用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優教育學校,要小四先入到,仲要等幾年呀~
不過,的確難得學校能夠體諒及支持!
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-27 09:48
資優教育學校,要小四先入到,仲要等幾年呀~
不過,的確難得學校能夠體諒及支持! ...

小兒有言語障礙, 老師都好體諒,幸好情緒無特別大問題,返學都開心。
另 校長話 小朋友 如果 小二,小三,已經去到 資優學苑小四程度, 學校係可以推薦的,唔一定要等小四, 自行報名就一要要小四, 呢d資料係校長同我講的。

MissUmuch 發表於 16-11-27 10:37
小兒有言語障礙, 老師都好體諒,幸好情緒無特別大問題,返學都開心。
另 校長話 小朋友 如果 小 ...
我仔小二時已被老師推薦上資優學苑的小六課程,學校支持,給與資優學生機會是很重要的,加油。

Anniemun 發表於 16-11-27 13:14
我仔小二時已被老師推薦上資優學苑的小六課程,學校支持,給與資優學生機會是很重要的,加油。 ...
對, 我也是看了你之前的分享, 今年lur學校幫我兒子越級報名, 希望會被取錄

Anniemun  要相信仔仔的能力,我認為老師是不會因為家長lur而推薦某同學的。  發表於 16-11-27 22:29

Anniemun 發表於 16-11-27 13:14
我仔小二時已被老師推薦上資優學苑的小六課程,學校支持,給與資優學生機會是很重要的,加油。 ...

因之後懷疑仔仔係讀寫障礙, 讀咗4年幼稚園都記唔到26 個英文字母, 中文認到嘅10 個都無, 嗰時好擔心, 因為香港社會好現實, 唔識中英文字,幾叻都無用。
但仔仔好叻,佢用開學2個月時間,追返哂幼稚園4年嘅野,仲要跟到依家小一嘅中英文程度, 所以依家好努力繼續追語文,其他方便就交比學校幫佢發展, 繼續努力 ❣

嘩邊間學校嘅校長咁好?!

shypama 發表於 16-11-27 17:43
嘩邊間學校嘅校長咁好?!

已pm

shypama  THX   發表於 16-11-29 07:31
ol_bb  邊間學校呀?可pm嗎?  發表於 16-11-28 01:59

醒目開學勳章 貢獻勳章

羨慕c人...
咁我明白點解有d課程講明小四至小六,原本我一直諗:報完名、公佈,加埋個先修課程,讀完都小五啦!邊得嚟有小四嘅學員!

恐龍家

MissUmuch 發表於 16-11-27 21:39
已pm

ol_bb , 點評我pm唔到你,你可以pm我一次嗎 ?
仔仔間學校係 happy school,下午不上課,學校推行 steam,重科研體藝。
每位媽媽都最清楚自已小朋友,如果我將仔仔送入一間傳統谷嘅小學,根本幫唔到佢,所以好萬幸,選了間仔仔讀得開心而有機會發展嘅小學。

小曳人 發表於 16-11-28 09:45
羨慕c人...
咁我明白點解有d課程講明小四至小六,原本我一直諗:報完名、公佈,加埋個先修課程,讀完都小五 ...

試吓同學校傾吓, 睇吓可唔可以寫推薦信。
其實你地有評估係手,同學校傾,應該容易過我乜都無 ....

小曳人  唔駛喇,已經等到小四喇....  發表於 16-11-28 10:01

醒目開學勳章 貢獻勳章

MissUmuch 發表於 16-11-28 09:54
試吓同學校傾吓, 睇吓可唔可以寫推薦信。
其實你地有評估係手,同學校傾,應該容易過我乜都無 ....:think ...
評估報告唔係萬能架!好多學校唔睇,唔理...佢地跟自己policy去提名,包括:積優同學優先,只提名小五或小六同學等等

恐龍家

小曳人 發表於 16-11-28 10:03
評估報告唔係萬能架!好多學校唔睇,唔理...佢地跟自己policy去提名,包括:積優同學優先,只提名小五或小 ...
講得冇錯! 好多學校只會依法辦理, 唔會咁得閒去做d制度外嘅嘢. 尤期你哋間學校勁, 積優資優多一個唔多,少一個唔少, 更加闊佬懶理, 所以樓主兒子遇到那位校長可說很幸運

小曳人 發表於 16-11-28 10:03
評估報告唔係萬能架!好多學校唔睇,唔理...佢地跟自己policy去提名,包括:積優同學優先,只提名小五或小 ...

香港教育制度真係好差, 只係睇考試分數 .....我都係最近呢2個禮拜先睇呢版同 爬文, 見到原來好多學校係對資優生無支援又 加 lable , 其實好可惜的,父母更心痛 ...
唯有做父母嘅係校外揾d適合嘅課程,比小朋友發揮 .....
你仔仔係已經自行報名,等今年結果 ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

MissUmuch 發表於 16-11-28 10:56
你仔仔係已經自行報名,等今年結果 ?
係呀!我唔敢指望學校,佢地好多叻人,都係自己搞好過..

恐龍家

請問邊間小學咁好?

小曳人 發表於 16-11-28 11:11
係呀!我唔敢指望學校,佢地好多叻人,都係自己搞好過..

其實我最初揾校長原意係, 學校12 月 會為部份小一生做智力評估,而我係希望學校可以幫我仔仔都做全面智力評估, 因為我都想知道佢去唔去到130+ ,去到我都係打算到小四 自行報資優學苑。
講真, 特登出去評估為個數字我唔會,亦都比唔起5,6千蚊 ...
係好彩揾咗校長傾先知道學校同資優學苑有聯係, 所以先唔需要正式評估都可以推薦, 真係萬幸。

MissUmuch 發表於 16-11-28 19:59
其實我最初揾校長原意係, 學校12 月 會為部份小一生做智力評估,而我係希望學校可以幫我仔仔都做全面智力 ...

能夠遇到伯樂真係好難得。

24mammy 發表於 16-11-28 14:09
請問邊間小學咁好?

我都想知

siubobo1507 發表於 16-11-29 16:14
我都想知

已pm