用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方(對衡道)
go

方方(對衡道)

除了校巴/ 的士,有什麼交通工具易去?
另外,學校語境怎樣?課程深嗎?派小學又如何?

火車站坐van 仔,巴士,落車大約行10分鐘左右,阿女只讀PN, K1課程不太清楚

Shirley61122 發表於 16-11-26 12:37
火車站坐van 仔,巴士,落車大約行10分鐘左右,阿女只讀PN, K1課程不太清楚

PN一班幾多?是否每天也有英文堂?

回覆:方方(對衡道)

想問有校車去沙田嗎?大約幾錢?

melomame10 發表於 16-11-26 13:10
PN一班幾多?是否每天也有英文堂?

國際班就全英

melomame10 發表於 16-11-26 12:34
除了校巴/ 的士,有什麼交通工具易去?
另外,學校語境怎樣?課程深嗎?派小學又如何?
...
九龍塘站岀面有25M係學校附近落車。有粵語英文普通話,國際班好似係英文同普通話。
我認為課程中等,派小學就唔清楚喇!
(囡讀pn升k1)

國際班有好小量嘅普通話

之前我阿女嗰班有30人

冇坐校車,唔知幾錢

不過要留意,國際班只讀到K2,冇K3,

Shirley61122 發表於 16-11-26 18:51

唔打算讀國際班
請問一般k班是否已經有net教英、有普通話?

回覆 melomame10 的帖子

主流班(即英粵),每日有net教英文,1星期兩堂普通話,中文及英文水平算深,夠平均,夠考小一!Pn班會教1-20數字(英數),英文uppercase and lowercase A-Z同埋約20個生字, 約40個中文單字....每星期有中文親子閲讀文章...得一次親子功課;我係hea媽,冇乜同仔溫習過

聽師姊講課程係深但學校會有方法教,唔太需要家長操心。學校網上有詳細syllabus可參考。

Shirley61122 發表於 16-11-26 18:51

因為K2後就上國際學校

首先國際班是不會有中文教的,全英語,雙語班先有中文,所以要先諗清楚你會之後讀咩類型小學先,我囡由N讀到現在K1,亦是細B(注意,方方是一間照顧細B非常有經驗及肯收細B的學校),囡囡是很喜歡返方方,而且N已識唱好多英文兒歌,英文1-20,A-Z等,現在K已識唸詩,K都只是開咗學幾個月,自理亦可以自己穿衫褲鞋,除鈕扣鈕,所以,有時不要只著眼學術,自理及身心發展也很重要,要有心理準備K1下學期會開始谷,現在功課暫是連線,填色,K2要默書,我會用各方面都平均以上來形容方方,但肯定的是,佢教的都偏深,足以去應付考小學,佢係屬傳統型教學,品行都會執得幾嚴,如果想活動教學那種模式就要考慮清楚喇,希望可以幫到你了解多D

多謝大家!