用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅書院小學
樓主: 貓后
go

聖保羅書院小學   [複製鏈接]

dereklg 發表於 16-11-26 23:12
內部文化有著極端性的不同,建制與自由

哈哈, 講呢d❓

我諗你好難話保羅男唔算建制喎。

但女仔本來就聽話d,  當然會更傾向建制。

LITTLEGIRLSNOW 發表於 16-11-27 11:02
見封信好似見家長

有見家長 ?

ccfa_hp 發表於 16-11-27 12:10
有見家長 ?

"I look forward to seeing you and your son"

Castella  家長是坐在屏風外, 校長會和家長點頭, 不會對話  發表於 16-11-27 21:18

回覆 dereklg 的帖子

我對聖保羅書院學生的學術成績很有信心,本人認識很多醫學界、法律界的專業人士都是畢業於這學校,當中有的更是醫學界會長級人物。所以我很放心小兒在這學校接受教肓,此校永遠是我心目中的No.1!

今年2nd in會否與往年一樣有一定變素,轉了新校長,面試內容亦有可能改變。

甘恩 發表於 16-11-27 23:04
今年2nd in會否與往年一樣有一定變素,轉了新校長,面試內容亦有可能改變。 ...

我估唔同

SPCPS係一間好好既學校,可能學校一向低調,地點又不太方便,所以係EK唔算好多人談論。功課算多,課程無教深,考試亦無教淺考深,但試題算多,所以做得慢會蝕底d。

因為直資學校,資源豐富,好多課外活動俾同學參加,學校亦鼓勵同學參加比賽,但感覺唔會太谷學界比賽,所以體育、音樂比賽成績會無其他名校彪炳,但亦一點都不失禮,同學仍然獲得不少校外比賽獎項。學校鼓勵學生學習樂器,樂器班學費非常低,但又不會強迫學生一定要學習一種樂器。

學校有好多獎學金,學業、品德及體藝方面都有,所以仔仔表現出色的話,分分鐘每年不用交學費或只交半費。

我覺得學校老師好關愛學生,我仔仔都遇過一d問題,老師都好幫忙,而以我所知對一d學習或社交上需要幫手既同學,學校都好大support。而且學校大部份政策都以學生為先,尤其以前陳校長真係好錫d仔,我相信麥校長服務左SPC咁多年,佢亦一樣會做得好好。

今年難得學校165週年,多左好多慶祝活動,如果想了解學校其實今年真係一個好機會。想知多d學校歷史或過往畢業生可以上維基,資料非常多。又可以睇下以下條片,雖然主要講中學,但睇完應該會感受到聖保羅人成日講既Botherhood同學校既文化。

http://youtu.be/4FWP9LAjX7s

請問有無聽過有2ND BATCH WAITING 既小朋友係有機會入到?

ckt_mama 發表於 16-11-27 22:16

我對聖保羅書院學生的學術成績很有信心,本人認識很多醫學界、法律界的專業人士都是 ...

恕我直言....有D嘢要睇埋現在,不能單看以前。唔好講咁遠,就算DSE後,有D學校的成績已經唔同咗。不過,學風、人際網絡等就冇咁易變。

引用:Quote:jannychan+發表於+16-11-25+22:12+我

我知道SPB的計分方式是first in 總分50分 (40 +10 有關係人仕) 及second in 50分。

請問有沒有人知道,有份second in的人是代表first in已過關,second in的分由零開始(即大家一齊起步)?

還是會計埋first in的分,累積最高分(100滿分)才收offer?

lovelinda 發表於 16-11-28 13:35
我知道SPB的計分方式是first in 總分50分 (40 +10 有關係人仕) 及second in 50分。

請問有沒有人知道,有 ...
係計晒2次interview的分數

Ryan_baba 發表於 16-11-28 13:53
係計晒2次interview的分數

多謝回覆

即是說,一入second in已經有高低分的分別
(即例如有些人帶住40幾分入,有些人帶住30幾分入),對嗎?

咁其實相對低分啲那些小朋友(如N無人仕),second in咪要有超班表現先有機會?
因為大家的分理應是按比例加上去(表現很差不計)

lovelinda 發表於 16-11-28 14:08
多謝回覆

即是說,一入second in已經有高低分的分別

所以 n 無机會小好多

ccfa_hp 發表於 16-11-28 14:18
所以 n 無机會小好多

ckt_mama 發表於 16-11-27 22:16

我對聖保羅書院學生的學術成績很有信心,本人認識很多醫學界、法律界的專業人士都是 ...
所以說 spc在於他的傳承,並不在他的公開試成績。

曾有一段時間確實是港大醫學院第一大派。
當時預科生物斑,30人之中有26-27人直入醫學院。
反而法律界人士,一直有產出,卻不是 spc 的主力。

我所說的跌 watt,你看一看近年數據便知。

我們看一件事,不用盲目,而是觀察並去了解原因。

例如,我很清楚可以指出spc 公開試唔夠勁既原因,卻並不是說spc 學生成就差。

事實上 spc 學生的成就並不在其公開試,正正是因拚棄了爭奪幾多個 A,而集中了去學習事情本身。

剛岩知名校友曾主席談及有關敏感譏題的處理,正正是反映SPC 看待事情的一種存承。

retriever 發表於 16-11-27 11:03
哈哈, 講呢d❓

我諗你好難話保羅男唔算建制喎。

你唔知ST PAUL BOY 個底係超積極不干預既咩,自己責任自己負,超自由任你發揮,CRITICAL THINKING 比考幾多分重要,你夠薑既考第尾一樣過得好開心。

上文提及的曾氏校友兄弟,今天當然是建制啦,但勿忘記他們是60年代的校友,當時他們才是非建制/反對派呵。

當然,近年轉了直資,應家長要求,確是有不少收緊

dereklg 發表於 16-11-28 15:31
你唔知ST PAUL BOY 個底係超積極不干預既咩,自己責任自己負,超自由任你發揮,CRITICAL THINKING 比考幾 ...

老實講, 以前果個年代, 鬼佬神長/修士/牧師掌管既年代, 你話我聽香港有邊間傳統男校, 唔係 "超積極不干預既" ?

所以都係自由獨立D...

而家無論屋企定學校, 已經進入沈旭輝成日講果個TERM, "呀媽教仔, MICRO MANAGEMENT" 年代...

有眼見幾乎所以男校成績都謝哂... 愈保留自由風氣愈謝, 呵呵...

好似SAMPSON 俾人剪左頭髮咁.... 唉!

retriever 發表於 16-11-28 15:58
老實講, 以前果個年代, 鬼佬神長/修士/牧師掌管既年代, 你話我聽香港有邊間傳統男校, 唔係 "超積極不干預 ...

其實点解好多傳統男校嘅成績會謝晒呢?數落都有數間...

mcdonn 發表於 16-11-28 16:04

其實点解好多傳統男校嘅成績會謝晒呢?數落都有數間...

DSE 中文及通識。
‹ 上一主題|下一主題