用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 赤柱聖士提反 VS 港同
go

赤柱聖士提反 VS 港同 [複製鏈接]

兩間明顯學費有大大差別!但唔考慮呢點的話, 各位又會認為邊間好呢??

hppa  SS  發表於 16-12-2 15:14
   5    0    0    0

HAPPIMAMA 發表於 16-11-25 22:18
兩間明顯學費有大大差別!但唔考慮呢點的話, 各位又會認為邊間好呢??

兩間都收左?

I also want to know.

港同中小,揀港同,一條龍入港同書院,考DSE,成績出眾,好大機會再上香港出色大學。
聖士提英小,貴族學校,着重英文,入得家底不算弱。感覺有d似國際學校,很多人再會轉國際學校或到外國留學。上次參觀有4位外籍老師。國際視野較優。

Nath  Total 10 NET and all teach English , S.H.E  發表於 16-11-26 09:26

不是!我暫時只收到港同,亦註冊了!不過我有去St Stephen 3rd in!      
看到另一post 知道St Stephen 出咗
Offer, 所以想問下!
  不過其實係味註冊了港同都唔可以再接受
其它直資的offer嗎?

fishmeow 發表於 16-11-26 08:13
港同中小,揀港同,一條龍入港同書院,考DSE,成績出眾,好大機會再上香港出色大學。
聖士提英小,貴族學校 ...

港同今年都有5個外籍教師
但講學校環境當然同st Stephen冇得比

那麼你本身選校有什麼條件,小朋友又有什麼特點?讀聖提的話,英文和普通話要求幾高。雖然話有點像國際,但其實默書測驗考試跟本地差不多。我幾欣賞學校比足時間小朋友和家長適應,小一第一次考試唔計分。視藝堂係去沙灘找貝殼畫畫。同時對音樂要求高,學音樂氣氛濃厚。小六要住宿,可訓練獨立,剛剛才在學校路營,這些經驗比較在其他學校找到。上中學都差不多直上。不少去top uni at international level.

fishmeow 發表於 16-11-26 08:13
聖士提英小,貴族學校 ...
謝謝你資料!我都有同感!港同書院是否有IB課程!DSE 做得好, IB 又如何呢?

HAPPIMAMA 發表於 16-11-26 09:03
謝謝你資料!我都有同感!港同書院是否有IB課程!DSE 做得好, IB 又如何呢?
...

港同應該冇IB
但好似舊年有幾個中學生唔喺考dse
唔知考咩課程

回覆:赤柱聖士提反 VS 港同

赤小明顯blue blood 一啲, 但如果追求活動教學,愉快學習,學生素質,哪間好些呢?

AEteam  多一些有$/大陸人  發表於 16-11-27 00:13
AEteam  其實質素應該差不多,都係千挑萬選出來。不過聖堤現在有debenture 班,加上學費雜費加起來過萬,應該會多一   發表於 16-11-27 00:13

iamadc 發表於 16-11-26 09:02
那麼你本身選校有什麼條件,小朋友又有什麼特點?讀聖提的話,英文和普通話要求幾高。雖然話有點像國際, ...
我小朋友成熟型,所謂「路䅪」!喺學校會守規則!佢好多面,所謂對住咩人就扮咩樣!所以當初唔同類型
都有報!暫時都係想佢品格好,可以入到HK好嘅大學,
入到讀專科就錦上添花!

LinusYip 發表於 16-11-26 09:06
港同應該冇IB
但好似舊年有幾個中學生唔喺考dse
唔知考咩課程
啱啱睇到親子王第340期寫港同有DSE 同 IBDP! 同 St Paul co-ed  一椂! IB 同 IBDP 有咩唔同,有
無家長熟悉,分享一下!

St Stephen 喺中學都係IB + DSE.  不過好似IB仲未有畢業生未見成績

如果依兩間揀,我會揀聖士堤反,小朋友視野會闊一點,校園生活經驗會好豐富D。不過,入聖士堤反交通係一個問題,如果小朋友有唔舒服要早走,接送會係一個問題。

AEteam  返學校做義工/參加活動都幾花時間。  發表於 16-11-27 00:15

醒目開學勳章 王國長老

HAPPIMAMA 發表於 16-11-26 09:35
啱啱睇到親子王第340期寫港同有DSE 同 IBDP! 同 St Paul co-ed  一椂! IB 同 IBDP 有咩唔同,有
無家長熟悉 ...

肯定答你港中無IBDP,只會為有需要同學安排報考IGCSE方便報讀外國大學。

HAPPIMAMA 發表於 16-11-26 09:35
無家長熟悉 ...

親子王340期講乜?
Miss左

SSC環境很好,交通就麻煩點
港同就近年提升得好快,新派名校

都好睇小朋友什麼性格及想中學條路點行,如果中學唔係讀國際或出國,中左依兩間的話的會選港同 個人意見!~~

引用:Quote:LinusYip+發表於+16-11-26+09:06+港

原帖由 HAPPIMAMA 於 16-11-26 發表
無家長熟悉 ...
IBDP 係成個IB curriculum 入面既預科課程(Diploma),IB 包括了PYP (Primary Years Programme 小學課程),MYP (Middle Years Programme) 同埋 IBDP。 直資學校因受政府資助,大部分一定要考DSE,所以嗰啲claim 自己有IB 課程,其實只係一少部分人,亦多數由學校甄選去讀,唔輪到你揀。想要真正IB 只可揀私校。呢點亦解釋到點解嗰幾間直資考IB啲成績咁靚仔。

Charlotte_mom 發表於 16-11-26 11:26
肯定答你港中無IBDP,只會為有需要同學安排報考IGCSE方便報讀外國大學。
我諗親子唔會亂登資料吧!真係列出邊間有IB, 邊間無!女拔就反而無!
點解你咁肯定港同無呢?

hppa  are you new?  發表於 16-12-2 15:16
hppa   don't you know why Charlotte_mom knows everything about 港同?  發表於 16-12-2 15:16

JoyceNgYY 發表於 16-11-26 12:00
IBDP 係成個IB curriculum 入面既預科課程(Diploma),IB 包括了PYP (Primary Years Programme 小學課程),M ...
唔該晒!以嫁明多咗!
‹ 上一主題|下一主題