用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試有感
go

面試有感

琴日in 坑真,驚交通問題,我地太早去到,阿女好開心可以玩,但因為落過雨,設施仍濕,又當風,所以玩得就住就住,阿女唔小心跣腳,條褲濕左,佢無咩野,做阿媽心裡難受,因為佢病緊未好番晒

等太耐,阿女又想去操場玩。但已夠鐘,又驚佢再凍病,安撫佢唔俾去,但阿女心情已唔好。

面試老師好好人,阿女唔肯答或做錯指令都好有耐性等待同教導,可惜阿女心情唔好,一係唔答一係答錯,奈何嘆句無緣。

講咁多,一來係感嘆家長同小朋友為爭取好學校既付出,二來係見左咁多間,發現最難唔係要小孩做指令,係點樣保持小孩愉快既心情-唔可以病,唔好太high, 唔可以無mood. 咁之後先有機會deliver平時既小朋友水平。

小朋友面試前曳話唔話?教唔教?教的話,小孩就心情唔好,面試死梗。唔教,又覺得唔應該咁功利,為左面試就當睇唔到曳行為。難、難、難!

依家最欣賞小朋友自己入課室面試既安排,唔駛見到阿女唔perform就暗自唔開心。始終都唔夠三歲,要小孩每次面試都叻叻係好難,但做阿媽總想小孩可以有「好」學校收,將來條路潤啲,點樣面對面試帶來既壓力係呢個月最大既挑戰。

好彩已近尾聲,各位家長同小朋友都加油!

唔需要唔開心,讀那一間學校其實並不重要,最重要的是讓小孩感到爸媽永遠在她身旁支持她,而且,幼稚園只是開始,人生漫漫長路呢 加油

千語mami 發表於 16-11-27 13:21
唔需要唔開心,讀那一間學校其實並不重要,最重要的是讓小孩感到爸媽永遠在她身旁支持她,而且,幼稚園只是 ...

完全明白,但知易行難。

自知小孩入到名校係父母感覺良好多於小孩本身開唔開心,但真係想入龍校減低玩小一面校既壓力。否則點都會破壞親子關係。

第一次玩k1面試,無我想像中咁多人,希望call到waiting!

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-27+13:21+ 唔

原帖由 babycatrina 於 16-11-27 發表
完全明白,但知易行難。

自知小孩入到名校係父母感覺良好多於小孩本身開唔開心,但真係想入龍校 ...
今年比往年少人,應該有希望,相信學校除了看小朋友表現,家長質素亦非常重要,祝你我今年都好運

引用:Quote:千語mami+發表於+16-11-27+13:21+ 唔

sakbbjaijai 發表於 16-11-27 14:10
今年比往年少人,應該有希望,相信學校除了看小朋友表現,家長質素亦非常重要,祝你我今年都好運

...

Yeah!

Good luck!

sample@trade 發表於 16-11-27 14:14
你報左邊幾間?
間間都好多人

龍校

只係係ek睇討論比以往靜而覺得

亦都無見到六千幾號既申請表而估計,當然三、四千人唔走得甩

果日遊行,火都黎!去試場超harsh, 銅鑼灣塞爆

hilarybb  急到我!差啲遲到  發表於 16-11-28 14:40

babycatrina 發表於 16-11-27 12:08
琴日in 坑真,驚交通問題,我地太早去到,阿女好開心可以玩,但因為落過雨,設施仍濕,又當風,所以玩得就 ...

說中我心聲

幼稚園面試只係一個遊戲。懂得如何玩便贏。
上年n加今年k的經驗話比我知。跟本短短數分鐘如何㨂到最好的小朋友。識講野代表一定叻?
我個女口齒玲利。我從來沒用英語同佢溝通。因為我認為一定要母語行先。懂表達。才慢慢敎其他語言。但今年有幸面見真光。大開眼界。用英文問問題。can you point your eyes
Can you cap your hand
我呆左。之後用左2日train 佢。已經全部識曬
洗腦式日日講。咁代表佢好叻?我吾覺得
所以隨緣。個天會比最好的選擇佢。

Catkimbb 發表於 16-11-28 00:37
上年n加今年k的經驗話比我知。跟本短短數分鐘如何㨂到最好的小 ...

第一次見坑真用英語面試既分享,我諗當刻你一定好意外。

K1面試,真係考家長多於考學生 - 如小孩唔識回應,家長點適時補底。

阿女見得唔好,好大程度上係我既責任,因為我manage唔到佢情緒,見佢點都唔同老師講老晨我已經半放棄,無再積極啲幫佢(又怕太插手會影響老師評分),最後面試一塌胡塗。

我反省,當阿女唔識既時候,我應該「本死」咁插手,橫掂都估佢面試唔成功,咁超碼引導佢做/答到,講俾佢知老師點解咁問,咁今次面試都係「成功」既經驗,否則對小朋友來講,去一個陌生地方,同陌生老師回答「扮」玩既面試問題其實幾大壓力同唔自在。我留意到我女好似越見表現越唔好,咁肯定係我帶得唔好,我無細心留意到佢既不安同需要。

係架,小孩面試三分鐘,家長背後十年功。一齊加油!

Chan343 發表於 16-11-28 00:18
果日遊行,火都黎!去試場超harsh, 銅鑼灣塞爆

應該無遲到?!

因為坑真要家長早半小時去玩,應該啱啱好?

祝好運

引用:Quote:Catkimbb+發表於+16-11-28+00:37+ 幼

引用:幼稚園面試只係一個遊戲。懂得如何玩便贏。

回覆樓主:

我都好唔開心....因為阿女in培正又唔肯入去, in 徳望又唔肯自己坐係前面....唉....無望....真係嬲到喊

letiteasy 發表於 16-11-28 13:36
我都好唔開心....因為阿女in培正又唔肯入去, in 徳望又唔肯自己坐係前面....唉....無望....真係嬲到喊:pity ...

明白你心情, 係咪細b? 要小朋友突然肯分離,尤其係剛訓醒未warm up就直接來真係好唔容易

babycatrina 發表於 16-11-28 13:49
明白你心情, 係咪細b? 要小朋友突然肯分離,尤其係剛訓醒未warm up就直接來真係好唔容易
...

係大B....所以我個心重難受...

letiteasy 發表於 16-11-28 14:03
係大B....所以我個心重難受...

平時返學無問題?

babycatrina 發表於 16-11-28 14:15
平時返學無問題?

完全無問題...第一日返N班到而家從未喊過...

引用:幼稚園面試只係一個遊戲。懂得如何玩便贏。

原帖由 Catkimbb 於 16-11-28 發表
上年n加今年k的經驗話比我知。跟本短短數分鐘如何㨂到最好的小 ...
請問你in邊間真光?以我所知,大坑真光係用廣東話面試,堅道真光上年或以前都係用廣東話面試,你講嘅真光,係元朗真光嗎? 元朗真光我無in過,唔知佢會唔會用英文