用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教細B考小一分享!
樓主: schooling
go

真心請教細B考小一分享! [複製鏈接]

schooling 發表於 16-11-26 02:03
我都有認真諗過!二年級已好識性,到時候知自己要重讀,會不會不開心對心理有影響呢?K1現在還小,repeat ...

如果小朋友只是因爲小而不是因為腦部缺陷或學習障礙建議小學轉校重讀,而且轉一間好的重讀小二。離開原校的小朋友,轉校沒有人知道他是重讀,不會被人笑影響自信心。而且萬一大抽獎抽到不好小學,小二轉校重讀也是一次機會。

我的小朋友都是十月尾細B,今年要考小一,早兩年已預料到今年必會戰況激烈。所以當時已有幾手準備,當然最首要目標是要考到直私,因15分知道自行實冇行,校網又甚差兼住的地區又多雙非。兩年前所以立心入私幼習慣兩文三語,另外自己家中再努力訓練,亦在外加兩項英丶國語補習。最後,等到昨天亦出了最後一間學校結果,總結成績是有一半學校收到取錄(共考了十間學校),雖然我沒有報所謂一線的小學,但最心儀的兩間小學亦有offer。
其實我的小朋友並不算聰明,重有D死咕咕feel。K2時,老師常常告訴我的小朋友上課時重覆其他同學的意念,玩的時候亦只懂人玩乜佢玩乜。我的孩子就是總是信心不足,學術水平足夠但心理質素欠佳。所以去年暑假我決心帶他周圍去參觀,吸收課外知識,帶他去多D公園同其他小朋友接觸,要他知道見到不同處境時要怎樣去面對。考小一,好多時都是考小朋友當日心理狀態丶與人相處丶處境應變及表達能力,才有機會到下一步考學術。
其實我想表達的是小朋友的潛能真的很難估計,只要有多㸃準備,不要麻木追求名牌小學,早㸃了解到小朋友的缺㸃,重點攻擊及加強訓練他的不足。其實細B都可以應付得到挑戰。最重要,要生活得平衡,不要因為學習而減少他玩耍的時間。要以身作則,每天抽小小時間(15分鐘也好)陪他讀故事書。對他有耐性及愛心,不要用大人的標準去衡量小朋友的不足。要懂得放手讓他學習失敗,從失敗之中去鼓勵他再嘗試,小朋友自自然然便會培養到自信心。

schooling 發表於 16-11-26 01:56
Thanks for sharing!Agree with U ,有時候Timing真係好重要。做同一件事教同一課程,只要他們成熟定能事半 ...

我們永遠無法知道作另一選擇的結果,所以考慮過後就行動,決定行動就不要回頭向前行,否則停停走走,孩子越大越明白我們,尤其是我們擔心他,即是我們不信任他,這個傷害比外人講的更大啊!

appletim 發表於 16-11-26 09:17
我的小朋友都是十月尾細B,今年要考小一,早兩年已預料到今年必會戰況激烈。所以當時已有幾手準備,當然最 ...

Thanks!好感恩大家的分享,以你們考小學經驗是否LH,KV,SC,KM的學生真是較多offer?

schooling 發表於 16-11-26 10:46
Thanks!好感恩大家的分享,以你們考小學經驗是否LH,KV,SC,KM的學生真是較多offer?
...

我覺得呢個係絶對有關係,因為他們投放資源較多,懂得教你的小朋友玩呢個小一遊戲。

利申:小孩並不在你列出的私小就讀

schooling 發表於 16-11-26 10:46
...
我囝未去到升小階段, 唔知點解見得呢4間嘢多, 越來越反感.  好似入唔到, 就無未來咁. 真係咁橋, 轉眼我MISS 咗SC既報名, 完全無感覺, 唔知有無人同我感覺一樣.

szeti 發表於 16-11-28 14:49
我囝未去到升小階段, 唔知點解見得呢4間嘢多, 越來越反感.  好似入唔到, 就無未來咁. 真係咁橋, 轉眼我MISS ...

其實我都miss左

schooling 發表於 16-11-28 19:53
其實我都miss左

不過冇覺得可惜,入左咪又係外補到死

schooling 發表於 16-11-28 19:54
不過冇覺得可惜,入左咪又係外補到死
K就開始補, 幾時補到大

咁啱嘅,我當年都miss咗報SC。

係咪自行入左表,就無得再諗重唔重讀做大B?

55479090 發表於 16-11-25 21:07
曾聽過老師講,會建議10月中後出生既囝或11月中後出生既囡係幼稚園重讀,佢講話就算你升到小學,頭一兩年可 ...

細b成績跟唔到的話,小一已經可見!

無人小一小二跟到,小三先跟唔到。呢種跟唔上不是大細B問題,是佢自己跟唔上。

szeti 發表於 16-11-28 14:49
我囝未去到升小階段, 唔知點解見得呢4間嘢多, 越來越反感.  好似入唔到, 就無未來咁. 真係咁橋, 轉眼我MISS ...

其實每年SC收咁多人,入到名校嘅機會當然高,其實身邊亦唔少讀SC嘅小朋友冇乜好 offer, 所以面試當天表現最重要。

schooling 發表於 16-11-25 17:59
因仔仔係10月細B,下年考小一了!
十分擔心,應付不來。因今年身邊好多,細可以完全冇offer。。。
真痛是 ...
同樣細b 舊年考幾間直私, 全軍覆沒. 因有一線出名谷嘅高分津校在手.
今年小一, 無適應問題, 學術追得上, 仲讀得好開心.

MrBeast  津校小一上都仲係honeymoon period  發表於 16-12-7 23:24

好唔建議repeat K3,特別係原校repeat,行完畢業禮見到D同學個個升晒小一自己留返喺度讀K3,出年再行多次畢業禮?小朋友雖然細,但係咪接受到?會唔會問點解?要repeat 一早K1 repeat,而且最好轉校。一係直頭repeat P1 考神校,身邊有好多成功例子。再唔係直接升小學,等成績出嚟先決定插班P2定repeat P1。

十分擔心,應付不來。因今年身邊好多,細可以完全冇offer。。。
真痛是 ...
朋友你唔洗擔心,我個都係細B,都有直資學校收了。

真痛是 ...

我識得一個9月細B考到真道,11月細B考到蔡繼有。他們也不是你所講的名幼出身。

day_bo 發表於 16-12-8 08:00
我識得一個9月細B考到真道,11月細B考到蔡繼有。他們也不是你所講的名幼出身。
...

咁小朋友好勁喎

schooling 發表於 16-12-8 08:11
咁小朋友好勁喎

他是否外補多項科技目?

schooling 發表於 16-12-8 08:11
他是否外補多項科技目?

CKY 那個相信父母有特別栽培,而且家庭背景不錯。而真道那個是普通家庭,只是參加少少一般興趣班,但那小朋友把口叻。我說不是出自名幼,但也是讀私幼的,學術程度不差。
‹ 上一主題|下一主題