用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了
樓主: simonchoy123
go

求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了 [複製鏈接]

simonchoy123 發表於 16-11-25 12:48
本人於10年前出過帖 , 因初步懷疑是唐氐BB , 最後感謝上天 , 是正常寶寶 . 十年後 , 小兒10歲了 , 但最近2 ...

其實佢哋迷電玩,同朋輩都有關係。呀仔9歲一向冇乜打過機,但去表哥度食飯玩過一陣,就同同學吹噓自己識,為的是共同話提,容易埋堆。
最後我心軟一星期玩兩次,15min, 只因我ftm,不然跟本控制唔到,一放學搭巴士見到啲大哥哥打機,佢都金精火眼。唉!

simonchoy123 發表於 16-11-25 16:29
間唔中一次,昨晚是最勁

以你描述,平時有見社工和報警?何解要見社工?定你只是嚇你個小朋友?
想知是否由細到大,你們會用好多高壓方法去禁止阿仔去接觸?

基本上樓主所犯的,是家長入門級別的,是普通家長不會犯的錯誤。如果不及早找專業人士幫助,以後不堪設想。

eviepa 發表於 16-11-26 00:07
基本上樓主所犯的,是家長入門級別的,是普通家長不會犯的錯誤。如果不及早找專業人士幫助,以後不堪設想。 ...

請教一下是否過度縱容?

eviepa 發表於 16-11-26 00:07
基本上樓主所犯的,是家長入門級別的,是普通家長不會犯的錯誤。如果不及早找專業人士幫助,以後不堪設想。 ...

誠心請給指導

MC1128  學校有沒有駐校社工,臨床教育心理學家?  發表於 16-11-27 17:01

回覆:求救 ! 終於因電子遊戲大爆發了

我仔都開始打機,做晒功課就可玩,我無限佢時,我叫停佢就會停。始因是我自一年班開始俾咗部我唔要的過氣手機佢,二年班開始識用,而家三年班成日 download game 試,但唔會長玩,始終部機都五 六年,好多嘢都玩唔到,加上學校個啲所謂玩 game 學習網,開始接觸埋電腦遊戲,變埋同輩間話題。而催化劑為爺爺嫲嫲的手機,每逢週五六,仔女都要求到爺爺屋企訓,後尾俾我知係玩手機。慶幸兩個暫時都無沉迷,基本上玩唔玩都得。但我都怕會面對樓主情況, 而家佢哋無論玩手機或睇電視都會打電話問我,而我從無拒絕過,所以我唔係屋企時都知佢幾時打機睇電視,我覺得真正挑戰係同樓主一樣的青春期。因我也聽過太多前輩面對過同樣問題,女的 group chat 不停,男就打機。我只希望到時仔女唔好 Shut me out, 唔好太沉迷便是了。

引用:本人於10年前出過帖+,+因初步懷疑是唐氐BB+

原帖由 simonchoy123 於 16-11-25 發表
本人於10年前出過帖 , 因初步懷疑是唐氐BB , 最後感謝上天 , 是正常寶寶 . 十年後 , 小兒10歲了 , 但最近2 ...
圖書館有本書叫戒打機要有計(呂宇俊)你可以借來睇下

孩子狂哭個多小時,就反映出他有深層次的問題。

碰到類似的情況,一般家長都會知道是那個環節出了問題,未必可以憑一己之力去糾正,但斷不會不知不覺,連頭緒都沒有。

對一些網友的詢問,樓主是甚麼答不上來的。這個個案需要專業人士,面對面才能解決。

回覆樓主:

想問下,通常小朋友幾歲開始會扭要打機?
我仔都試過話想要電話玩,但我話你要一個人打機,還是要我地陪玩 board game,  暫時佢都仲會選擇後者。

買部慢過龜d手機, 又lag又hang機

醒目開學勳章

neko1234 發表於 16-11-26 12:03
我仔都試過話想要電話玩,但我話你要一個人打機,還是要我地陪玩  ...
我仔小五,逢星期六,日各打二十分鐘
從唔會扭,因為佢知扭都無用

neko1234 發表於 16-11-26 12:03
我仔都試過話想要電話玩,但我話你要一個人打機,還是要我地陪玩  ...

唔係必然個個小朋友都會打機,我仔小三,近乎0打機,不過佢會要求落球場打波踢球,唔落唔安樂,有時會叫爸爸放工陪佢係公園散下步傾偈,其實一開頭無玩開就唔會玩,如果培養到有其他健康興趣就更好! 我仔根本腦入面唔會出現打機呢樣野!

醒目開學勳章

simonchoy123 發表於 16-11-25 14:12
沒有家長和我一樣嗎 ?

我仔11歲,又係鐘意打機,但我們講好,只有星期五,六才可以打,最重要是自己的功課,默書一定要做好才可以打,我還用遊戲碟獎勵他,如果他成績達標,他比之前還進步啊。我覺得打機不是大問題,但要控制時間和一定要做好自己的野先準打

bluetiger1979 發表於 16-11-25 13:12
為何比電子遊戲子女玩呢?我兒子女兒9歲,我們對他們說玩電子遊戲會上癮,他們也明白,也從沒要求要玩電子 ...

不給解決不了問題,必順有其它活動!:dadday:

stockmike 發表於 16-11-26 02:48
我仔都開始打機,做晒功課就可玩,我無限佢時,我叫停佢就會停。始因是我自一年班開始俾咗部我唔要的過氣手 ...
所以真係要睇細路, 每個唔一樣, 唔可以一刀切用同一套方法。家姐好自律, 而且佢有其他啫好, 我買咗部新機俾佢, 佢都無打機, 响屋企封塵。有時長假期仲要我問佢點解唔開心機同媽媽whatsapp傾計。佢話好多嘢做唔得閒。

至於阿妹, 係沉迷型, 所以根本唔會俾電子產品佢玩。最多係表演前等出場時, 响後台玩, 等佢唔好跳來跳去整溶個妝。平均幾個月至表演一次, 所以無乜問題, 佢亦唔會主動問我攞機玩。(不過我知道佢有時放假出街時會問C6攞機玩, 唔沉迷我就隻眼開隻眼閉)

IloveJJ 發表於 16-11-26 10:06
曾經睇過一篇宗教文章,佢話人一生有三種事做:你想做的事(打機)、你要做的事(吃飯沖涼)和你應做的事(讀書做 ...
其實小朋友有其他嗜好, 好少會沉迷打機的。所以點解要自小培養一體一藝, 唔係為咗升中叩門, 係為咗培養嗜好。成日响街見到細細個幼稚園都未讀, 就塞個電子奶咀俾小朋友, 其實父母有無諗清楚的。

利申:我從無沉迷打機, 但好沉迷睇電視, 但為咗唔想小朋友沉迷, 戒咗。C6好鐘意打機, 但小朋友出世後為咗小朋友, 戒咗。

阿囝都會玩吓電玩,但不上癮; 反而鍾意上網睇佢鍾意嘅網站睇吓野! 叫佢上網做網上功課,佢就順便睇埋佢啲網站睇! 攪到我唔想再開個電腦比佢做!

近期就鍾意睇明珠台嘅節目,自己錄嚟睇!各樣有關科學,生物,電影都唔放過!

SY_Joanne 發表於 16-11-28 12:08
阿囝都會玩吓電玩,但不上癮; 反而鍾意上網睇佢鍾意嘅網站睇吓野! 叫佢上網做網上功課,佢就順便睇埋佢啲網 ...

說實在,我真的很怕,上星期已見老師,和找專業心理輔導,阿仔一到門口便說我不需要輔導,我說這是神秘遊戲,完了出來,他很開心,下星期六再來玩,但之前心理師見我兩公婆時,我已忍不住哭了。。。。。。。n
‹ 上一主題|下一主題