用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-11-29 14:14
......都唔係真係咁要求既.......只係想試下係咪真係考10名內一定要家長/補習社發力啫..............唔係咁 ...
佢唔駛你點發力都中上就已經掂啦!

little_yolky  我完全未發力呀,所以身痕諗緊係咪要做D嘢  發表於 16-11-29 16:50

Doray 發表於 16-11-29 14:20
佢唔駛你點發力都中上就已經掂啦!
只係諗10名內既到底係天資問題, 定係有外援咁啫。

sarahdad  我唔好得去邊, 我屋企已買了9個大書櫃, 其中6個是裝阿女的書.  發表於 9 分鐘前

咁你都好D, 我家C6 D書最多, 又厚又重, 個人又無手尾, 上次壓爛咗我張茶几。

little_yolky 發表於 16-11-29 14:39
只係諗10名內既到底係天資問題, 定係有外援咁啫。

到底是資質或勤力或外援是決定性,很難說。應該樣樣皆有影響性,資質頂尖的孩子可能真的不費力便取得好成績,只是這恩賜若過於使用而不懂努力為何物,對孩子來說未必是美事。以觀察所得,資質略高平均+勤力的孩子成績最好。

poonseelai 發表於 16-11-29 13:45
我自少認知是語文好要四多:讀寫聽講,無話要多默書測驗,曾有學者話香港學校多默測因太重視要計分數排名次 ...
之前跟你有相同的疑問: 多了資源,父母知識水平比上一代高,為何普遍英文水平是向下而不是向上.
現在接觸多了不同的小學生, 發現其實是出現了兩極化, 有一部分英文水平上升了很多, 但另外有一部分水平是向下了很多. 就像之前流行說的M型社會.

同意香港學校多默測因太重視要計分數排名次. 默測的本意是讓教學者知道學習者明白了掌握了幾多, 從而改進教學方案, 但現在完全不是這一回事.

LODAVID  認同  發表於 16-11-29 16:23

四隻貓 發表於 16-11-29 15:38
之前跟你有相同的疑問: 多了資源,父母知識水平比上一代高,為何普遍英文水平是向下而不是向上.
現在接觸多 ...
資源唔係最重要,重要既係目標放邊個位,英文成績好唔一定英文能力好,可以係考試能力好,如果大部份人目標設定係成績上,將資源放晒去谷成績,分數好好睇,但能力差左,唔係一件怪事

四隻貓  同意  發表於 16-11-29 17:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-11-29 14:41
sarahdad  我唔好得去邊, 我屋企已買了9個大書櫃, 其中6個是裝阿女的書.  發表於 9 分鐘前

我上年裝修同設計師講: 最緊要係要有好多好多擺書既地方.
雖然買左kindle, 解決左部分藏書既問題, kindle又可以放到d字好大粒, 但我同我仔女都係偏好實體書, kindle無果陣書味呀.

個人無手尾呢樣真係令人苦惱, 張sofa 成日佈滿仔女d書, 已經日哦夜哦都係0甘.

poonseelai  I love 書味, so prefer hard copy too  發表於 16-11-29 17:05
little_yolky  起碼梳化無咁易爛,張茶几突然其中一隻腳頂唔住斷咗,幾危險。  發表於 16-11-29 16:57

四隻貓 發表於 16-11-29 15:38
現在接觸多 ...

社會環境問題,少了外國人。初初出來做嘢,開會見客全英文。而家一半講英文,20% 普通話,其餘廣東話。連我自己英文都退步了

學校方面:
以前讀教會學校,有sister,老師都要有漂亮accent才可以上位。基本上以前風氣是中文不學也可。

近年返母校看看,現在校內會有中文notice,學生自制海報,幾十年前是不會出現

回覆 MASAYA 的帖子

==我小朋友都鍾意睇AJ, horrid henry呢d跩仔 ==

我女昨天和我講,我都想好似 AJ 這樣 "Sit there and do nothing!"  

c1234  Hi, 請問AJ是什麼?  發表於 16-12-5 00:07

titibaby 發表於 16-11-28 23:56
閱讀好處我估好多人都知,但加少少練習,鞏固grammar之類,沒有衝突吧

中文,我覺得大量做閱讀理解(我是 ...
伴讀形式做閱讀理解這提議非常好, 不一定需要寫出來.免了寫出來, 時間上也節省了.

titibaby 發表於 16-11-29 17:31

我仲有一些想法:1. 我由中文小學上英中,其實唔知點解又適應到。但現時制度下好似中小好難上英中,咁咪更少機會接觸?2.我中學聽欧西流行曲,同學們聚在一起唱民歌,真是聽歌學英文,但80年代打後,中文歌興起,相對學生又少一途徑去接觸英文。

poonseelai 發表於 16-11-29 18:02
我仲有一些想法:1. 我由中文小學上英中,其實唔知點解又適應到。但現時制度下好似中小好難上英中,咁咪更 ...

對,那時還有英文歌!

poonseelai 發表於 16-11-29 18:02
我仲有一些想法:1. 我由中文小學上英中,其實唔知點解又適應到。但現時制度下好似中小好難上英中,咁咪更 ...
幸好英美劇還是較優勝,不過近期的大6劇已另我刮目相看

MrBeast 發表於 16-11-29 18:58
幸好英美劇還是較優勝,不過近期的大6劇已另我刮目相看
上個週末, 剛和女兒去UA看"Fantastic Beasts and Where to Find Them",  嚇怕八嵗的女兒了。

引用:Quote:Doray+發表於+16-11-29+13:18+ 我是

原帖由 shadeslayer 於 16-11-29 發表

我唔信係資質, 有些事愈做得多會愈難達高水平。
我明呀!最近同仔做演講,要錄影交功課當考試,佢永遠每一 二日試第一 二次表情同語氣也是最好,打後都唔得,氣氛總是變了,不好聽也不好看。第三日的第一次我已收貨交功課,所以訓練真是要在適當時候停吓,稍多已沒趣,連應有實力也失去。

shadeslayer  補充一練習更甚。  發表於 16-11-29 23:38
shadeslayer  正是。  發表於 16-11-29 23:38

sarahdad 發表於 16-11-29 20:02
上個週末, 剛和女兒去UA看"Fantastic Beasts and Where to Find Them",  嚇怕八嵗的女兒了。
...
最近netflix 套the crown 我幾中意,不過有些英文對我小朋友來說深了少少,或者summer或出年年先比佢睇。之前看了the kings speech,小朋友都幾enjoy(不過有粗口)。

MrBeast 發表於 16-11-29 21:21
最近netflix 套the crown 我幾中意,不過有些英文對我小朋友來說深了少少,或者summer或出年年先比佢睇。之 ...

最近女兒週日常看Disney Channel 的 家庭喜劇JESSIE, 每集約23分鐘, 剛好.

sarahdad 發表於 16-11-29 20:02
...

阿女6/7歲左右我給看 Harry Potter 第一集電影, 不料成為她三樣童年陰影之一。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-11-29 23:35
阿女6/7歲左右我給看 Harry Potter 第一集電影, 不料成為她三樣童年陰影之一。
...

阿女最近都看了哈一的電影,她都很驚佛地魔。慶幸還未成為她的童年陰影。

shadeslayer 發表於 16-11-29 23:35
...
之前看完interstella 發惡夢,之後提起個名都驚,hp這類我個一定唔得

shadeslayer  大人怕 Interstellar ?  發表於 16-11-30 07:37
‹ 上一主題|下一主題