用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了
樓主: simonchoy123
go

求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了 [複製鏈接]

simonchoy123 發表於 16-11-28 18:53
說實在,我真的很怕,上星期已見老師,和找專業心理輔導,阿仔一到門口便說我不需要輔導,我說這是神秘遊 ...

做父母真的要eq極高,太太說上天考驗我們,不要放棄,這是必經階段,叫我回想自己少年時是怎樣,便會如負釋重。。。。。。

simonchoy123 發表於 16-11-28 18:57
做父母真的要eq極高,太太說上天考驗我們,不要放棄,這是必經階段,叫我回想自己少年時是怎樣,便會如負 ...

在這裏,我要多謝太太和兒子,包容這個粗心大意的爸爸,無論怎樣,永不放棄。

eviepa 發表於 16-11-26 00:07
基本上樓主所犯的,是家長入門級別的,是普通家長不會犯的錯誤。如果不及早找專業人士幫助,以後不堪設想。 ...

謝謝你的當頭棒喝,我們真是弱能級新手父母!

simonchoy123 發表於 16-11-28 19:04
謝謝你的當頭棒喝,我們真是弱能級新手父母!

我感慨父母催迫小孩補習,我稀虚吃飯時父母各自玩手機,不理小孩。。。。。

回覆:求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了

前幾日仔錯手 delete 咗個手機 game 叫 Dragon City. 佢以為無晒 level 係度喊。我先叫佢冷靜,我話你有冇聽過新聞話打機跳樓,嗰啲人就係你呢種心情,你唔好俾打機控制到你,我會試吓幫你救,但你要接受救唔番 level 無晒嘅心情,其實啲嘢如無晒你會發覺佢對你唔係太緊要。經一段時間冷靜後,我叫佢 download 番嗰 game, 用自己 account login 番就解決咗。經此一亦,我知未來挑戰重會嚟,就係打機影響情緒,但諗番以前自己中小學都有通宵打機,我若狠心怪他,但又給他智能電話,有自己手提電腦,只準用來做功課,通訊等。卻唔俾佢試其他嘢又要零打機,似乎無合時代,我仲記得佢自己嘗試做 powerpoint, 係 Google 揾料時佢給我的驚喜。而家佢同呀妹主力玩老師推介的數學 game , 好似叫 Prodigy。佢自己 login 操作,我從無參與指導,學校同學都有玩,我睇到佢下個目標係 Minecraft, 我重諗緊,睇吓會係弊多於利定相反。

引用:

原帖由 awah112 於 16-11-29 發表
我會俾佢睇呢幅圖,但我相信佢唔明,順便講吓毒品。唔好話細路,好多人連乜嘢係老童都唔識,因係佢哋的世界觀似乎未出現過,佢哋唔相信香港好多人,甚至身邊人曾吸毒。

stockmike 發表於 16-11-29 02:10
我會俾佢睇呢幅圖,但我相信佢唔明,順便講吓毒品。唔好話細路,好多人連乜嘢係老童都唔識,因係佢哋的世界 ...
之前去過一講座,原來一些咳藥水都可以用作soft drug,電玩亦已成為青少年問題之一,不容忽視

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-11-29 11:08
之前去過一講座,原來一些咳藥水都可以用作soft drug,電玩亦已成為青少年問題之一,不容忽視 ...
10幾20年前已經有人濫用咳藥水,乜而家仲興咩?

bobbob 發表於 16-11-29 11:22
10幾20年前已經有人濫用咳藥水,乜而家仲興咩?
唔知呢,印象中新聞都有見過,不過就是這些生活中時常見到的先容易忽略,以為唔會發生係自己身上,i guess

我每日只是比我個仔喺屋企玩10-15分鐘手機, 差不多夠鐘會佢自動比反電話我.
在我來說, 如果完全禁制仔唔接觸, 可能有機會他日一接觸手機反而會勁沉迷, 一定要比佢有自制能力, 玩之前要講清楚.

回覆:求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了

好多中年人仲有飲,去機舖仲有好多人飲,通常有罐可樂伴隨

bobbob  你講緊咳藥水?太耐無去機鋪唔知道,講真啲機鋪都執晒咁滯囉  發表於 16-11-30 11:34

回覆樓主:

其實我覺得手機可以掂,但真係唔可以打機,大家應該明白電玩遊戲設計者嘅首要目的就係要設到個遊戲令你上癮,冇得玩就心思思,越玩越想玩,其實對小朋友係某類吸毒,你唔會俾你個仔試下吸毒啩…

little_yolky  應該改個名叫「電子毒品」。  發表於 16-11-30 11:20

simonchoy123 發表於 16-11-25 12:48
本人於10年前出過帖 , 因初步懷疑是唐氐BB , 最後感謝上天 , 是正常寶寶 . 十年後 , 小兒10歲了 , 但最近2 ...

現在他打機已打上瘾了,首先同他約法三章,試試限制佢叉電次數,譬如两日或三日才可叉一次電,叉電插頭由你保管啦。细路好有可能頭一日已將電用光,但你要忍耐餘下日子用唔到電話聯絡佢.如果佢懂得分配用電,就會懂留
50%電第二天用。

eviepa 發表於 16-11-25 12:54
建議你們夫婦兩個(不是孩子)齊找社工,尋求協助改改你們的培育方法。你們不改的話,孩子會越離你們越遠。 ...

我認同,是你們培育小孩上出問題,不只是孩子有問題,家長也要注意自己問題,每個小朋友都唔一樣,我嘅教育方法唔代表可以套用在你孩子身上,我也在學習怎樣教小朋友,最重要是聽多啲小朋友心聲,多小小民主,手機不是話禁就立即禁,他會不服氣的

simonchoy123 發表於 16-11-25 12:48
本人於10年前出過帖 , 因初步懷疑是唐氐BB , 最後感謝上天 , 是正常寶寶 . 十年後 , 小兒10歲了 , 但最近2 ...

今日既果.... 是十年結成的。

幸運是你醒覺,祝福

回覆樓主:

現已找治療師,學校雙管齊下

stockmike 發表於 16-11-29 00:19
前幾日仔錯手 delete 咗個手機 game 叫 Dragon City. 佢以為無晒 level 係度喊。我先叫佢冷靜,我話你有冇 ...

但人非草目,總有緊張的東西,緊張的東西當然影響情緒。彈琴彈錯音唔開心,打波赢了好開心。

家長一心認為打機無用不該影響情緒只是由家長角度想。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

src: mingpao

中大歷史系一年生梁文輝自小學受哥哥感染,於手提遊戲機瘋狂玩三國志遊戲,又閱讀兒童版《三國演義》。為與念文科的哥哥有傾談話題,梁投入到歷史世界,於文憑試中史科考獲5**,並進入歷史系,今日更獲頒青年史學家年獎。

梁文輝自小便跟隨哥哥,瘋狂玩三國志遊戲,魏蜀吳三國盡在掌控之中,這也激發起他對歷史的興趣,深入探究三國歷史。到小五時,梁的哥哥選擇修讀文科,但繁重學業使哥哥變得寡言,梁為與哥哥談話,便開始鑽研歷史。初中時,梁從史科老師得到啟發,了解到歷史不單是故事,歷史脈絡中亦蘊含人生哲理,梁表示,與兄長的聯繫加上興趣,使他建立對歷史的熱情,因而走上哥哥的路,修讀歷史。
梁文輝表示,回顧十年有多學習歷史歲月,他從歷史學得了做人、做事的原則,亦訓練了分析事情脈絡的能力。梁指,從唐德剛的《張學良口述歷史》了解到西安事變的歷史,張對於國家和父親的激情使梁感動,增加他了對中華民族的向心力,建立了家國情懷。
現就讀北京大學中國語言及文學系的張灝洋同樣獲頒青年史學家年獎。他認為讀歷史就是有趣,歷史由有血有肉的人構成,現時大眾過分強調歷史借古鑑今的作用,又把歷史化成硬生生的原因和影響等教育方式,令港人對歷史「聞之色變」。張表示,從小就帶着娛樂心態閱讀歷史,先是從成語故事開始,到長大後發現故事有一個個漏洞,為了填補漏洞,更發展了閱讀歷史的興趣。
前立法會主席曾鈺成致辭時表示,高中選修中史科的學生數目,佔全部高中學生很低比例,情況令人擔心。他認為,如果年輕一輩一面倒輕視文科,會令人對文化發展和中華文化傳承感到擔心。
「香港青年史學家年獎」由港大中史碩士同學會舉辦,除兩位獲青年史學家年獎的同學外,另有46人獲得優異獎和嘉許獎。同場亦舉辦「全港中學中國歷史研習獎勵計劃」,有逾百名學生獲得嘉許。
‹ 上一主題|下一主題