用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學
樓主: 貓后
go

聖保羅書院小學   [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 16-11-28 16:07
DSE 中文及通識。

明晒...

mcdonn 發表於 16-11-28 16:04

其實点解好多傳統男校嘅成績會謝晒呢?數落都有數間...
試下估...
打機係其一...

仲有而家小學D 成績, 係呀媽谷出來... 老實講, 男仔你管得多管得細, 佢會無癮無動力, 我會叫呢D 做無聲抵抗...

上左中學自由番哂, 怪獸唔再可以貼身管, 之前又無養成自我管理...

當然亦有人話DSE 傾向女生能力多D, 但男校成績退步, 開始不止在DSE 時代.

retriever 發表於 16-11-28 16:16
試下估...
打機係其一...

AL要考 中國語文及文化科 開始。

retriever 發表於 16-11-28 16:16
試下估...
打機係其一...

我估DSE 中文及通識影響大D,女仔一樣會玩WhatsApp、Facebook。

sytw 發表於 16-11-28 02:17
SPCPS係一間好好既學校,可能學校一向低調,地點又不太方便,所以係EK唔算好多人談論。功課算多,課程無教 ...

好多謝你的分享, 很正面! 令我對SPC 更有興趣, 現在要揾一間有思想空間比學生的, 真係好難, 希望到時我仔仔有機會啦!

sytw  我仔當年也是N無,只要孩子做回自己,校長覺得他適合便一定會揀他,加油!   發表於 16-11-28 21:35

回覆樓主:

DSE 4科 core subjects中的3科(中英通) 都是考language, 毫無疑問不利男仔,女仔一定佔優,不講某某男校成績好或壞,入到spcc咁top的學校, 今年出產的狀元都只是全女性便知,無需要爭辯。

Spc的dse成績其實完全不差,今年有43%入3大(沒記錯) ,過往雖然只有3x%, 但大家有冇留意今年只有1x%入英國大學,比前年或大前年的2x% 少1x%,即表示過來多spc 生選擇出國而令到入3大rate少,不是成績差,今年選擇出國的人數少了,入3大的rate自然提高了。

我兒子有幸入到spcps, 都是n無,所以大家放心,n無入到的比率仍然很高的。

rognfan 發表於 16-11-28 18:41
DSE 4科 core subjects中的3科(中英通) 都是考language, 毫無疑問不利男仔,女仔一定佔優,不講某某男校成 ...

絕對認同SPB的DSE成績絕不失禮,只要再仔細看,成績更較一些大家趨之若慕的男校優。聽聞中學越來越谷,相信未來成績應該可以更出色。

mcdonn 發表於 16-11-28 16:04

其實点解好多傳統男校嘅成績會謝晒呢?數落都有數間...
90年代,某些雞精補習斑興起,偏偏spc對自己的訓練自發和批判力的教育方針太有信心,堅持不鼓勵"背多2個答案,拿多2分"的考試策略。故此公開試成績很多時輸了給精雞考生。

呢d野,有棘有唔棘,spc 學生的強大並不在他的公開試成績,而在於其強大的批判力,故日後做事比較有獨立insight,亦比較有guts,夠膽不按本旨辦事。

retriever 發表於 16-11-28 15:58
老實講, 以前果個年代, 鬼佬神長/修士/牧師掌管既年代, 你話我聽香港有邊間傳統男校, 唔係 "超積極不干預 ...
我想,就算"超積極不干預",也有程度之分的。

spc個底有第一個直選學生會,第一批推行公民教育,興趣學會多達幾十個,所有活動自己攪,老師只掛名做adviser,你個學會要生要死都係冇人理,.........更重要係每年只考一次試。果種放任度不是一般家長所能理解的。

甘恩 發表於 16-11-28 18:48
絕對認同SPB的DSE成績絕不失禮,只要再仔細看,成績更較一些大家趨之若慕的男校優。聽聞中學越來越谷,相 ...

不失禮和勁,其實是頗有距離

補充回覆下面點評,我從來沒說spc 係差,甚至乎spc係長年產出劍橋生,亦有成就高者在princeton 任教,是你找數據也不一定能找到的。只不過,作為一名old boy,我是在那裡長大的,我就是從好的和不好的各方面也略作提及,而不會單向地講到佢天下無敵(實際上也不是)。

當然,為孩子選校,選老校名牌而不了解該校的傳承是可悲的,而思想停了在咩野入u率,更弱雞者在討論5樣定7樣功課,我只能不置可否。

甘恩  或者你可以找找,除了QC,可以找到你心目中DSE成績勁的男校。  發表於 16-11-28 19:34

DSE 4科 core subjects中的3科(中英通) 都是考language, 毫無疑問不利男仔,女仔一定佔優,不講某某男校成 ...

有一事請教,中學部副校長成為小學部掌舵人,暫時對小學部有否推行重大改革?
天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 16-11-28 19:59
有一事請教,中學部副校長成為小學部掌舵人,暫時對小學部有否推行重大改革?
...

未見有大改革。

Mrs.Luckycat  謝謝回覆  發表於 16-11-28 21:06

係EK,講到選校時,普遍都會比較學生升中banding、DSE成績或入U率,這也無可厚非,因為外人去睇一間學校,最簡單就係睇佢公開試成績,或學生公開比賽成績等等,因為要去了解一間學校既文化、教學方針,什至老師好唔好,除非身邊有不少朋友子女就讀,或自己係舊生,否則好難會清楚,所以好多時都只能道聽途說,因此一d數據就變得最可信。

但一間學校好唔好,又係咪只有成績呢?如果個個家長都想揀間DSE成績好既學校,咁係咪全香港就只有那10間8間名校先叫好學校?其實除成績外,一間學校好唔好仲有太多因素,又或者應該回歸最基本:從來沒有最好既學校,只有最適合既學校。所以家長要了解既,絕對唔只係DSE成績或入U率,而係間學校係咪適合自己小朋友。

引用:係EK,講到選校時,普遍都會比較學生升中ba

原帖由 sytw 於 16-11-28 發表
係EK,講到選校時,普遍都會比較學生升中banding、DSE成績或入U率,這也無可厚非,因為外人去睇一間學校, ...
非常認同你講的

回覆:sytw 的帖子

非常同意!

十分認同sytw的留言,相信大家對學校的評價會綜合不同因素,有家長重視DSE成績、有家長重視其他學習歷程、有家長重視品德教育。即使大家重視同一因素,但各人標準亦不一,我認為的好,別人可能只覺一般,爭辯亦無謂。我只能說,在這幾年對SPB的認識,我是滿意的,無論是品德培養、其他學習經歷、老師對學生的關顧等,亦達到我心目中的要求,即使將來升上中學,我亦會放心。SPB不是完美的,但我已滿意揀選了一間適合自己小朋友的學校。DSE成績、功課有多少,從來不是我重要的考慮因素,品德培育才是我最重要的考量點。

絕對正確, 今年SPC的本地入U率比往年高, 其中一個原因是多了同學留港入U而不去外國。以往出國的達2X%, 而這班同學如留港其實大部分都入到本地U。
另一方面, 在孩子的成長教育, 有很多東西比成績更重要, 例如溝通、解決問題的能力、面對逆境、組織能力、關愛和助人的心、等等的soft skills。學校怎樣教道和培養學生這方面的能力, 就是透過書本以外的學習經歷, 例如上面所述的學生會、興趣小組、各式各樣的課外活動、經予學生空間和自由去發揮、去經歷和學習。SPC 就能提供這些東西。

選SPC小學一定要了解它的中學。

BandC 發表於 16-11-28 22:11
非常認同你講的

好同意你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

甘恩 發表於 16-11-28 23:03
十分認同sytw的留言,相信大家對學校的評價會綜合不同因素,有家長重視DSE成績、有家長重視其他學習歷程、 ...

十分同意你果句“每人的標準不一”, 每個家庭的背景都不同,看的重點自然也不同,亦没有分對錯、高低。懂得從不同角度去看一件事,正是我想我的孩子學會的。明白唔係每樣嘢自己一定啱晒,咁先會吸收人地嘅長處,有進步。

dereklg 發表於 16-11-28 19:03
我想,就算"超積極不干預",也有程度之分的。

spc個底有第一個直選學生會,第一批推行公民教育,興趣學會 ...

你講果種,而家d家長話跟唔到功課

自由男校既表表者九華,聽過唔少話唔敢俾個仔昇入,話怕佢太自由。。。 呵呵!
‹ 上一主題|下一主題