用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph
樓主: Pbear
go

港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph [複製鏈接]

引用:其實三間男校的仔都好有獨特個性,大家覺唔

原帖由 AEteam 於 16-11-27 發表
其實三間男校的仔都好有獨特個性,大家覺唔覺?

課程最深應該是SPB, 會教快的。 ...
但係我睇過SJC d P.1英文已經好深, 好難想像SPC可以仲深過佢

引用:Quote:Pbear+發表於+16-11-26+23:14+ 大家

原帖由 monodad 於 16-11-27 發表
我諗華仁新校舍唔會差得過SPB,聽講會有游泳池,津小有游泳池唔係好多間,SPB可見將來都唔會有。況且妳都 ...
其實認真講起都唔知2年後華仁起好未, 可能佢最後自行都仲未起好, 咁我地大抽獎中嘅機會仲渺茫

回覆樓主:

如果咁擔心機會率不如讀直資龍校

引用:其實樓主反而要思考期望將來兒子是怎樣的人

原帖由 甘恩 於 16-11-27 發表
其實樓主反而要思考期望將來兒子是怎樣的人,這三間男校風格各不相同。華仁生多能言善辯,充滿自信,崇尚自 ...
如果聽你咁分析, 我估仔仔傾向似SPC 同 St. Jo多d

Pbear 發表於 16-11-27 16:57
其實認真講起都唔知2年後華仁起好未, 可能佢最後自行都仲未起好, 咁我地大抽獎中嘅機會仲渺茫

...

分開兩區後,估計兩間男校都難抽左

Pbear 發表於 16-11-27 16:54
但係我睇過SJC d P.1英文已經好深, 好難想像SPC可以仲深過佢

我大仔做過SJC啲英文卷,佢話SPB深啲。

引用:SPB+可以自己選學生,學生質素會比較接近,

原帖由 AEteam 於 16-11-27 發表
SPB 可以自己選學生,學生質素會比較接近,其他兩間有大抽獎位,真係會有D特別曳或情緒有問題的小朋友 ...
呢點都係SPB吸引我原因之一, 我知佢地都有收SEN學生。不過其實好多SEN生有輔助下其實仲叻過其他小朋友。
直資有interview可以選取一些較適合其學校特質嘅學生。上次去SPC open day 見倒d學生好認真同家長校壁畫嘅由來, 其他學生都好乖巧有禮。我果時就好想仔仔有一班好嘅同學同師兄成為佢嘅學習對象。
大家有仔仔嘅媽都明白一班男仔聚埋一齊, 好嘅就叫brotherhood. 但粗魯起上黎就好惡搞

引用:+本帖最後由+adriantai+於+16-11-27+17:03+

原帖由 adriantai 於 16-11-27 發表

如果咁擔心機會率不如讀直資龍校
問題係直資都要面試先入倒, 唉。
其實喺香港真係無選擇可言

甘恩 發表於 16-11-27 17:09
我都有機會比較過呢兩間學校嘅卷,因為識人在讀,暫時P1-P4來看,同意SPB英文卷深啲同量多啲,未有機會看兩間P5以上嘅卷。SJC嘅數學卷唔覺特別好深,用廿一世紀本書,英文數來講,男拔tricky 同深好多。

ajfamily 發表於 16-11-27 18:12
我都有機會比較過呢兩間學校嘅卷,因為識人在讀,暫時P1-P4來看,同意SPB英文卷深啲同量多啲,未有機會看兩 ...
DB數學是否教快半年定一年?我都聽過DB數學卷深。另SJ用家分享,SJ課程並不深,程度適中,但好多家長出外私補,所以學生可以保持高水準。

AEteam  加上津校通常每年收外來勁人,都會提高整體水平。  發表於 16-11-27 20:27
AEteam  男女拔都有教深,反而津校不會教深 (可能考深),st jo 只會見到測驗卷, 可能考試會深D   發表於 16-11-27 20:25

Pbear 發表於 16-11-27 17:20
問題係直資都要面試先入倒, 唉。
其實喺香港真係無選擇可言

其實香港區已經好多選擇,SPCC, SJPS, WY, SPB, SSCP, RC, HKUGA, 九龍區競爭超激。

AEteam  SPCC, SJPS, WY, SPB 的學生都有新界九龍,不限香港 。全香港的直資都多人考,最衰係有人hold住個位到最後   發表於 16-11-27 20:22

monodad 發表於 16-11-27 15:39
有人插入有人轉走,小六畢業生140-150個。
轉走的比插入的少小一已32人一班,小二33人一班了

甘恩 發表於 16-11-27 17:09
你講中學?

甘恩  小學  發表於 16-11-27 21:14

回覆 adriantai 的帖子

我對聖保羅書院學生的學術成績很有信心,本人認識很多醫學界、法律界的專業人士都是畢業於這學校,當中有的更是醫學界會長級人物。所以我很放心小兒在這學校接受教肓,此校永遠是我心目中的No.1!

回覆 ajfamily 的帖子

我有聽聞過呢三間男校的試題,都是SPB最深。英文科是教高一級的。

甘恩  英文教快半年。  發表於 16-11-27 22:52

Pbear 發表於 16-11-27 17:16
呢點都係SPB吸引我原因之一, 我知佢地都有收SEN學生。不過其實好多SEN生有輔助下其實仲叻過其他小朋友。
直 ...
SPB的確會收sen小朋友,以前陳校長十分照顧這班囝仔,亦會額外給予支援。

回覆樓主:

點解成日比呢3間,純好奇因係ek成日見人咁問呢3間

引用:Quote:ajfamily+發表於+16-11-27+18:12+我

原帖由 甘恩 於 16-11-27 發表
DB數學是否教快半年定一年?我都聽過DB數學卷深。另SJ用家分享,SJ課程並不深,程度適中,但好多家長出外私 ...
我最擔心唔係英文, 係中文
因為認識好多男仔都係俾中文科累死
果日行SPC Open Day見倒學生d中文科作品覺得好amazing,
唔知St Jo同華仁有無open day呢
同埋呢3間學校𥚃面, 中文邊間教得最好或者邊間深d呢?

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+16-11-27+發表DB數學

原帖由 Pbear 於 16-11-28 發表
我最擔心唔係英文, 係中文
因為認識好多男仔都係俾中文科累死
果日行SPC Open Day見倒學生d中文科作品覺得 ...
點amazing 法?

引用:點解成日比呢3間,純好奇因係ek成日見人咁

原帖由 elysion 於 16-11-27 發表
點解成日比呢3間,純好奇因係ek成日見人咁問呢3間
就我自己黎講, 因為家在港島區
所以只有研究下港島區嘅學校
其實每個area都有唔同嘅好學校
只係無時間研究太多
所以就淨係傾下呢3間lor

‹ 上一主題|下一主題