用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
樓主: CherryCake
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?   [複製鏈接]

mimi1102 發表於 16-11-28 14:10
其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免,  ...

"其實六萬蚊家庭收入, **好多**直資都可以申請到資助"

可否試舉列說明知?!

silvia_ng 發表於 16-11-28 14:23
唔係呀, 今年9月只係收多一舊水,未到2000幾喎。ANYWAY...讀埋今年可收工,只希望唔洗去另一間比多六 ...

SPCC收,我估lur飯應即比。

ppmmbb 發表於 16-11-28 14:43
如SPCC收,我估你lur飯應即比。
NO啦...冇咁大個頭,唔敢戴咁大頂帽,所以我就連送死的勇氣也沒有

retriever 發表於 16-11-28 14:42
"其實六萬蚊家庭收入, **好多**直資都可以申請到資助"

OH..對不起, 我本來以為港小都係, 原來我記錯左, 佢係四萬蚊左右的家庭收入, 唔係六萬.
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/notice/shelp.html

mimi1102 發表於 16-11-28 14:54
OH..對不起, 我本來以為港小都係, 原來我記錯左, 佢係四萬蚊左右的家庭收入, 唔係六萬.
http://www.hkuga ...

記憶中, 除左SPBB 係60K 收入有機會攞到資助, 其他直資都幾難.

因為只有佢地扣HOUSING EXPENSE...

mariyar 發表於 16-11-28 12:52
以我家庭為例
每個小朋友每月預$10000
(包括學費,校巴,食飯,興趣班)

同意,要諗吓夠唔夠錢讀直私,就讀官津比較實際。萬一計漏咗或有D突如其來的錢要駛,就會造成壓力。

讀私小,估計一個月學費,校車,興趣班,飯錢大概1萬鬆啲。

其實只有學費為extra,其他讀官津一樣要比。

私小應該要3000+, 2000蚊學野唔小得, 當1200 校車費, 加埋其他加加埋埋, 仲有一個大的要學野, 自己計一吓..

回覆:呢個收入負擔到直資私校嗎?

多謝哂大家既回覆

如果拎到萬幾二萬蚊去讀書,其實樓主係咪都儲埋唔少?有舊錢喺手又可以放膽去。

純數學題

我都係有兩個小朋友,都係私校,好似樓上各位一樣說法,除左要計算收入,還有各項支出(要以每年通漲計算)。另外小朋友即使唔需要參加課外活動,但可能需要補習,呢種情況都要考慮。而且樓價高昂,租金只會有增冇減(就算美國加息都係咁話)。如果你們的收入差不多到頂點的話,就要慎重考慮,一係兩個一齊讀名津(慳好多,多d資源),又慳到錢儲起

回覆樓主:

其實收入多少不是最重要,反而是現時每月儲蓄多少,即是可動用的錢有幾多。最理想一個月儲到$20K以上,預一個月$10k 俾學費雜費興趣班(預多好過預少),每個月仲儲蓄到$10K.

如果每月可動用$15K以下,每個月剩下的錢太少,不夠安心。雖然說教育開支是投資,但父母也要為自己將來退休打算下。

引用:其實收入多少不是最重要,反而是現時每月儲

原帖由 Potato001 於 16-11-29 發表
其實收入多少不是最重要,反而是現時每月儲蓄多少,即是可動用的錢有幾多。最理想一個月儲到$20K以上,預一 ...
好好的建議,謝謝分享。

平時小朋友讀普英數,都要三四千,未計補習追功課,我揀讀英文一條龍直資,貪功課小,慳番D英文及補習費,無咁辛苦,無咁大壓力!

CherryCake 發表於 16-11-28 07:57
我自己老人家一早不在,不用供養,亦無工人。老公父母仍有做野,5千蚊心意錢。
第一個post講既已經係每月 ...
保險有冇計?

我女直資小二,學費+校車+飯錢每月約5000,興趣班+補習都係約5000。我諗就算讀津校,我都會上呢D興趣班+補習。所以,對我來說,讀屋企附近嘅津校只係慳到5000左右。

樓主你每月可spare萬幾,應該夠供個細讀直資。不過,要諗下大嗰個讀上去洗唔洗加補習,而家每月1500興趣班真係好少。如大細都一齊補時,每個月一萬幾千唔少得,到時會掹掹緊D.

有2個小朋友,興趣班total $1500冇乜可能夠,好老實, 直私小學部的課外活動也要收費。如果近家直私,可考慮。但是如果直私不是本區,校車費每人$1000,你呢條數有冇計?

唔好介意, 你話你其中一個係Sen, 會否留一筆俾佢外國讀大學?

我小朋友讀私校, 每月基本學費+車費+興趣班大約$13,000 , 我自己認為月入$60,000 太"mun".    其實津校也有好學校.    如果學費變成一種大付擔, 小朋友可能也會讀得大壓力。我個人認為輕鬆的家庭生活對小朋友也重要。況且如小朋友讀書叻, 大個D會容易取得獎學金或助學金。

與其咁緊張,不如將12年學費儲起佢,再做啲投資,在DSE考得不是太好,都有錢送他去外國升學
‹ 上一主題|下一主題