用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起  

香港長久以來到現在,課程內容及考試,全以英語為第二語言學習。以英語為第二語言學習有何特色?大概就是先學字詞,再學正式文法串聯起字詞,同時學聽和發音,再學寫。

這樣的方法以字詞文法為基礎,自然要自小學文法,考文法,做練習。人人都說閲讀重要,但所有閲讀要排在文法字詞學習,練習,補習,課外活動之後。有足夠時間閲讀養成語感者少。這樣的學習模式,數十年如一日。

第一語言為英語如何學呢? 先由父母親講給嬰幼兒多聽,再學講,再學會閲讀,跟著多閲讀,再學寫/多寫。寫錯文法?一般初小以下不會改正,以培養寫的興趣。

以第一語言方式學英語,一般程度遠比以第二語言方式學英語高。以第一和第二語言方式混合學習,成效也會比傳統好。

閱讀為本,就是模仿以第一語言學英文,主攻最易在本地家庭實現的「閱讀」。

閱讀為起點,令英語更生活化,成為生活一部分。

一般本地學校,課堂己有不少文法課和練習,課外還要做一些嗎(例如公文英)?我看不用了。本地孩子學英語,不缺練習,缺興趣缺語感。

練習見效快,閱讀細水長流。看短期定要長遠?每個家庭能為孩子制做的第一語言環境不同。但閱讀,大部分中學畢業家長也可以做到。如何令孩子愛上閲讀,每個孩子不同,由小伴讀有好好的幫助。

教會孩子閱讀,父母以後要做的只是買書,借書,一起看下書,本少利大。

ACE2126  thanks for sharing   發表於 16-11-29 03:18
Bobo1210    發表於 16-11-28 22:53
sarahdad   對呀,你說的完全是我心裏所想的。  發表於 16-11-28 22:01
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

囝囝爸 發表於 16-11-28 20:49
回覆 eviepa 的帖子

這則題目約寫於9年前,你我同在,你說的話可信嗎。

勁!九年前嘅嘢都keep住(emoji)

囝囝爸  係EK系統勁,同每位網友都有存檔。  發表於 16-11-28 22:28

shadeslayer 發表於 16-11-28 21:48
香港長久以來到現在,課程內容及考試,全以英語為第二語言學習。以英語為第二語言學習有何特色?大概就是先 ...

(emoji)(emoji)你介紹嘅Podcast apps 好好用,阿仔成日都要聽BBC Listen n play(emoji)

sarahdad  是這個嗎? BBC - School Radio - Listen and Play  發表於 16-11-28 22:12

serinac 發表於 16-11-28 22:09
(emoji)(emoji)你介紹嘅Podcast apps 好好用,阿仔成日都要聽BBC Listen n play(emoji)
是這個嗎? BBC - School Radio - Listen and Play

sarahdad 發表於 16-11-28 22:12
是這個嗎? BBC - School Radio - Listen and Play

Yes(emoji) Podcasts 紫色icon

c1234  Hi 你好!請問是那個apps, 請問可否capture icon看看?謝謝你幫忙。  發表於 16-11-30 00:30

以前在 podcast "Story Nory" 阿女至愛,唔知重有冇?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-11-28 22:18
以前在 podcast "Story Nory" 阿女至愛,唔知重有冇?

重有,不過阿好女唔係好鐘意(emoji),佢喜歡聽audiobook 多啲。總之宜家唔理咁多,係屋企,得閒就播英、粵、普audiobooks 或兒哥比佢地聽,阿仔自己都識唱「讀書郎」和「魯冰花」(emoji)

shadeslayer 發表於 16-11-28 21:48
香港長久以來到現在,課程內容及考試,全以英語為第二語言學習。以英語為第二語言學習有何特色?大概就是先 ...
絶對認同,如果學生有了大量閱讀的基礎,學校課堂的文法課和練習已十分足夠,真的無需再做額外的練習。

sarahdad 發表於 16-11-28 22:32
絶對認同,如果學生有了大量閱讀的基礎,學校課堂的文法課和練習已十分足夠,真的無需再做額外的練習。 ...

我都知閱讀是細水長流,其實由幼稚園開始已培養閱讀,好奇問下,通常幾時會睇到效果?

sarahdad  效果越大越明顯,小二已看到差別,小三差别更大。  發表於 16-11-28 23:28

回覆樓主:

閱讀好處我估好多人都知,但加少少練習,鞏固grammar之類,沒有衝突吧

中文,我覺得大量做閱讀理解(我是伴讀形式做,日日要寫好煩厭),討論短文,文體廣,也不錯。例如,初小可自行看的橋樑書,不夠精要。不能單靠此提升語文能力

引用:回覆+NCSC9+的帖子 我比較贊同你冇一種方

原帖由 babywoman 於 16-11-27 發表
回覆 NCSC9 的帖子

我比較贊同你
到你有小學龍校直升中學,你又可能會不想要了,因口碑通常不好。我唔清楚當初你係唔係無得揀而讀傳統小學,如果唔係,那你今日要爭取排名是必然事實。我最近看了一篇小作文有關假期,幾百字都係講假期去邊度補習,你唔補人哋補,我都明白嗰種心情,仲講也閒情閱讀。為保持閱讀興趣而放棄補習的人一定唔多。我仔女都讀龍校,中學當然無口碑。我當初都係諗住閱讀行先及唔想同子女生活話題只圍繞成績,(我個人覺得會活得很苦),先揀此校。但幾年後而家小三實際結果是,我仔是有興趣看書,但不是我想的理想方向。閱讀令佢睇題目好快,但幫唔到佢閱讀理解同作文。我明白係佢未開竅,我會等,我亦有諗佢夠竟可年可月先整合到閱讀效果在作文中。而我覺得佢呢幾年比其他傳統小學學到更好的是講嘢, present 等,事前記得快又講得淡定,似足啲牧師,唔會 dead air 。總結我想說的是,仔女除補習爭取個幾分外,仲有好多辦要學,用單一大圍方法只會同大圍一樣陪育到一樣能力的子女,除天生外,點會特出。既然都係要學,我覺得不如用多少少時間俾機會培養他們看書,再係貢依補下答提技巧。既可攪好好多人忽略的子女情緒,又可從中學習,除時因此你會揾到他課本外的特質,出現驚喜。

ACE2126 發表於 16-11-29 03:27
謝謝各位分享

發展興趣是最重要的。 有一定能力去讀,就容易產生興趣。這種能力,越小接觸語文越容易掌握 ...

非常認同。

想要中英文雙語並軌發展,家長一定要多花心思,根據自己小朋友的喜愛、能力,營造語境,持續保持對雙語的興趣,盡量避免單語能力超過另一語文太多,係小朋友不同的年齡黃金時段做適當的事情⋯⋯ 持之以恆三、四年,要中英雙語能力係平均水平以上,應是預期之內。

titibaby 發表於 16-11-28 23:56
閱讀好處我估好多人都知,但加少少練習,鞏固grammar之類,沒有衝突吧

中文,我覺得大量做閱讀理解(我是 ...
平時睇書,但考試前我都會俾練習我仔做,目的係揾佢唔扎實既地方急救一下。

MC1128  咁大個嗱

大少和我一樣大。自小養成大少咁。净係識得和小朋友玩。

英文方面我一直對女兒進行伴讀及讓她看英文書。不知是否女兒資質問題還是吸收問題,她英文語法存在很多問題。比如時態對的時候,裡邊的複數吾記得加s,又或者吾記得去y變成ies......諸如此類,成日顧得頭來,又吾記得個尾。提點佢多次,都仲係甘錯法。所以讓我都好煩惱。

文法除了熟唔熟之外,我認為和邏輯很大關係,講得明,好過做得多。

請問大家點才算大量閱讀呢?中文要大量,英文又要大量,真的有這麼多時間嗎?自從小兒升小一後真的沒辦法做到中英文都可每日一本

閱讀是一種樂趣,是吸收智識、增進見聞之途徑。所以不要拘泥於讀幾多本、有冇提高中英文水平等等。

一定有時間讀書。只要放鬆一點、有纪律一點、不過份準備默書測驗,一定有很多時間。

serinac 發表於 16-11-28 22:17
Yes(emoji)

請問 App 全名是什麼?Thanks.

一般本地學校,課堂己有不少文法課和練習,課外還要做一些嗎(例如公文英)?我看不用了。本地孩子學英語,不缺練習,缺興趣缺語感。 <======  實情係, 中英文堂都係勁悶

其實何解學校要教到D語文課咁悶? 聞說有神級女校, 功課唔多, 但勁多閱讀, 但小朋友個個小六畢業時英文勁好。唔通, 佢哋班小朋友又係個別例子?

jadenhayden 發表於 16-11-28 22:43
我都知閱讀是細水長流,其實由幼稚園開始已培養閱讀,好奇問下,通常幾時會睇到效果?
...
都話細水長流, 效果係慢慢出現。唔係突然之間睇好厚既書, 係細水長流咁慢慢進步, 不過, 進步咗就唔會退返步。