用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph
go

港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph

大家好, 我仔仔今年K.2. 啱啱去完SPC嘅開放日, 感覺好好。覺得d小朋友好乖, 老師又好nice.

知道上黎EK的媽媽都係緊張自己小朋友嘅媽媽, 想問下其實港華, St Jo 同SPC 3間各有咩野特點或分別呢? 港華搬完校舍後會好近我屋企, 但SPC個校舍真係好令人心動, 不過佢直資又要預翻個budget俾學費. 至於St Jo就相傳入得d小朋友都好smart. 可惜升倒中學嘅機會係三間最低 (唔知係咪誤解左)

開個帖等大家一齊指教分享下ar 

我都想知道

Pbear 發表於 16-11-26 23:14
大家好, 我仔仔今年K.2. 啱啱去完SPC嘅開放日, 感覺好好。覺得d小朋友好乖, 老師又好nice.

知道上黎EK的 ...
華仁 和 St. Joe中學都係津中....升中既直屬學位都係受限制....都係同一個% ~~~

若升中%有分別....都係中學出現在自行 和 叩門 階段去是否肯收小學部學生 ~~~

其實三間男校的仔都好有獨特個性,大家覺唔覺?

課程最深應該是SPB, 會教快的。

AEteam 發表於 16-11-27 00:18
其實三間男校的仔都好有獨特個性,大家覺唔覺?

課程最深應該是SPB, 會教快的。 ...

請問各有咩獨特個性?
Thanks

AEteam  朋友話St Joe 仔通常聰明多囗啲,華仁仔纯品活潑啲,SPB圓滑啲etc. 好似係咁講,   發表於 16-11-27 08:42

知道上黎EK的 ...

我諗華仁新校舍唔會差得過SPB,聽講會有游泳池,津小有游泳池唔係好多間,SPB可見將來都唔會有。況且妳都講得華仁近妳屋企,我諗妳最起碼有份抽。所謂天時地利都有埋,我係妳首選華仁,不過抽唔抽到又另一回事啦⋯⋯

甘恩  SPB校舎已預留位置起游泳池,校方亦計劃起,但未知何時動工。如果純計遠近,認同可自行選華仁,但可照考SPB   發表於 16-11-27 07:31

一間基督教,兩間天主教。
天主教男校free d, 活躍D

SPB副校話如上年入讀小一,應該冇機會享用到游泳池,即係6年內都唔會有

其實樓主反而要思考期望將來兒子是怎樣的人,這三間男校風格各不相同。華仁生多能言善辯,充滿自信,崇尚自由,可以說是醒目仔。聖保羅生謙卑有禮,守規自律,可說是斯文有禮。聖若瑟生勤奮向學,能力甚高。(這是我對三間中學畢業生的觀感)華仁生有點不同於聖保羅生和聖若瑟生,還看樓主的取向。

SPB 可以自己選學生,學生質素會比較接近,其他兩間有大抽獎位,真係會有D特別曳或情緒有問題的小朋友

甘恩  認同這點,聽過St.Jo在仼老師分享過這點。  發表於 16-11-27 09:07

華仁多從政,st.joe多從商。

mcl203 發表於 16-11-27 00:11
華仁 和 St. Joe中學都係津中....升中既直屬學位都係受限制....都係同一個% ~~~

若升中%有分別....都係中 ...

按制度個 % 一樣,但個base係以中學學位計。

是中學學位差別,加中學學與小學學位差距亦有差別。

可能最終昇中比率(按小學學位計)  有所不同。

知道上黎EK的 ...

睇你看重咩,如果計入u率, st jo應該三間最強。

計對細路成長影響,天主教自由d,  所以對細路行為上既改變亦較少,雖然天主教學校嚴。

我個人會喜歡華仁多d.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-27+00:11+ 華仁

原帖由 retriever 於 16-11-27 發表
按制度個 % 一樣,但個base係以中學學位計。

是中學學位差別,加中學學與小學學位差距亦有差別。
你又睇左條實數先回我啦.....除非你講係要計到好準....150/180....120/144......爭幾多呢???

mcl203 發表於 16-11-27 10:46
你又睇左條實數先回我啦.....除非你講係要計到好準....150/180....120/144......爭幾多呢???

...

華仁有79個直屬位,St Jo有99個直屬位

St jo 睇返好似係中學150位,收返小學120人!其實算收唔小!

hommer 發表於 16-11-27 13:51
St jo 睇返好似係中學150位,收返小學120人!其實算收唔小!
佢每年都收插班生直到小四,若每年收5個,小六最多可有175人
計落68.6%,7成唔夠

Tintin926 發表於 16-11-27 15:31
佢每年都收插班生直到小四,若每年收5個,小六最多可有175人
計落68.6%,7成唔夠
...

有人插入有人轉走,小六畢業生140-150個。

華仁 79/120,St Jo 99/150
其實60%或70%都好,如果好辛苦先猛到車邊上去亦非一定好事。當然好多人心態吾理咁多上左先講。

引用:華仁+79/120,St+Jo+99/150其實60%或70%都

原帖由 adriantai 於 16-11-27 發表
華仁 79/120,St Jo 99/150
其實60%或70%都好,如果好辛苦先猛到車邊上去亦非一定好事。當然好多人心態吾理 ...

咁可以參考吓讀左6年後可能出現既機會率既,除非去假設DSE失敗左既 和 放左洋/轉船既,都係呢班掹車邊既學生啦 ~~~