用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華與港華有甚麼分別?
go

九華與港華有甚麼分別?

昨天已去九華簡介會,它強調給學生自主、獨立;
但本人無參加港華簡介會,
請問兩間是否都給學生很大自主?
是否理念一樣?
它們有甚麼分別?

atyl 發表於 16-11-27 15:02
昨天已去九華簡介會,它強調給學生自主、獨立;
但本人無參加港華簡介會,
請問兩間是否都給學生很大自主? ...

港華有直屬學校番禺華仁小學

回覆:九華與港華有甚麼分別?

港華都提及自主學習,學校多活動,舊生成就,舊生對學校貢獻,但唔多提成績。

王家爸爸  唔多提成績,係因為舊校長搞得唔好  發表於 16-11-28 12:03

港華過去幾年成績差咗,但係我估港華應該會上返去,所以如果係B1尾,其實港華係唔錯既選擇。

IloveJJ 發表於 16-11-28 14:01
港華簡介會時,不斷強調自己唔著重成績,又話多活動,又話升大學成績唔係好差啫!而且收生既比重成績佔極少 ...
始終...2華係津中....無乜收生壓力...可以吹少辧
SPB 直資...要面對客户...當然要強調品質佳啦 ~~~

IloveJJ 發表於 16-11-28 14:01
港華簡介會時,不斷強調自己唔著重成績,又話多活動,又話升大學成績唔係好差啫!而且收生既比重成績佔極少 ...
個人對SPC、WYHK兩間既新校長都有好感,覺得都有心做好間學校。港華雖然強調自己唔太著重成績,其實未必係,原因係如果真係唔著重成績,學校又點會問校友籌錢搞小班,港華其實係有苦自己知,強調唔著重成績,可能只係想多啲人申請,從而可以揾到啲有潛能既學生。
如果小朋友鍾意多活動,港華一定係其中一個好選擇。我覺得轉小班係一個唔錯既決定,可以比較有效咁照顧到學生之間既學習差異。
SPC新校長講明著重成績(同舊校長好唔同),所以比較多學術性啲既活動(例如辯論)。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-11-28+14:13+ 個

原帖由 IloveJJ 於 16-11-28 發表
但佢收生準則成績佔咁少,咁多數成績好既都唔揀佢啦!成績無咁好而又吹得既,或者喜歡活動既,先會揀佢囉 ...
想讀男校又成績好既男生都首選LS, QC, DB or St Jo,兩間華仁既問題係吸引唔到呢班叻仔去讀佢學校,其實點谷都幾難返回最一線行列

IloveJJ 發表於 16-11-28 14:18
但佢收生準則成績佔咁少,咁多數成績好既都唔揀佢啦!成績無咁好而又吹得既,或者喜歡活動既,先會揀佢囉 ...
首先成績係唔係真係佔咁少?我有啲懷疑?原因係六年之後(其實只有五年),校長始終需要面對自己既成績表。  

晴晴小B 發表於 16-11-28 14:26
想讀男校又成績好既男生都首選LS, QC, DB or St Jo,兩間華仁既問題係吸引唔到呢班叻仔去讀佢學校,其實點 ...
其實如果只計DSE成績, 兩間華仁應該好過DB

optman88    發表於 16-11-29 00:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-11-28+14:26+想讀

原帖由 hkpapa852 於 16-11-28 發表
其實如果只計DSE成績, 兩間華仁應該好過DB

但DB夠名氣吸收到一批叻仔讀

我朋友見我有興趣九华,佢话九华走堂情况好嚴重,又话吾教書,成绩drop得好劲云云我谂爛船都有三根釘,年年咁多人報,点都有佢之處。不过我吾系咁易受人影响!

mcl203 發表於 16-11-28 14:07
始終...2華係津中....無乜收生壓力...可以吹少辧
SPB 直資...要面對客户...當然要強調品質佳啦 ~~~ ...
SPB 直資...要面對客户...
但趕客果度敝呢!!!

面試日撞SPCC, SJC
可以慳番3個信封+郵票

回覆 小鹿揀學校 的帖子

4/3嗎?Oh,仲諗緊報下試水溫,真係慳番

kkhon 發表於 16-11-28 16:17
回覆 小鹿揀學校 的帖子

4/3嗎?Oh,仲諗緊報下試水溫,真係慳番

係呀, 34日大日子,良辰吉日!

大家攬炒!

有得in SPCC 都唔會放棄啦

SJC 更加是 in

唔知剩番多少痴心情長劍去 in SPC ???  

kkhon  Spcc 不敢高攀啊,表都吾敢入  發表於 16-11-28 20:36

回覆 kkhon 的帖子

我仔仔今年讀九華中一, 他很喜歡學校, 可以踢波, 打棒球, 已畢業的師兄時常回校跟他們練習, 是一般中學不能享受的自由及關心.
校長做了幾年, 改革學校不少, 相信走堂的事已是十多年前的事,  現在也規定要穿學校定的外套回校

當然, 比起一般的中學當然仍是自由及自在,  如果想找一所谷的學校, 九華跟本不適合

回覆 claralee 的帖子

多谢你的资料!仔今次呈二考得幾好,希望可以追到band1a,要等班主任的名次派彩。要在眾多申请人成绩排頭300个才有面试實在也不易。