院醫療,有病有$有得醫,糸我呢幾年體會。亦是對子女的承擔
...
正好討論下呢方面?
呢方面支出係收入幾多比較合理?

因為保險可以買好多, 住院有, 危疾又有, 加加埋亦唔少.

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 lui 於 16-11-28 發表
...
呢樣我無買,我同老公都用過公立醫院服務,急症&ICU都用過,好好呀。

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院,細既仲已經claim左4次,每次幾萬,一買就「回本」,希望唔使再claim。

retriever 發表於 16-11-28 10:38
正好討論下呢方面?
呢方面支出係收入幾多比較合理?

住院買個d高少少墊底費,平少少的保費。可以包一年約四五十萬支出或賠八成。危疾也應買。那些投資附帶就不用。子女教育基金我有買當儲錢。佔收入多少好難講。

CherryCake 發表於 16-11-28 10:42
呢樣我無買,我同老公都用過公立醫院服務,急症&ICU都用過,好好呀。

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院 ...

你年紀大左就明。依家公家乜都要排。touch wood 生cancer 都要排。真的,有$有得醫,冇$排幾個月,仲有冇命?你自己計下。

依家唔係話政府醫院差。

係大吉利事病到半生不死,未死未可以攞人壽保險,但又不能工作,咁咪要靠份危疾頂住先囉。

如果兩公婆人工相約還好。經濟側重一方要認真諗諗。

CherryCake 發表於 16-11-28 10:42

小朋友兩個一出世分別買百鬆蚊既住院 ...

我老爺早幾年發現腎有瘤,成個腎切。朋友是在公立醫院醫生也叫我們安排去私家切。四天內安排做手術,用左60萬。康復不錯。今年發現腦有瘤,一星期內在私家做。三十多萬。依家回家休養,好好。佢用自己$。公家你只可排,因為不是急症。考慮這個吧,對你小朋友更有保障。

siden 發表於 16-11-28 10:49
依家唔係話政府醫院差。

係大吉利事病到半生不死,未死未可以攞人壽保險,但又不能工作,咁咪要靠份危疾頂 ...

其實有$有得醫是真的,朋友有買危疾,生cancer 用300萬保險cover 曬。姑勿論會否翻發,buy time 多五年都好。

lui 發表於 16-11-28 10:53
我老爺早幾年發現腎有瘤,成個腎切。朋友是在公立醫院醫生也叫我們安排去私家切。四天內安排做手術,用左6 ...

下? 腎有瘤,點會唔係急症❓ 公家都要排?

醒目開學勳章 貢獻勳章

好睇嗰6萬蚊以外嘅開銷,先可以評論6萬係咪"基本"

樓主,我係你的話,會多考慮埋住址,雖然話可以搬,但區區租金唔同,所以能報嘅學校都有限際,我會建議只報平價直資,傾好能接受地點,再去了解個別學校
平價直資唔太多,收就讀!
恐龍家

retriever 發表於 16-11-28 10:58
下? 腎有瘤,點會唔係急症❓ 公家都要排?

腫瘤不算急症

retriever 發表於 16-11-28 07:33
如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時 ...
講出重點

CherryCake 發表於 16-11-27 16:56
家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k

點解想讀直私?大的津校不好?