用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 勉勵一下細B
go

勉勵一下細B [複製鏈接]

我仔係超細B,之前讀學劵幼園,全班最細及矮同學一大截,冇乜自信,上年試過考一間直資和自行,當然失望而回,轉了名幼重讀K3,雖然好多人反對,因為好像浪費了一年,但作為父母都想兒子有多一年快樂童年,今年再報直私,大部份都有2nd in, waiting 及offer. 當然,最幸運的是自行成功! 希望比超細B父母一個參考...

rafaelbaba  good  發表於 16-12-2 13:33
hppa    發表於 16-11-28 16:19
MrBeast    發表於 16-11-25 18:49
   2    0    0    0

schooling 發表於 16-11-25 18:30

但要留意有啲學校唔收超大B

schooling 發表於 16-11-25 18:30

我都係細B 10月中,都頭痛是否要repeat!
但K1是否太早?大D repeat小朋友又知道驚佢有心理問題?共勉之

TKLR 發表於 16-11-25 18:31
但要留意有啲學校唔收超大B

例如:咩學校唔收超大B?

我其實k1己打算repeat, 但學校唔比,因表現平平,唔太差,但我覺得k3 重讀令我仔變好有自信,因為k2-k3轉變好大,讀多一年k3比讀多一年k1好

hppa    發表於 16-11-28 16:20

在repeat前我問過兒子意向,解釋比佢聽完佢都想做全班最大的

反而要repeat k3的,現在己開始interview, 當時兒子感受到interview要考乜,對考小一時好有幫助,人也變成熟,當然在這幾個月的重讀k3環境裏,他很開心,有新朋友,很受同學歡迎,做功課變得很勤快,我覺得主因是信心高左,亦不是全班最矮

回覆樓主:

睇到頭3句完全係形容緊我仔仔咁呀
不過因為佢係兔年尾,重讀就會同龍年爭,所以一直無諗住比佢做細,同埋自行入我間區內二線小學應該好大機會成功,更加有膽去考直資,考左三間,有神級,有一線,有校舍靚又最近屋企嘅,結果近屋企嗰間收做正取,另外兩間無2nd in,煩都唔駛煩

hppa    發表於 16-11-28 16:21
陽光點的歌  這兩年兔龍都激烈  發表於 16-11-26 16:06

Ccbobby 發表於 16-11-25 18:28
我仔係超細B,之前讀學劵幼園,全班最細及矮同學一大截,冇乜自信,上年試過考一間直資和自行,當然失望而回,轉 ...

想請教,第一年自行冇註册的話第二年可再參加自行?

hppa  yes  發表於 16-11-28 16:21

回覆 99dogdog 的帖子

可以,只要向教局講明第一年不參加大抽獎

回覆 dim731 的帖子

Ccbobby 發表於 16-11-26 02:17
回覆 99dogdog 的帖子

可以,只要向教局講明第一年不參加大抽獎

明白,thx!

回覆:勉勵一下細B

細B們不要氣餒!爸媽們都要加油!!!

回覆樓主:

我的小朋友都是十月尾細B,今年要考小一,早兩年已預料到今年必會戰況激烈。所以當時已有幾手準備,當然最首要目標是要考到直私,因15分知道自行實冇行,校網又甚差兼住的地區又多雙非。兩年前所以立心入私幼習慣兩文三語,另外自己家中再努力訓練,亦在外加兩項英丶國語補習。最後,等到昨天亦出了最後一間學校結果,總結成績是有一半學校收到取錄(共考了十間學校),雖然我沒有報所謂一線的小學,但最心儀的兩間小學亦有offer。
其實我的小朋友並不算聰明,重有D死咕咕feel。K2時,老師常常告訴我的小朋友上課時重覆其他同學的意念,玩的時候亦只懂人玩乜佢玩乜。我的孩子就是總是信心不足,學術水平足夠但心理質素欠佳。所以去年暑假我決心帶他周圍去參觀,吸收課外知識,帶他去多D公園同其他小朋友接觸,要他知道見到不同處境時要怎樣去面對。考小一,好多時都是考小朋友當日心理狀態丶與人相處丶處境應變及表達能力,才有機會到下一步考學術。
其實我想表達的是小朋友的潛能真的很難估計,只要有多㸃準備,不要麻木追求名牌小學,早㸃了解到小朋友的缺㸃,重點攻擊及加強訓練他的不足。其實細B都可以應付得到挑戰。最重要,要生活得平衡,不要因為學習而減少他玩耍的時間。要以身作則,每天抽小小時間(15分鐘也好)陪他讀故事書。對他有耐性及愛心,不要用大人的標準去衡量小朋友的不足。要懂得放手讓他學習失敗,從失敗之中去鼓勵他再嘗試,小朋友自自然然便會培養到自信心。
希望各家長如未有offer的繼續努力及祝你好運,有offer的就好好樣小朋友享受K3下半年幼稚園的生活,明年小學的生活又是另外一番光景。

回覆樓主:

先恭喜你。但我睇完覺得唔係勉勵細b,係話做超大b好喎。anyways, 恭喜你

Chirley  Same feeling  發表於 16-12-3 12:56

小兒兔年11月細B,今年in咗11間直私,有2間正取,2間waiting,6間冇second in,1間未知,我已好滿足手揸一私去抽。我唔會比佢repeat啦,因為佢學術和自理完全跟上冇問題。

我自己本身都係細b repeat k1,我一直唔覺得自己讀得比人好、叻,所以我覺得大細B係升小學已唔重點,跟得上就ok,反之我一直因為自己係全班最老一個而一直唔開心,直到出咗嚟做嘢先釋懷。

schooling 發表於 16-11-25 18:34
我都係細B 10月中,都頭痛是否要repeat!
但K1是否太早?大D repeat小朋友又知道驚佢有心理問題?共勉之
...

我覺得應該睇番小朋友本身, 我囝都係10月B, 當年考K1係全軍覆沒, 只有一間九龍塘嘅學校收咗, 呢3年我只培養小朋友閱讀興趣, 佢而家可以做到書不離手, 今年考小1, 到目前為止已經有2個唔錯嘅offer, 仲有d未有結果, 我冇讀任何面試班, 平時有陪讀陪玩, 陪佢去佢中意去嘅地方, 其中一個仲係佢指定嘅圖書館,所以我覺得唔一定要重讀, 到咗3,4年級,大細囝分別會冇咁大, 睇番小朋友發展會好d比心機

乜自行可以兩年都試?

hppa  yes, if did not register the 自行 school and did not join the lucky draw in the first year  發表於 16-11-28 16:23

引用:我仔係超細B,之前讀學劵幼園,全班最細及矮

原帖由 Ccbobby 於 16-11-25 發表
我仔係超細B,之前讀學劵幼園,全班最細及矮同學一大截,冇乜自信,上年試過考一間直資和自行,當然失望而回,轉 ...
但你上年參自行,今年也可參加自行?

hppa  yes, if did not register the 自行 school and did not join the lucky draw in the first year  發表於 16-11-28 16:23
‹ 上一主題|下一主題