用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起  

下一步, 係點樣搞掂果個只鐘意睇漫畫既阿妹。呢個真係嚴峻既考驗嚟。

大少到结婚生子仍睇天下;阿二至今仍追花生。

睇咩由佢啦。

MC1128  咁大個嗱  發表於 16-11-28 21:39

好多謝eviepa 不遺餘力地係EK推動閱讀!小囡今年K3,大半年前我開始上網搵考一小資料,無意中睇到eviepa的文章,才了解到閱讀的好處,所以在過去大半年一有時間就伴讀,由最簡單幾個字的書開始,經過半年努力,感覺到小囡進步神速,甚至考到我最心儀直資(二線)。小囡在一間happy school讀書,以前我成日覺得小朋友唔需要咁早開始讀書認字,所以無外補,無閱讀,平時只係俾佢玩。直到要考小一上網搵資料才發現自己做錯咗,就算不是為咗考小一,培養閱讀興趣都十分重要,雖然依家小囡都仲係鐘意玩多過睇書,但我會繼續努力,希望有一天小囡都做到書不離手。

當然我都認同囝囝爸的觀點,大量閱讀之餘都應做下練習,才能相輔相成,我自己理想比例係八二,八成閱讀,二成練習.我都唔希望小囡齋睇書但唔識應用同分析,所以會讓佢做適當練習鞏固知識。

judy 發表於 16-11-28 12:03
大少到结婚生子仍睇天下;阿二至今仍追花生。

睇咩由佢啦。
咁都要睇下D多字書, 唔好一日到黑掛住睇漫畫丫, 都小二了, 下學期測考無讀題, 再唔睇多D, 好大鑊了。

MrBeast  遲d加埋文言文真唔知點算   發表於 16-11-28 12:53
judy  小二仲讀題?  發表於 16-11-28 12:43

judy  小二仲讀題?  發表於 40 秒前

係呀, 我哋學校好好, 循序漸進, 小二上學期仲有讀題的。

MrBeast  遲d加埋文言文真唔知點算   發表於 4 分鐘前

文言文好優美, 有什麼不好?

awah112  應從小背三字經,弟子規...等  發表於 16-11-28 16:19
MrBeast  三國我小朋友又唔睇  發表於 16-11-28 13:05
MrBeast  相信睇叮噹、牛仔漫畫唔會幫到文言文  發表於 16-11-28 13:04

ppmmbb 發表於 16-11-28 11:43
同學老師講一句, 好過阿媽阿爸講千句!

睇慣英文書既人, 叫佢睇中文書同樣攞佢命!

那我都要急追看英文書,謝謝分享

little_yolky 發表於 16-11-28 11:11
我女女幼稚園時期, 我就係刨過Eviepa個愉快學習個案, 照版煮碗。點知過咗幾年, 死喇, 記得讀中文唔記得讀英 ...

Geronimo Stilton(程度:480L至580L)其實是一套很有趣的小說, 如果她愛看, 你可求其所好, 買齊80多本老鼠記者的英文版給她看, 若她追完80多本英文版老鼠記者後, 你以後再不用擔心她的英文了. 我都買了前40本老鼠記者的英文版給女兒看, 但她只看了頭20本便停了, 去追別的系列, 現在她的最愛是My Weird School(程度:580L至650L).

siukaipp  Oh google 了, L = Lexile, 明啦。 Thanks!  發表於 16-11-30 10:45
siukaipp  請問咩係:(程度:480L至580L)? 字數長度定係英文深度?  發表於 16-11-30 10:43
MASAYA  我小朋友都鍾意睇AJ, horrid henry呢d跩仔   發表於 16-11-29 11:05

eviepa 發表於 16-11-26 18:03
要短期內將文法搞好不易,而且除了取分外無甚用途。書看多了,文法就會慢慢好起來,到中學時自然顯出威力 ...
Eviepa,
英文方面我一直對女兒進行伴讀及讓她看英文書。不知是否女兒資質問題還是吸收問題,她英文語法存在很多問題。比如時態對的時候,裡邊的複數吾記得加s,又或者吾記得去y變成ies......諸如此類,成日顧得頭來,又吾記得個尾。提點佢多次,都仲係甘錯法。所以讓我都好煩惱。

小女現就讀五年級,將面對第一次的呈分試,所以我決定,現階段有必要想辦法操佢多點grammar,否則呈分試估計就grammar都失分吾少。

Binlojai  我覺得少少grammar操練係無可避免~  發表於 16-11-29 17:11
Binlojai  閱讀重要, 但同時英文文法係有邏輯嘅, 學左個邏輯,文法就會好好多, 畢竟英文唔係我地嘅母語, 我覺得少少gr   發表於 16-11-29 17:11

回覆 Ahbee02 的帖子

到中學文法自然會慢慢好,不過如果妳覺得呈分試重要,不容有失,做點文法練習我不反對。但真的要選擇好的練習。

sarahdad 發表於 16-11-28 14:56
Geronimo Stilton(程度:480L至580L)其實是一套很有趣的小說, 如果她愛看, 你可求其所好, 買齊80多本老鼠記 ...

我自己睇過內容,覺得My Weird School淺過Geronimo Stilton,原來計Lexile是My Weird School深 d!

sarahdad  對呀, http://www.scholastic.com/bookwizard/ 可查到.  發表於 16-11-28 15:37

sarahdad 發表於 16-11-28 14:56
Geronimo Stilton(程度:480L至580L)其實是一套很有趣的小說, 如果她愛看, 你可求其所好, 買齊80多本老鼠記 ...
開什麼玩笑, 上次佢話鐘意rainbow magic, 我一口氣買咗25本俾佢, 點知大小姐三分鐘熱度, 睇咗10幾本之後其他响書架封塵。今次絕對唔會買咁多俾佢, 最多一次去書局買幾本, 睇完想睇先再買。

真係唔明隻老鼠有乜好睇, 但小朋友既喜好好難捉摸。同學你見佢有老鼠書, 個個圍住佢, 佢突然變得好受歡迎。睇嚟, 都幾多人鐘意呢隻老鼠。

Lavender22  請問英文故事書, 在那兒買?  發表於 16-11-29 13:54
Bobo1210  擺係度 可能遲d會睇呢!  發表於 16-11-28 22:54
sarahdad  Rainbow Magic Chapter Book(程度550L-650L)都不錯的, 女兒都連續看了十多本, 英文進步了不少.   發表於 16-11-28 16:50

awah112  應從小背三字經,弟子規...等  發表於 4 分鐘前

係, 有做。同埋, 佢哋唱開粵劇, D文縐縐嘢好受落。

awah112    發表於 16-11-28 19:37

ppmmbb 發表於 16-11-28 15:33
我自己睇過內容,覺得My Weird School淺過Geronimo Stilton,原來計Lexile是My Weird School深 d!:surpri ...

兩套都係我仔小時既至愛,我自己鐘意My wired  school 多啲,個人覺得都真係幾好笑。

haihaimom 發表於 16-11-28 17:07
兩套都係我仔小時既至愛,我自己鐘意My wired  school 多啲,個人覺得都真係幾好笑。
...

有沒有啱小一程度,簡單適合男仔嘅英文書介紹?(除了oxford reading tree外)

haihaimom  我推介Mr Men and little Miss ,我仔都好like,笑到咔咔聲  發表於 16-11-29 08:29
tsangnamnam  Magic school bus 小說也好看  發表於 16-11-28 17:58
sarahdad  讀完oxford reading tree stage 9後, 可以試下讀Magic Tree House初章小說.  發表於 16-11-28 17:36

請問大家點才算大量閱讀呢?中文要大量,英文又要大量,真的有這麼多時間嗎?自從小兒升小一後真的沒辦法做到中英文都可每日一本(emoji)

MrBeast  reality  發表於 16-11-28 18:18

byoung 發表於 16-11-28 17:28
請問大家點才算大量閱讀呢?中文要大量,英文又要大量,真的有這麼多時間嗎?自從小兒升小一後真的沒辦法做 ...

我自己覺得唔需要太刻意,小朋友如有興趣和時間,想睇幾多便由得佢,但要平衡一下運動和其他興趣發展。

小女自小迷書,經常唔做功課睇書,上緊堂或做緊功課時偷睇書。(emoji)(emoji)

最近考試前,寧願睇書都唔肯溫書(emoji)結果俾我丙鑊金嘅兼收書(emoji)

byoung 發表於 16-11-28 17:28
請問大家點才算大量閱讀呢?中文要大量,英文又要大量,真的有這麼多時間嗎?自從小兒升小一後真的沒辦法做 ...

我都好有同感!小一真的唔似幼稚園咁多閱讀嘅時間!可能生活好忙,佢有時間,寧可玩都唔願看書!感覺好難讓佢做到書不離手(emoji)

十幾年前可能是補充練習如日方中的年代,當時,我和親友提出閱讀是最佳學習語文方法時,絕大部分都當作異端邪說,他們家中都堆滿了各科的補充練習,認為是最佳學習語文的方法。我女兒當時大概被認為先天不足(讓人家有蠢蠢哋的感覺),後天失調(居然用閱讀取代補充練習)。

我記得很清楚,大概十年至十二年前間,囝囝爸曾經幾次在EK裡表達大概以下的訊息:

「我親友的孩子中,最棒的都是沒有課外閱讀習慣的。當然啦,十八般武藝件件階精,那裡來這麼多時間去閱讀課外書。」

囝囝爸當時明顯覺得,課外閱讀對語文,甚至於學術水平,帮助甚微。這種看法,就是當年的主流。當然啦,囝囝爸看過我們閱讀派以及後來者的表演後,慢慢將立場修改成:

「閱讀只適合小部分有條件的人,對大部分人来說,閱讀行不通。總體來說,做練習為主的學習不比閱讀差。」

今天,覺得課外閱讀不能忽視的家長越来越多,從前鄙視閱讀如囝囝爸也不得不大幅修改對阅讀及練習的看法,不再堅持閱讀是低效能工具、練習不是至高無上的活動。

今天,練習的退潮非常明顯,是夕陽;閱讀的人數,漸漸上升,是黎明。

little_yolky 發表於 16-11-28 16:16
開什麼玩笑, 上次佢話鐘意rainbow magic, 我一口氣買咗25本俾佢, 點知大小姐三分鐘熱度, 睇咗10幾本之後其 ...

我覺得隻老鼠好攪笑喎,之前同兩個孩子伴讀,笑死我哋,可能加上我七情上面演繹

rainbowyung1  請教書名是什麼?  發表於 16-11-30 21:17

回覆 eviepa 的帖子

這則題目約寫於9年前,你我同在,你說的話可信嗎。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=966299&page=2#pid16434163

另外一則,你我同在,又係9年。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=989270&page=1#pid16733771

十一二年前的,我真搵唔倒。你講到實牙實齒,唔該你引文證明。 十年前後教育變咗,我變都唔出奇掛。你仲挖番的嘢來講,你真是一個歷史人。