用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 勉勵一下細B
樓主: Ccbobby
go

勉勵一下細B

angeljodi 發表於 16-11-26 14:03
我覺得應該睇番小朋友本身, 我囝都係10月B, 當年考K1係全軍覆沒, 只有一間九龍塘嘅學校收咗, 呢3年我只培 ...

我認為好睇小朋友個人能力和性格,我仔11年11月男仔,當年考PN,K1就受盡岐視,好彩最後都入到一間唔錯的幼稚園,今年考小一都好擔心細B被岐視,所以同佢大包圍報學校,初時都收咗唔少reject, 但仔仔愈戰愈勇,而家有9間直私offer, 仲有一間3rd in,  4間2nd in未in/未知結果,所以千萬不要低估你小朋友。

Chirley    發表於 16-12-3 12:57

99dogdog 發表於 16-11-26 00:41
想請教,第一年自行冇註册的話第二年可再參加自行?

報左自行係咪無得揀?

Ccbobby 發表於 16-11-25 18:28
我仔係超細B,之前讀學劵幼園,全班最細及矮同學一大截,冇乜自信,上年試過考一間直資和自行,當然失望而回,轉 ...

即係變左大B??

我仔而家2年級, 我成日好後悔無將佢細B變大B, 1年級簡直日日如落地獄, 而家2年級先上返地面
好睇大家接愛/忍耐程度

23102009 發表於 16-12-2 12:19
我仔而家2年級, 我成日好後悔無將佢細B變大B, 1年級簡直日日如落地獄, 而家2年級先上返地面 ...

我個仔都係!入到心儀學校都跟到儍!

simoncwl 發表於 16-11-27 23:22
我認為好睇小朋友個人能力和性格,我仔11年11月男仔,當年考PN,K1就受盡岐視,好彩最後都入到一間唔錯的幼 ...

強!

回覆 TKLR 的帖子

例如邊間呀?請問!

回覆 angeljodi 的帖子

恭喜你,我case都同你好似。小女10月尾兔B,當年一考k1間間學校只offer PN話為小朋友著想怕佢考小輸蝕勸我repeat,我不服氣因為自覺佢跟上進度結果比我們幸運waiting入到私幼。這幾年一直keep住培養閱讀習慣加上平日學習兩文三語,到今年考小報10間有9間2nd in,到目前已有4間名小offer,還有其他未出結果的。希望大家不要相信細B一定沒有機會,反而要好好把握時間培養小朋友的潛能,尤其做父母要了解並相信孩子的潛質,不要麻木聽信坊間的謬論。共勉之。

poplolli 發表於 16-12-4 21:45
回覆 angeljodi 的帖子

恭喜你,我case都同你好似。小女10月尾兔B,當年一考k1間間學校只offer PN話為小朋 ...

你囡囡都好叻呀!加油呀

schooling 發表於 16-11-25 18:34
我都係細B 10月中,都頭痛是否要repeat!
但K1是否太早?大D repeat小朋友又知道驚佢有心理問題?共勉之
...

我小朋友係10月尾, 今年K2, 都有諗過repeat K2, 諗過如果追到功課就照升啦!

明年都希望同佢考直資

appletim 發表於 16-11-26 07:52
我的小朋友都是十月尾細B,今年要考小一,早兩年已預料到今年必會戰況激烈。所以當時已有幾手準備,當然最 ...