用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B迷思⋯⋯
go

細B迷思⋯⋯

經過一輪面試,我憂心甚至開始反思,唔係擔心自己小朋友能力,而係擔心自己教導問題。雖然成日話細b係會遲啲架點點點,但我驚最後變左藉口⋯呢幾日真係好迷茫!

平時無去pg之類,無同其他小朋友直接比較,覺得自己女女都幾好⋯⋯
好鍾意講嘢,算識講唔少嘢(我以為),算講道理唔多會亂發脾氣,食飯唔使追住喂,可以自己食上半場,唔會搶人啲嘢。

直到學校面試時,眼見其他小朋友乜都識,識好多英文字母,顏色,形狀同數字,就算唔識都肯乖乖坐定定,我即時O晒咀

面試時,女女基本係十問九唔應,就算識既都係睇心情答唔答,唔望老師。
-顏色唔識講又分唔到(叫配對都做唔到)
-積木又搭唔到(淨係識當玩lego咁出力嵌)
-穿繩唔得
-老師送玩具唔主動講多謝,要人提先講byebye仲要唔望人
-最慘係坐唔定,好快直接起身行開,叫都唔聽in6間,得其中一間因為張凳太高落唔到來無行開,其餘全部起身行開,有一間仲要係行開之後被老師拉返來

面試完真係極沮喪,睇返家長啲post,雖然好多都安慰細b家長話唔使擔心,細b真係慢啲,需要時間架!我都寬慰許多,但又忍唔住諗:點解好多細b超細b都識呢?

P.s,而家唔係講緊學校俾唔俾offer問題,可能學校除左睇小朋友都睇家長,就算小朋友唔答,家長表現好都會收。

所以我而家係講小朋友本身表現問題,好了⋯答唔答呢樣嘢係性格,無得講⋯但係我女連顏色數字呢啲都唔識,係咪好明顯係我嘅問題呢?我真係呢幾日不停睇post不停反思呀。最近幾日狂操佢顏色同數字

我真係驚“細b”變成藉口,因為事實唔係大b先得,好多細b超細b都得呀!⋯其他小朋友都識嘅都做得到嘅,我唔得喔⋯唔係怪獸家長,只係覺得如果大環境係咁,普遍都得嘅,係咪要跟上呢?而且而家講緊嘅都係普通嘢,唔係名幼英文對答唱歌跳舞個啲(個啲我都唔會苛求了)

雅BB 發表於 16-11-26 03:01
經過一輪面試,我憂心甚至開始反思,唔係擔心自己小朋友能力,而係擔心自己教導問題。雖然成日話細b係會遲 ...

那bb是那個月出世?我BB 5月出世,但早半年前,我已日日問佢形狀,顔色, A-Z , 今日問完唔ok , 明天再問,問下問下她就會懂.

jacky400 發表於 16-11-26 04:42
那bb是那個月出世?我BB 5月出世,但早半年前,我已日日問佢形狀,顔色, A-Z , 今日問完唔ok , 明天再問, ...

11月呀……你5月B,半年前即係相當於我而家咁大⋯⋯

係呀,我就係面試完,反思係咪自己問題,所以呢幾日狂練呀同佢,一有機會就同佢顏色數字,佢記得三幾個英文單詞,但未認到字母⋯⋯

我都覺反覆問答佢會有記得多少⋯但顏色好似都係難我已經用左佢最鍾意既波波來教

雅BB 發表於 16-11-26 04:48

係呀,我就係面試完,反思係咪自己問題,所以呢幾日 ...
其實個個bb 去到一定时候就會識,但要家長提供方向及指導,佢地有了基本概念就會慢慢學到.

take it easy....實有位收。同埋人生漫漫長路,依加只是起步點。下年以大B身份,一切都超5同

回覆樓主:

個個小朋友都唔同,你教到自理禮貌,已經好好.
顏色形狀,我個大B-都未稳陣,你嗰個咁细,真的不用自責擔心。
試下配對分類先,再做理解,最後先學講。

經過一輪面試,我憂心甚至開始反思,唔係擔心自己小朋友能力,而係擔心自己教導問題。雖然成日話細b係會遲 ...

我囡都係11月,我好緊張佢讀書,知佢係細b 難同人競爭我就仲驚,但我更驚我係咁逼佢 佢會討厭學習,所以做左好多 research 點教,最後我俾佢歲半開始上獨立playgroup, 每星期3堂每堂2小時,幼稚園模式無家長陪,返屋企睇佢手冊學左咩再自己跟下,開頭效果吾明顯,上左幾個月開始覺得佢學到野又返得好開心,最近出去 interview 我吾敢話佢表現好好,但基本野做到,有問有答 8-9成啱,我好滿足了,小朋友學野快,你肯教佢地好快上手,加油呀~

jacky400 發表於 16-11-26 04:53
其實個個bb 去到一定时候就會識,但要家長提供方向及指導,佢地有了基本概念就會慢慢學到. ...

係⋯⋯所以我要keep住勤力啲教佢先得,唔會harsh,但會積極啲了!!

BabyBookBu 發表於 16-11-26 06:40
take it easy....實有位收。同埋人生漫漫長路,依加只是起步點。下年以大B身份,一切都超5同 ...

我都明一年後會唔同⋯⋯只係下年就變超大b,又會有其他顧慮⋯⋯

而且我其實係擔心如果而家頭三年最重要嘅時候未有好好咁引導佢,起點未做好,影響佢日後發展,譬如最眼前嘅入唔到心儀幼稚園(指地點環境、師資及教學方式等),我真係沮喪的覺得對唔住阿女

我個都係11月尾細b,我覺得番playgroup其中一個好處係同同齡小朋友比較下,大概知自己小朋友強弱項、性格能力等,就算冇上playgroup 都不妨參考下身邊其他小朋友,唔係話要咁細個就比較,而係了解多啲先可以因材施教。我從來冇睇小我個囡,從小同佢睇書,咩都教一餐,vocab唔係閃卡學番嚟,係睇書學,總之佢吸收到嘅我都教。我覺得你唔使灰心呀!佢而家大啲再學野可能事半功倍tim!有心唔怕遲,加油!

edniebridge 發表於 16-11-26 08:38
個個小朋友都唔同,你教到自理禮貌,已經好好.
顏色形狀,我個大B-都未稳陣,你嗰個咁细,真的不用自責擔心。
試 ...

明白,你講得啱,學校面試老師見佢答唔到,都會叫佢試下配對,我都各樣方法試試,總之我都會提醒自己積極啲,但唔好太harsh!

引用:Quote:jacky400+發表於+16-11-26+04:42+ 那

原帖由 雅BB 於 16-11-26 發表

係呀,我就係面試完,反思係咪自己問題,所以呢幾日 ...
真係要慢慢架。迫唔嚟。我仔10月尾細b....我日日重複又重複。有時佢自己會突然間講出生字 or 動作。真係估唔到架。但我唔想迫佢學野。只是不斷同佢遊戲學習。

你有冇花時間多陪佢玩同教佢?我囡都係細B 11月底,但我從來唔俾藉口自己,我覺得囡囡不會俾大B差,只要用心教,佢都好快學識,依段期間係佢哋吸收期。不過我唔係怪獸家長,我是讓孩子愉快地一邊玩一邊學習。小朋友是要大人引導先會學到嘢而唔會自己玩玩下識。

樓主,你真的不必憂心!我個4月B ,算大B 吧,識好多數字英母,日日都系口水多過茶,咩都識講,但一樣有學校唔收佢。“罪狀”:1.對答唔望人。2.人玩咩佢又要玩,人地唔比,結果咪搶咯。當然唔系間間都有咁嘅情況。3.顏色蔬菜個D,系屋企乜都識,去到就亂咁UP,我冇教過1000次,但有幾百次,1歲開始教嘅。4.中意打尖,見到中意嘅就馬騮精上身,話之你,一於玩左先,最后老師叫收玩具,點都唔肯執,仲要玩。5.老師送禮物都系唔識主動講多謝,系要人提。呢D 我地系屋企都教好多好多,我都好勞氣。

我女係12月細B, 平時有教佢顏色, 形狀, A-Z, 1-10, 都係玩遊戲方式咁教, 佢都會一齊玩好開心, 咁就自然識晒, 不過, 始終係細B, INTERVIEW 好怕羞唔講野, 做指令都係睇心情, 好多佢都識但就唔講唔做,已經 識講自己叫咩名, 幾多歲同係女仔, 但老師問佢唔會答囉..............
多D同佢玩認知遊戲, 佢會識多D野

回覆樓主:

我囡係11月尾細b ,佢識好多野, 1-10, a-z,  顏色,生果,動物,交通工具,認知冇問題,但就係唔肯句子表達。interview 坐唔定,周圍跑,平時冇耐性,容易發脾氣。每個小朋友性格和,發展都唔同,不能作比較。每個小朋友都有佢地叻同唔叻既地方。唔識1-10 /a-z不是你和小朋友既問題。 有時佢地沒興趣學的,點教都唔識。有時佢地有興趣的,教一次就學識了。

我囡6月,我由佢一歲起已經不停教佢顏色,但一直都唔係好識,開頭我仲怕佢會唔會色盲!早幾日同佢玩水彩,佢又識喎,連purple都識!但之後問返佢,又係唔識!我無再逼佢,老師今日問what's your name, 我都由得佢無提佢,唔識都無辦法。

回覆:ilmummy 的帖子

回覆:細B迷思⋯⋯

自理,禮貌,性格係最重要。學術,你可以教可以操,但唔識唔好太介意。

回覆樓主:

我個8月B,中係中間位,
唔上唔落