用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B迷思⋯⋯
樓主: 雅BB
go

細B迷思⋯⋯

其實1-10,a-z係兩歲後先慢慢學....唔洗急呀.....都唔會有好多學校考K1要考....顏色都係識分就得...要講得啱都要2歲多呀!唔洗緊張~慢慢教!

要花心日日放工同佢玩架。你淘下abc, 123手抓板,積木,puzzle, 看中英文書,唱歌仔,日日玩佢地學野快過你架。會無啦啦發現識灑。

回覆樓主:

我女係9月细b, 有返n班, 但英文字母同數字都認得唔好, 近排去in K1, 唔同學校有唔形識既interview, 女女既表現可使我更清楚那間學校識合她, 兩歲識幾多意義不大, 我好清楚最由n至k3最緊要不是要她識幾多字, 最重要是培養學習興趣, 使她鐘意學習

其實小朋友無論大定細,家長都要教。上不上pg都好,做父母的,不能因為小朋友細,甚麼都做不到是正常而不做好自己作為父母的角色。眼見好多父母不太教自己小朋友。其實好多細b大大下叻過大b,你見面試d人叻,因父母在後面好努力做好自己。

我不知自己是否怪獸,但我同老公雙職父母,工作回家已好累,但我們一回家就照顧小朋友食飯,自己去教,教abc,教做動作,我們寧願自己1,2點訓。

so far我仔細b,in左7間有6間offer,仲有些未in。我覺得咩b都一樣,父母做好自己,他最後就算學得慢,校長睇到父母努力左,都收。面試前花時間做下功課,看下d學校web,了解下。好多人小朋友好醒,但無人教他,最後才能被埋沒。

返過下 pg, pn 真係有 d 幫助既,我個8月B,未返 pn 果時,真係唔係好掂,又怕人又唔係好識講野,返左幾個月 pn,而家學校教左好多自理既野,返都屋企成日玩唱歌做動作,讀多左好多野,肯坐定定玩下做下野。

點解我個B調番轉,未返PN前坐好定又聽話,返左之後完全唔聽我話又坐唔定

我b 係12月⋯ 都有同感⋯ 一切隨緣~ 冇就下年黎過,冇所謂⋯

貝珠 發表於 16-11-26 15:37
自理,禮貌,性格係最重要。學術,你可以教可以操,但唔識唔好太介意。

...
十分同意,學術在這階段不是最重要的。

每個小朋友學習快慢都唔同架,我女2歲已經認哂字母,顏色,形象,同各種動物生果英文。
調翻轉頭,我仔係兩歲時,無心望,無心學。而家兩歲四個月先認到哂啲字母,顏色同形象都未係好認到。
不要氣餒!每個小朋友唔同,唔好比較,咁樣會舒服好多!

Liukut 發表於 16-11-26 10:35
真係要慢慢架。迫唔嚟。我仔10月尾細b....我日日重複又重複。有時佢自己會突然間講出生字 or 動作。真係估 ...

唔易呀,喔完全無諗過迫佢⋯⋯只係覺得係自己問題,無好好咁引導佢認知呀大小運動呢啲,我絕對唔會迫佢,亦唔會因為佢唔識就嬲佢的

我仔12/31超細b,無人細得過佢啦(emoji) 佢識A-Z,1-10(中英),顏色,形狀等等。平時同佢玩住遊戲咁學,其實好快識,唔使迫佢佢自己好鍾意玩。in左6間k暫時有3間offer

雅BB 發表於 16-11-26 03:01
經過一輪面試,我憂心甚至開始反思,唔係擔心自己小朋友能力,而係擔心自己教導問題。雖然成日話細b係會遲 ...

你現在講的, 正正就是我不斷提醒另一半要避免的. 每個家長長輩都會覺得自己小朋友好叻, 但到真的要同街外人比就係好客觀的事.

好些家長腦心不一致, 報了happy school 但厭少功課, 報了谷校就話多功課. 威了又唔想帶頭盔.

不過樓主情況都唔太差, 成績未出, 可能有驚喜. 最壞打算明年以超大B 身份再考.

lawboon 發表於 16-11-26 09:11
我囡都係11月,我好緊張佢讀書,知佢係細b 難同人競爭我就仲驚,但我更驚我係咁逼佢 佢會討厭學習,所以做 ...

其實我以前無大細B概念,都無諗過面試等問題,只係一路按自己諗既來湊,除左品行,都無特別教啲乜⋯⋯

直至上年我先生嘅一個朋友話佢個女考到“名校”,請佢分享下點可以考到好學校,使唔使去pg之類,佢話乜都無去,仲話“哎呀!你個女係細B,遲一年先讀書會好啲架,細B好蝕底,而且呢個年齡嘅小朋友差半歲就差好遠喇!”xxx⋯⋯我先知,原來我個女係屬於細b(佢個女3月)

到今年報學校時我先生都仲話平常心,反正細b都好難考而且慢人好多架,唔得就出年!去到學校發覺,原來真係慢好多⋯⋯但根據現場觀察➕而家咁多jms回覆,唔係因為“细b”问题咯⋯

所以相比做左好多research嘅你,我真係好唔稱職,直接影響左佢攞唔到心儀學校offer,當然,我諗我自己表現唔好都有影響,但如果小朋友表現好啲,學校收嘅機會都大好多

不過結果已經係咁,都唯有睇緣分最後去到邊間讀了,我會加油架喇,會積極啲對待呢個“細b”,多謝你地點醒我!

Pancake1005 發表於 16-11-26 10:27
我個都係11月尾細b,我覺得番playgroup其中一個好處係同同齡小朋友比較下,大概知自己小朋友強弱項、性格能 ...

係呀!⋯⋯我就係之前一路無去pg又無同其他同齡小朋友比較過,所以一路大概咁覺得自己個女都算幾好,至少唔係差。但去到面試,有機會直接同同齡小朋友接觸,先發覺原來係差好多

我都無睇小過自己個女,只係經過一輪學校面試,我先反省原來自己做得唔好,譬如睇書我又係要反省⋯⋯因為我自己唔鍾意所以無同佢一齊睇過書,今日先第一次同佢一齊睇書咋,原來佢好鍾意!睇到唔肯訓覺添,不過睇嘅係繪本,無乜文字既,佢都係睇畫,haha。有咩書可以介紹?呢本今日已經睇完了,網購的,原來得幾頁⋯⋯

Pat68 發表於 16-11-26 10:46
你有冇花時間多陪佢玩同教佢?我囡都係細B 11月底,但我從來唔俾藉口自己,我覺得囡囡不會俾大B差,只要用 ...

你講中左我最錯嘅地方⋯⋯我就係衰在以為“ 小朋友自己玩玩下會識”,但原來好多嘢唔係佢自己可以玩就會識的,譬如顏色數字大小形狀,無人講佢點會知,就算大大下會識,其實都係因為有人教⋯⋯

我真係成日都係俾佢自己玩,屋企都會有時陪下玩玩具,出到去就由佢周圍走,跑來跑去呀咁⋯⋯而家變左多啲參與同引導,希望儘量彌補喇⋯⋯

ilmummy 發表於 16-11-26 10:54
樓主,你真的不必憂心!我個4月B ,算大B 吧,識好多數字英母,日日都系口水多過茶,咩都識講,但一樣有學 ...

但你呢個問題好似好過我少少⋯⋯我係衰在無教,你係有教而且小朋友識,只係面試時無反映出真實情況咋⋯⋯但可能小朋友唔鍾意面試模式或者其他原因呢?好難講⋯⋯

所以你唔使勞氣,我諗有經驗嘅老師係識觀察嘅,而且如果小朋友肯坐係度,都好呀,好多學校都會收。我個女係直接起身行開呀,難得坐低期間又做唔到task,我係好內疚!!不過內疚都無用,已成定局,唯有之後做好啲,你都加油,唔好嬲個仔呀

kinkiking1129 發表於 16-11-26 12:11
我女係12月細B, 平時有教佢顏色, 形狀, A-Z, 1-10, 都係玩遊戲方式咁教, 佢都會一齊玩好開心, 咁就自然識晒 ...

係⋯⋯好多識嘅嘢老師問就係唔答,我女最直接係起身行開,去搵嘢玩

不過我之前真係完全無諗過顏色數字字母形狀呢啲問題⋯⋯因為教左幾次都唔識就諗住“等佢大啲先”“大大下會識”,所以只係教左啲比較日常嘅水果呀交通工具日常物品之類,仲有安全意識品行個啲,而家變左喇,真係好似樓上jm咁講,只要佢唔抗拒無厭煩情緒,有機會就教,乜都教一餐,有機會就玩下講下問下

joey1219 發表於 16-11-26 13:33
我囡係11月尾細b ,佢識好多野, 1-10, a-z,  顏色,生果,動物,交通工具,認知冇問題,但就係唔肯句子表達 ...

係,其實我都明每個小朋友性格同發展情況都唔同,不過經過面試,見到其他小朋友情況加上呢個post啲jm回覆,證實我嘅擔心係真架⋯⋯其實真係我搵左個藉口俾自己,係真係自己做得唔夠好呀⋯⋯

無錯,如果小朋友有興趣,可能一學就識,無興趣或者接收慢啲嘅要學多幾次,對於後者,我之前嘅做法係試幾次唔得就let it go,但其實應該係要keep住有機會就繼續試的,可能換個形式佢又鍾意或者學得快啲呢。同埋我真係唔夠耐性去陪佢玩,不過呢幾日已經開始調整緊,心情都好返,我會俾心機架喇

其實唔係為面試,真係唔會咁急教,你唔洗覺得自己錯,係香港社會風氣的錯

Ctswa 發表於 16-11-26 14:48
我仔六月b,你講個d我仔都有,除左老師問問題,一係肯出聲,一係吾彩人。再加上我仔通常去d陌生地方見到同 ...

去到陌生地方見到同齡小朋友抓人?呢個會唔會係佢有過咩不愉快經歷,定只係小朋友階段性問題呢⋯⋯如果係持續性長時間,就可能真係要重點關注下,因為呢個好似真係行為問題,係我都會擔心呀