用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 方方樂趣英文小學
樓主: cherry1126
go

方方樂趣英文小學  

patsm 發表於 18-12-20 14:41
我知有分local同international
主要問題係, Local  同 International 係咪當兩個部門運作, 而各自恆常都只有同一學額 (學生不會互換)

因為只有咁, 先可以當兩間學校, 要求EDB只就Local個班學生呈分

不過, 如好似之前家長咁講, 只有英文好中文水平都係低於一般官津小學, 考Pre-S1一樣係無好結果

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-20 15:15
主要問題係, Local  同 International 係咪當兩個部門運作, 而各自恆常都只有同一學額 (學生不會互換)

咁係米留响呢個升中校網沒著數?

想請教衣家直/私競爭咁大,有呢間(一條龍打底)會比較有安全線嗎

因我大囝已經就升高中了,當年玩法同衣家不同,想了解清楚才取细囡做決定

patsm 發表於 18-12-20 15:24
咁係米留响呢個升中校網沒著數?
如果學校學生考唔好Pre-S1, 隨時可能連一個B1學生都無, 咁係邊個網都無用

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-20 15:52
如果學校學生考唔好Pre-S1, 隨時可能連一個B1學生都無, 咁係邊個網都無用

即係要靠自己考直/私

hkpapa852 發表於 18-12-20 15:52

原來會一個band one位都冇

patsm 發表於 18-12-20 16:18
原來會一個band one位都冇
如果學校學生Pre-S1成績太差, 拉去同區或全港比都只係中下游, 自然會連一個B1學生都無.

近年曾有兩間小學, 出現"疑似"沒有B1學生 (因為當年佢地升中派位結果, 最好的也只有一個學生入咗一間B2A-B1C水平既學校)

hkpapa852 發表於 18-12-20 16:53
如果學校學生Pre-S1成績太差, 拉去同區或全港比都只係中下游, 自然會連一個B1學生都無.

近年曾有兩間小學, ...

咁全级只有幾十人考pre S1其他人行l B 又會点?

醒目開學勳章

patsm 發表於 18-12-20 14:03
我知道有呈分的,所以希望再了解下學校運作

當年好似同班有成績麻麻嘅被放病假

patsm 發表於 18-12-20 18:42
咁全级只有幾十人考pre S1其他人行l B 又會点?
幾年前向EDB查詢時, 佢地講明, 香港既小學, 只能統一全級去呈分或不呈分

方方只有一間小學註冊, 所以應該不論讀咩學制, 都係要統一呈分或不呈分.

當然, 呈分成績其實全由學校掌控. 學校大可集中將 local stream 既學生排名推高, 咁佢地派位自然會較理想.

hkpapa852 發表於 18-12-21 09:03
幾年前向EDB查詢時, 佢地講明, 香港既小學, 只能統一全級去呈分或不呈分

方方只有一間小學註冊, 所以應該 ...

明白了!即係一係全级考Pre S1一係全級唔考

patsm 發表於 18-12-21 11:24
明白了!即係一係全级考Pre S1一係全級唔考
Pre-S1係畢業生去到個間中學, 如果間中學有收政府資助就要考.

呈分係小學全級決定

Otome 發表於 18-12-17 13:34
考慮緊幫女兒由傳統中文女校,嘗試插班方小P3(女兒現在變得怕事怯懦又怕被人鬧,本來升小學前活潑好動⋯但 ...

其實去到近高小,要想清楚教育方向,讀本地定國際。如果揀中間路線,較活動模式要揾龍校,因為本地小學要考呈分試,如果banding 差入唔到理想中學。
如果打算升讀方方間中學國際學校,建議你先留意下佢公開試成績,係咪你所預期。
好多人認為國際學校中學好易入,中學會多人走。但而家好多本地人入讀,亦開多左好多無中學既國際學校,所以想入理想既國際學校亦未必咁容易。