用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起 ...
樓主: eviepa
go

補充練習的黃昏;大量閱讀的黎明—從兩篇文章講起   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 16-11-29 23:35
阿女6/7歲左右我給看 Harry Potter 第一集電影, 不料成為她三樣童年陰影之一。
...
我嗰件七歲時在人地屋企睇咗幾頁Harry Potty係水度比賽嗰scene, 嗰晚即刻發惡夢,之後唔肯再掂,所以慳返唔駛買!

poonseelai 發表於 16-11-29 18:02
我仲有一些想法:1. 我由中文小學上英中,其實唔知點解又適應到。但現時制度下好似中小好難上英中,咁咪更 ...
你個(1)有問題喎, 香港大部份係中小, 所以入英中既基本上都係中小生, 唔會好難上英中。

bobbob    發表於 16-11-30 11:32

sarahdad 發表於 16-11-29 23:41
阿女最近都看了哈一的電影,她都很驚佛地魔。慶幸還未成為她的童年陰影。 ...
佛地魔係我個陰影至真!

話說陀住大寶時同C6去睇哈片, 本來我睇開懸疑片, 都無乜好驚。點知C6睇完突然失驚無神响屋企扮佛地魔想嚇我。我見慣大場面丫嘛, 點會驚呢。誰知過咗幾日去產檢, 照超聲波時, 見到大寶個樣好似佛地魔咁, 當堂嚇到我暈一暈, 仲鬧咗C6一餐。

MrBeast    發表於 16-11-30 16:53
3btsoi    發表於 16-11-30 14:37
ACE2126    發表於 16-11-30 14:05
bobbob    發表於 16-11-30 11:32
awah112    發表於 16-11-30 11:00

回覆 NCSC9 的帖子

其實我覺得閱讀並非萬能,閱讀只是學習的一個方法,書本也只是學習的一個媒介!
之所以這樣講,因為人可以通過各種方式學習,聽,看,聞,摸都是學習的方法。世界萬物都是學習的媒介。
作為父母,帶領孩子閱讀只是學習的一個方法。更重要的是帶孩子掌握學習的方法!
觀察,體會,思考,詢問,舉一反三,觸類旁通,才是正確的方法,是家長最應該教孩子的!

little_yolky 發表於 16-11-30 08:28
你個(1)有問題喎, 香港大部份係中小, 所以入英中既基本上都係中小生, 唔會好難上英中。 ...

可能我誤解了,是否要英文好才可入英中?無咁好就無得入?

little_yolky  有D B2直資,都會收英文相對低D但其他科成績好既。  發表於 16-11-30 10:15

poonseelai 發表於 16-11-30 09:01
可能我誤解了,是否要英文好才可入英中?無咁好就無得入?
咁就緊係啦, 呈分試大家只係咬住一兩分, 平均分差一分可以差咗10名, 可以由B1去咗B2, 咁做得B1既, 英文有乜可能係C? 有D學校學生拉得緊, 可能仲要係全A至有可能入到B1。

little_yolky 發表於 16-11-30 08:32
佛地魔係我個陰影至真!

話說陀住大寶時同C6去睇哈片, 本來我睇開懸疑片, 都無乜好驚。點知C6睇完突然失驚 ...
佛地魔係我"女"個陰影!

siukaipp  請問咩係:(程度:480L至580L)? 字數長度定係英文深度?  
----------------------------------------------------------------------------------------------

480L至580L是指Lexile Level

The Lexile scale is like a thermometer, except rather than measuring temperature, the Lexile Framework measures a text’s complexity and a reader’s skill level.

siukaipp  Thanks for the clarification!  發表於 16-11-30 16:01

醒目開學勳章

sarahdad 發表於 16-11-29 20:02
上個週末, 剛和女兒去UA看"Fantastic Beasts and Where to Find Them",  嚇怕八嵗的女兒了。
...
我仔直頭無興趣睇,雖然佢睇咗Fantastic Beasts本書,佢話hp啲戲拍得好悶,書好睇好多。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-11-29 21:21
最近netflix 套the crown 我幾中意,不過有些英文對我小朋友來說深了少少,或者summer或出年年先比佢睇。之 ...
有無睇westworld? 幾好睇,前排套stranger things都唔錯,80年代嘅setting好啱我呢亭老餅

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 16-11-29 18:02
我仲有一些想法:1. 我由中文小學上英中,其實唔知點解又適應到。但現時制度下好似中小好難上英中,咁咪更 ...
唔係喎,我覺得而家啲細路英文好過我嗰代,我識嘅細路中(包括我仔)都係聽英文歌多,再唔係就k pop,好少聽中文歌。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-11-30 06:26
之前看完interstella 發惡夢,之後提起個名都驚,hp這類我個一定唔得
臨尾嗰段主角去咗5次元空間我都驚佢成世困響裏面,諗起都驚

bobbob 發表於 16-11-30 11:28
唔係喎,我覺得而家啲細路英文好過我嗰代,我識嘅細路中(包括我仔)都係聽英文歌多,再唔係就k pop,好少 ...
係呀, 現在小朋友識唱很多英文歌, 小女K1已經常唱Rain Rain Go Away, Old MacDonald Had A Farm, Ten Little Indians等歌. 我個年代邊有咁多英文歌唱.

bobbob 發表於 16-11-30 11:26
有無睇westworld? 幾好睇,前排套stranger things都唔錯,80年代嘅setting好啱我呢亭老餅 ...
遲d試下,thx。有些old classics 百看不厭,冇cg、surround sound 冇咁易嚇親,eg for a few dollars more、born free 我小朋友都喜愛

bobbob  你女肯睇啲咁classic嘅戲?  發表於 16-11-30 16:01

回覆 Doray 的帖子

我係終於等到阿囡睇Harry Potter, 最主要原因是比同學仔串佢, 之後佢又想到方法克服某些情節, 所以今年聖誕佢希望我送Harry Potter box set 佢。

scyauchris 發表於 16-11-30 15:16
回覆 Doray 的帖子

我係終於等到阿囡睇Harry Potter, 最主要原因是比同學仔串佢, 之後佢又想到方法克服某 ...

真不可看少同輩影響!

醒目開學勳章

sarahdad 發表於 16-11-30 11:45
係呀, 現在小朋友識唱很多英文歌, 小女K1已經常唱Rain Rain Go Away, Old MacDonald Had A Farm, Ten Littl ...
我仔好似啲叔父咁鍾意聽啲後生靚女唱歌,好似taylor swift, katy perry, rihanna嗰啲,雖然佢都有聽adele嘅

Bobo1210  我囡又鍾意Taylor swift, 細個唱shake it off 勁攪笑,係甘跳  發表於 16-12-1 08:09

bobbob 發表於 16-11-30 15:49
我仔好似啲叔父咁鍾意聽啲後生靚女唱歌,好似taylor swift, katy perry, rihanna嗰啲,雖然佢都有聽adele嘅 ...

之前阿女都不知道跟邊個大人學識唱Big Big World,
I'm a big big girl
in a big big world
It's not a big big thing if you leave me
but I do do feel that
I do do will miss you much
miss you much...

由我女兒唱出來, 感覺就是不一樣.

有次還唱
任賢齊 的 "對面的男孩看過來"

bobbob    發表於 16-11-30 16:39

bobbob 發表於 16-11-30 11:28
唔係喎,我覺得而家啲細路英文好過我嗰代,我識嘅細路中(包括我仔)都係聽英文歌多,再唔係就k pop,好少 ...
讚成。就算英文屎如我兩個女, 讀/講英文都好過我哋細個果代。阿妹讀普通話都好好聽。

bobbob  我仔都俾個英文老師話有british accent  發表於 16-11-30 16:38

bobbob 發表於 16-11-30 11:26
有無睇westworld? 幾好睇,前排套stranger things都唔錯,80年代嘅setting好啱我呢亭老餅 ...
我有睇stranger things,我自己覺得一般,節奏有d慢,前四集都悶悶地...

bobbob  可能你後生啦,我覺得舖排ok  發表於 16-11-30 16:36
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題