用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊了高主教還可以註冊其他直資學校嗎? ...
go

註冊了高主教還可以註冊其他直資學校嗎? [複製鏈接]

本身註冊了高小,但剛收到另一間直資小學的offer,不是要集郵,但真的需要時間好好考慮,所以打算先註冊該直資。請問高小容許註冊其他直/私嗎?有沒有因註冊其他直/私被高小取消學位的真實個案?

nicholasnip  資助學校可能不可以  發表於 16-12-9 09:06
hppa  Can. No.  發表於 16-11-29 04:25
   3    0    0    0

556699 發表於 16-11-27 00:28
本身註冊了高小,但剛收到另一間直資小學的offer,不是要集郵,但真的需要時間好好考慮,所以打算先註冊該 ...

冇!

reallyme 發表於 16-11-27 09:40
冇!

請問"冇"嘅意思係無試過,還是註冊過直資無被取消學位呢? 謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

私校無渠道知道準小一生有無註冊直資,除非家長自己講

回覆樓主:

高小回條說明唔可以註冊津貼或官立學校啫,冇話唔比註冊直資和其他私小,但當然希望大家能夠體諒其他人,如果有決定請盡早放位,讓真正心儀高小的小朋友可以盡早收到好消息。

Charlotte_mom 發表於 16-11-28 10:33
私校無渠道知道準小一生有無註冊直資,除非家長自己講

私校唔會知有冇註冊私校。但所有學生如註冊咗私私校,又再向津校或直資註冊,教育局大約在四月前會通知私校已註冊津校或直資名單及參加大抽獎名單,其中一個用意係等私校有人預算知道自己要call 幾多waiting以至不會超收或收生不足。所以,私校如救恩可以講明如註冊直資、私校及大抽獎就由offer轉waiting。
‹ 上一主題|下一主題