用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B迷思⋯⋯
樓主: 雅BB
go

細B迷思⋯⋯ [複製鏈接]

貝珠 發表於 16-11-26 15:37
自理,禮貌,性格係最重要。學術,你可以教可以操,但唔識唔好太介意。

...

我介意嘅係驚錯過左最重要嘅打底時期,同內疚因之前做得唔好,導致佢面試時同人差一大截而攞唔到心儀學校offer

回覆:雅BB 的帖子

回覆 雅BB 的帖子

又講返,我個仔真系除左八厭,其他都好好。思路清晰,總結聯想能力強,譬如幾個月前,佢見到個衫架,佢會話系“2”,呢個令我幾驚喜,事關完全冇人教過。再如,啱識行路時,佢行得遲,17個月先敢自己邁出第一步,佢就會一搖一搖自己擔凳子去比我坐住同佢沖凉,呢樣亦冇人教過,以前沖涼我地冇坐過凳(我估佢聽過我講媽咪蹲住沖涼好攰)。我講呢兩個例子,系想表達,相信叻過我嘅小朋友大有人在,但系小朋友性格系天生的,后天系不斷引導同修正。有時我想發脾氣時,我都會自己先諗一秒,停一停,儘可能唔會鬧佢,而系講道理。育兒系唔容易,家長的修煉亦系一門學問,我地共勉!

ilmummy 發表於 16-11-29 11:59
回覆 雅BB 的帖子

又講返,我個仔真系除左八厭,其他都好好。思路清晰,總結聯想能力強,譬如幾個月前,佢 ...

回覆 雅BB 的帖子

又講返,我個仔真系除左八厭,其他都好好。思路清晰,總結聯想能力強,譬如幾個月前,佢 ...

多謝你分享,係,每個小朋友都有優劣點,或者講相對性嘅“長短處”。

其實我開呢個post,正如我自己所講,係經過面試有機會同其他同齡小朋友近距離接觸對比,先發覺原來好多嘢係相差甚遠,呢啲係我以前無諗過的,因為我一路係放養式,而好多嘢我係試兩三次佢唔識就算,諗住時機未到,大大下自然會識,由佢喇。(但原來唔係,係要不斷keep住引導,只要俾心機陪同教佢會識的,而且現實係學校面試都有咁嘅需要)

反思呢個大細B問題,朋友係咁洗腦話細B係會慢啲,所以我變左好似小朋友唔識係因為佢係細B,好正常,但其實係大人問題。細B係藉口,其實係我呢個大人無俾足夠時間同精力好好教導,好內疚嘅係好多嘢慢左人好多,另外又間接令到佢無左心儀學校offer。

我一路以為日日係佢身邊就得喇,教下品行個啲就可以了,其他嘢慢慢會識。現實係比較在所難免,小朋友慢慢大個自己都會⋯⋯如果我令到佢慢左人好多,而導致入學後無自信心,同其他小朋友相處時俾人笑或者失去一啲機會,我會好自責,而到時想追係好難⋯⋯

ilmummy,譬如,你個仔幾個月前(即係我女咁大嘅時候),見到衫架識講2,係因為你教過佢數字,所謂聯想到其他嘢嘅基礎都係有概念。而我之前無教過,咁我個女就只係知道衫架,可以晾衫,無了。而你個仔應該仲知道咩顏色添⋯⋯

其實我從來無擔心甚至責怪我個女,因為我知道可能我個女有好多叻嘅地方但面試時反映唔到,我只係通過今次事件反思兼有內疚⋯⋯係我自己一路太想當然,作為全職媽媽,做嘅嘢仲遠遠未及好多在職媽媽。

Btw,你個仔真係好叻,歲半人仔已經知道體貼,所以係咪百厭呢?其實我覺得係面試呢家嘢唔係佢碟菜嘖。希望你地收到心儀學校offer➕遇到好老師識因材施教,咁對小朋友係最好

可能係學講嘢階段,呢幾日,我發覺我女好鍾意玩,“白話xx,普通話xx,english xx”,haha問佢問題佢真係好認真咁諗,好得意

做落發覺正如jms所講:小朋友真係記性好過你,學嘢都快過你!!跟住落來,我會繼續有機會就教個女多啲嘢,只要佢唔抗拒無唔開心,我會乜都講下教下,都儘量落手落腳同佢一齊玩多啲。

回覆 雅BB 的帖子

有樣嘢我仲係未改得到!就係你講嘅發脾氣前諗一諗,停一停,我覺得我EQ真係勁低!!就算我知道佢可能有原因或者係唔小心,我都根本停唔到,會即爆⋯⋯

好似今朝咁,佢拎住包脆谷樂,我叫佢擺返埋去唔好玩,佢唔聽,結果倒到成地都係,我離遠聽到聲已經即刻火滾,一路沖埋去一路大聲喝佢,仲打佢手板打到紅晒⋯⋯跟住罰佢望住啲脆谷樂企5分鐘

唉,我都知唔岩,事後都後悔。但事發個一刻真係控制唔到⋯⋯都唔知點算,有咩辦法可以改善!

緣份遊戲係唔關大細B事.

有小朋友答岩哂問題都收REJECT; 亦有小朋友全程喊哂都收OFFER.

回覆 雅BB 的帖子

我想發脾氣時會走開一邊,深呼吸一下,平復下先,有時嬲到青筋都爆埋架,但冇辦法,我知道佢有時系專登咁樣做惹我,我越嬲佢越笑,小朋友都會見風使陀架。我個就系咁,我咪唔彩佢,佢見我冇反應就會停低氹返我,仲會話:我唔敢啦,媽咪唔好嬲啦,搞到我又好嬲又好笑。做父母,EQ 真系要高架,大家互相學習下,想呻就呻下,到仔女面前就儘量control ,比佢見到父母原來都成日有講有笑,對佢成長先最有利。

我小朋友九月出世,幼稚園收到九月底小朋友,所以三年黎一直係全班最細。當年的確係要跟足的,希望可以打好根基。

升到小學之後,真係好SURPRISE,老師話佢學野好快,雖然測驗考試都係七十幾分,但我地已經好欣賞。

漫漫長路,加油媽媽們

雅BB 發表於 16-11-29 15:43
多謝你分享,係,每個小朋友都有優劣點,或者講相對性嘅“長短處”。

其實我開呢個post,正如我自己所講 ...

唔好同人比較,咁樣自己好辛苦,人生長路漫漫,我覺得品德基礎最緊要,呢方面你已經做得好好。

回覆 lawboon 的帖子

可不可pm 邊間pg 歲半可以自己上?

kukarma 發表於 16-12-1 09:18
唔好同人比較,咁樣自己好辛苦,人生長路漫漫,我覺得品德基礎最緊要,呢方面你已經做得好好。
...
我好同意呀, 唔好同人比較, 每個小朋友都會有唔同進度。佢仲細, 唔好覺得遲起步, 衣家開始都未遲。加油吧! 其實做家長, 都是跟小朋友一起學習, 陪住每個階段成長. 加油吧!
‹ 上一主題|下一主題