用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學
樓主: 貓后
go

聖保羅書院小學   [複製鏈接]

sytw 發表於 16-11-28 21:54
係EK,講到選校時,普遍都會比較學生升中banding、DSE成績或入U率,這也無可厚非,因為外人去睇一間學校, ...

agree

貓后 發表於 16-11-28 17:53
好多謝你的分享, 很正面! 令我對SPC 更有興趣, 現在要揾一間有思想空間比學生的, 真係好難, 希望到時 ...

我都係呀!對SPC愈來愈有興趣真是多謝過來人和用家分享希望囝囝將來是有幸的一個

retriever 發表於 16-11-29 07:45
你講果種,而家d家長話跟唔到功課
九華係自由,個 chemistry 卻產生左另一種文化,坊間戲稱九華生為"華仁X",雖說戲稱,但卻又頗真實,學界及社會上都知華仁仔確實係幾"X" (X 不是粗口)

家長選校其實係必須注意 呢 D文化,因為呢D 野先係入心入肺入骨咁構成個小朋友個人格。相對地,焦點放左谷唔谷呀,5樣定7樣功課呀 ? DSE 幾多 % 三大呀 ?  呢D 真係低層次

Felix223  dereklg 兄, 其實個X真是咩??   發表於 16-11-29 12:50

swarovski2011 發表於 16-11-29 08:31
我都係呀!對SPC愈來愈有興趣真是多謝過來人和用家分享希望囝囝將來是有幸的 ...
先祝你順利先,在spc 讀書好玩到不得了,確實是很不錯

回覆 dereklg 的帖子

X即係乜? 估唔到

mcdonn 發表於 16-11-28 10:01
恕我直言....有D嘢要睇埋現在,不能單看以前。唔好講咁遠,就算DSE後,有D學校的成績已經唔同咗。不過,學 ...

作為用家,雖然日子並不長,但適逢過去一年多時間上允許而積極參與投入各種家校活動,從而對學校有了更深層次的認識。在學校方面,無論服務咗學校十五年今年剛離任的陳校長,抑或係中學部副校長調過來接任嘅麥校長,仲有非常資深服務咗好多年嘅何副校長,都係對教育事業極之熱誠盡責敬業樂業,對學生關顧愛惜之情均令人感動和欽敬佩服;好多老師都係響學校任教超過十年甚至二十年嘅穩定資深教師,學校行政工作亦是巨細無遺十分貼心。所見學生都能從言行和精神面貌上感受到佢哋對學校嘅熱愛,相信返學對於他們來講其實係一種樂園級享受。諗落又係,一班感情深厚嘅仔一齊學習、無拘束玩樂和結伴成長確實是他們人生一個難忘嘅快樂過程。所認識嘅家長都係友善溫和低調,當中唔少爸爸係舊生,佢哋對母校嘅感情深厚溢於言表,甚至於愛屋及烏至師兄弟和與學校一切有關之事物,呢種情懷確實我等非過來人能真正理解和體驗,只能欣賞與艷羨。
相信以上呢啲特質正正一起造就了經典嘅學校文化與傳承,而文化卻並非一時三刻可以建立,呢個就係傳統老校與一般學校嘅主要分別。所以考慮選擇傳統學校,就不應只拘泥於一些表面數據,因為真正代表競爭力嘅優點和影響力並不能全部反映在成績表上。人生嘅精彩貴乎於經歷體驗,而從學階段正是啓蒙開端和奠定未來的基石;相信家長亦會明白朋輩、校風環境氛圍及未來人脈對人生的影響,會多於學校有幾多個考試狀元拔尖同學吧。
再次感恩囝仔有幸成為St Paul's Boy一份子,從佢每日嘅快樂校園生活和分享均令我感到欣慰。當初選擇一間要過過海,離屋企成粒鐘車程又要交學費嘅學校俾阿仔讀亦有唔少顧慮,但如今睇到阿仔每日都咁享受就知道一切付出和辛苦都物有所值,相信呢啲就係優質好學校嘅魅力所在!

rognfan    發表於 16-11-29 14:45
JKR  非常認同!  發表於 16-11-29 12:50

poodlema 發表於 16-11-29 12:00
回覆 dereklg 的帖子

X即係乜? 估唔到
其實好多人都知架啦,呢個係代數題,X乃一個數字,至於係唔係真係同個花名一樣,你地自己感受下啦,反正戲言姐,覺得係就係,覺得唔係就唔係囉

dereklg 發表於 16-11-29 12:59
其實好多人都知架啦,呢個係代數題,X乃一個數字,至於係唔係真係同個花名一樣,你地自己感受下啦,反正戲 ...

數字都可以係粗口架!

retriever 發表於 16-11-29 13:16
數字都可以係粗口架!
數字係可以係粗口,但呢條題目話明左唔係粗口架啦 !

你地係都要睇成粗口就唔關我事架啦

dereklg 發表於 16-11-29 13:27
數字係可以係粗口,但呢條題目話明左唔係粗口架啦 !

你地係都要睇成粗口就唔關我事架啦
我唔覺係粗口, 我又好LIKE九華喎!

Felix223 發表於 16-11-29 13:29
這方面是肯定的,九華確是one of the best

Felix223 發表於 16-11-29 13:29

我都like九華

dereklg 發表於 16-11-29 13:31
這方面是肯定的,九華確是one of the best
好似好多人講, 沒有最好的學校, 只是搵最適合的學校比自己子女.
我覺得OVERALL喺九龍區, 九華亦都係一間好的B1中學. 我唔會好畀分什麼B1a/ B1b/ B1c...讀書係個人...

Felix223 發表於 16-11-29 13:35
好似好多人講, 沒有最好的學校, 只是搵最適合的學校比自己子女.
我覺得OVERALL喺九龍區, 九華亦都係一間好 ...
也沒有沖突的,各學子,各種性格/能力/背景的人也有,學校再好,也不可能岩晒每個人讀。

更有極端者,例如過於情緒形的孩子,入讀傳統校可能都不能有好效果。

Felix223 發表於 16-11-29 13:35
我覺得OVERALL喺九龍區, 九華亦都係一間好 ...
btw,我個人來說,也是覺得過於著重 band 幾band 幾,也是盲目的追求。

(你可以想像我是半個newager,很不科學的),我較著重的是能量層面。當一個小孩去到某校,如果他能展現高質能量,便是適合了。而當一個小孩返學返到冇晒能量好似死狗咁,該校就是不適合,再出名再top band 也不算是好學校 (對他而言)

lambeanmama  very well said!  發表於 16-11-29 17:08
Fortop  極之認同!  發表於 16-11-29 14:11

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-28 19:59
有一事請教,中學部副校長成為小學部掌舵人,暫時對小學部有否推行重大改革?
...

有幾點方向麥校長有表示過:1、著重中小學嘅緊密聯結,入讀小學唔係單睇六年而係十二年嘅聖保羅生活。2、注重每一位學生的學習興趣、思考和理解能力,所以會逐步在課程上增加知識嘅延伸,讓學生真正理解和掌握並不限於課本上的各方面知識技能,而非讀書或考試機器。3、會增加結合創意和科學方面的活動,例如STEM之類活動......
麥校長本身讀男校,又在中學部任教咁多年,係非常熟悉啲仔嘅特質,加上中、小學一直聯係緊密,對小學部嘅運作情況瞭如指掌,所以相信日後學校會在傳承之上增加不少創新元素。
另外,學校一直比較低調,但今年165週年校慶活動史無前例隆重及豐富多彩,加上感覺到學校對學業成績上也多了注重,個人認為學校在銳意做全面提升,相信不久的將來大家會睇到各方面成就更加輝煌耀眼嘅聖保羅!

Mrs.Luckycat  謝謝您的主動回應。希望小兒有幸成為保羅男的一份子。  發表於 16-11-29 14:36

dereklg 發表於 16-11-29 13:56
btw,我個人來說,也是覺得過於著重 band 幾band 幾,也是盲目的追求。

(你可以想像我是半個newager,很不 ...

你講出重點!我認同。
因為每個小朋友的資質都唔同,只有父母會比較了解,但是究竟有幾多父母會反思或許明不明白固中道理?

Felix223 發表於 16-11-29 14:03
你講出重點!我認同。
因為每個小朋友的資質都唔同,只有父母會比較了解,但是究竟有幾多父母會反思或許明 ...
哈哈,其實當代不少家長是隻手伸得太前了。

有網友提過,大學選科推介會,出席的家長比學生還多幾倍,這說明了什麼 ?

"一生不可自決"是訓練出來的

Felix223  佢地諗多了.  發表於 16-11-29 14:11

dereklg 發表於 16-11-29 09:27
先祝你順利先,在spc 讀書好玩到不得了,確實是很不錯

想請問,如果唔搬港島區而搬去九龍,邊個地方最方便返學呢?(坐校車計)因港島區離父母家實在太遠了

swarovski2011 發表於 16-11-29 15:00
想請問,如果唔搬港島區而搬去九龍,邊個地方最方便返學呢?(坐校車計)因港島區離父母家實在太遠了
...
早幾年,佢仲在山道,還好,呢家搬左去薄付林近置富,由中環計,直頭係double 左距離。

我姪仔剛升中一,小學的校車線有邊條九龍線,可以幫你問問的。

另外,其他網友或有現役用家,或可幫助解答
‹ 上一主題|下一主題