用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 CAC評估既標準係點
go

CAC評估既標準係點 [複製鏈接]

呀仔兩歲喺CAC做評估話佢只係講野慢,而家k1老師話佢似自閉症,而我細心觀察左一段時間,呀仔的確存在社交問題,唔主動參與同同學仔對話,喺玩具閣唔同人分享,但係喺屋企同爸爸媽媽又有幾好既互動。其實CAC觀察一個小朋友係咪A,除左現場觀察,係咪會結合埋家長評估時俾醫生既資料去分析,當日評估我仔好乖好合作,而醫生問我野時可能我冇講出佢實際存在既問題。可能導致醫生斷錯症。好想再做多一次評估。
   1    0    0    0

應該係根據家長問卷, 學校問卷及當日的表現才評估結果

CAC話我仔係弱能,佢成績唔算好好但都all pass, 主流小三。

醒目開學勳章

引用:呀仔兩歲喺CAC做評估話佢只係講野慢,而家k

原帖由 ncandtkh 於 16-11-25 發表
呀仔兩歲喺CAC做評估話佢只係講野慢,而家k1老師話佢似自閉症,而我細心觀察左一段時間,呀仔的確存在社交 ...
可以找學校寫封信, 指出問題, 約CAC再評估

回覆:ncandtkh 的帖子

兩歲時評估,家長答問題part的確好重要,不過醫生係專家,佢都有眼睇嘅,小朋友時好合作,做到要求嘅嘢,所以當時評得好。不過當日嘅評估係點都好,都無得望返轉頭,k1仲懷疑,不如去私家再評一次。無論評估結果如何,都要,針對佢弱嘅嘢訓練,例如講嘢同社交。

‹ 上一主題|下一主題