用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感覺統合
go

[其他] 感覺統合

有冇人上緊感統班? 效果如何?

我都懷疑我囝有感統失調,佢好怕洗頭,怕熱,怕著衫緊,超怕陌生人,不合群,適應環境能力慢,易喊,但我覺得佢言語能力正常,對住熟人都表現正常(吾似自閉),系對住陌生人或在新環境就好畏縮,所以我無上感統班,諗住大d會不會有改善?

請問感統失調有咩症狀?唔該哂!

聽你講小朋友嘅徵狀都適合上感統訓練呀! 除左感統失調, 有過度活躍、自閉, 連正常小朋友上都一樣有幫助, 個訓練其實係幫小朋友將唔同感覺整合再輸出, 而有特殊需要嘅小朋友係因為腦內一d部分失調, 所以經過整合就會有幫助。 不過個導師都強調, 要經過一段時間先有效果

Elaine260 發表於 16-12-29 17:38
請問感統失調有咩症狀?唔該哂!

呢個問題好廣泛呀, 每個人都唔同, 不過係關於身體上的感覺(視覺, 聽覺,味覺, 觸覺, 嗅覺)在大腦接收的訊息出了問題,通常正常人都有感統的小問題,但無影響正常社交, 如果佢地這問題會影響正常社交的,就要做治療減輕問題出現。 例如, 自閉症小朋友會自轉, 就是因為佢喜歡轉的刺激或者係視覺的刺激

貓后 發表於 16-12-29 18:16
聽你講小朋友嘅徵狀都適合上感統訓練呀! 除左感統失調, 有過度活躍、自閉, 連正常小朋友上都一樣有幫助 ...

因為我囝而家先返緊N班,暫時未知道佢學習上有無問題,我諗住觀察下再作打算....請問你怎發現你的小朋友有感統問題?要給專業人員確診嗎?