用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了
樓主: simonchoy123
go

求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了 [複製鏈接]

我仔有打機, 同佢老豆一齊打, 前段兩父子正在打"劍俠情緣"
但上次英文測驗低於80分, 罰停玩pad 一個月.
因為我地之間有協議, 三科主科, 有一科低於80分就要罰.
可以打機的前提係 : 做好自己份內事先
自小, 我仔唔會扭, 要講道理,佢亦非常有主見. 我地同佢之間 , 一就一,二就二. 應承嘅嘢就會做到.

最近, 冇得玩pad ,多咗 空餘時間畫畫, 玩lego , 睇書. 有時可以畫個幾鐘畫  ,

我小朋友今年5歲,家𥚃是不准看電視,不准玩iPad ,要在我在我指導下玩iPad有益的遊戲,如英文串字。

從來物質都不能在教育子女中出現 無論你稱呼它為奬或罰 物質只是他們的生活條件而已 最差的時候 橫豎達不到要求 來個完全放棄 你還不乖乖遞上

Set him to regulate than set him a regulation.

規則是拿來遵守 還是破壞
他遵守 他只會是營營役役 因偱苟且 創不了局面
他破壞  只會登時引起大戰
兩者都不㑹是好結果

stockmike 發表於 16-11-29 00:19
前幾日仔錯手 delete 咗個手機 game 叫 Dragon City. 佢以為無晒 level 係度喊。我先叫佢冷靜,我話你有冇 ...

我同老公、同學家長都極唔鍾意prodigy呢隻game, 遊戲成份同學習成份比例完全不合乎學習原則,題目重覆,亦不合符該學級的要求。

stockmike 發表於 16-11-29 00:19
前幾日仔錯手 delete 咗個手機 game 叫 Dragon City. 佢以為無晒 level 係度喊。我先叫佢冷靜,我話你有冇 ...

我同老公、同學家長都極唔鍾意prodigy呢隻game, 遊戲成份同學習成份比例完全不合乎學習原則,題目重覆,亦不合符該學級的要求。

回覆:S-Kwok 的帖子

老師推介,成為話題,無計。

回覆 IloveJJ 的帖子

請教下呢篇文章係邊度可以搵到?

回覆 IloveJJ 的帖子

唔該哂, 等我上網搵下有無先

回覆:求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了

帶小朋友去版圖遊戲餐廳,星期日訂位下午玩一次。讓他感受下與人同樂之趣,應該有幫助。

‹ 上一主題|下一主題