用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 方方樂趣英文小學
樓主: cherry1126
go

方方樂趣英文小學   [複製鏈接]

英文 standard 咁高, 校長亦很似很有愛心,但為何負評甘多, 有無現在用家多比意見?

老師有愛心嗎 ? 德行又如何? 派位成績比較差是指入到同區2線學校?

yasumi 發表於 18-3-7 14:02
回覆 namnamhaha 的帖子

多數老師與學生關係很好,但女兒畢業後有些老師已離職,新老師怎樣就不知道,老師 ...

咁即是佢派band one % 低。
佢吾係新校喎,點解咁差?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 yasumi 的帖子

你的comments 比較中肯!

另外想問整體課程是否很谷?雜費多嗎?

整體滿意度如何? 

回覆樓主

讀佢幼稚園就直升嗎?不用再考?

yasumi 發表於 18-3-9 09:52
回覆 icefung 的帖子

我女很多同學都是讀方方幼稚園,學校循例要面試,但都是必收 ...

但學校會叫你面試嗎?因小兒讀緊方方,但又好似見唔見有招生或考小學甘

醒目開學勳章 王國長老

yasumi 發表於 18-3-8 09:18
回覆 virgokaren 的帖子

因為參加派位的同學人數少,所以學校grading 降低,但同學考直資英中沒有問題 ...

人多人少無關係。制度唔係咁計
我仔學校有龍中,所以呈完分真係派位的一年得幾個,但都派得好好
可能係中文唔夠好拖低左排名,因中文係主科比重好高,影響好大

yasumi 發表於 18-3-8 09:18
回覆 virgokaren 的帖子

因為參加派位的同學人數少,所以學校grading 降低,但同學考直資英中沒有問題 ...

Band 1,2,3 比例不是用pre S1 成績來分配嗎?
直資中學不需要考 pre S1?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 王國長老

virgokaren 發表於 18-3-10 13:01
Band 1,2,3 比例不是用pre S1 成績來分配嗎?
直資中學不需要考 pre S1?

我仔直資小直資中,龍校
如果小學學生可選中學派位,即有呈分。
學生臨升中都要考pre s1(以我所知全港津貼官立同直資中學都要考)
Pre s1就直接影響該校學生(師弟妹)banding。我校在學生小6講升中時,可清楚講出一屇學生大概band 123比例(從中學得知)

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

不過我校的確有同學生講,就算自己直升,為左師弟妹著想,pre s1都要認真考,算係對自己交代,亦算係報答學校6年教導

Charlotte_mom 發表於 18-3-10 15:25

如果本身小學冇呈分的學生需要考 Pre S1嗎?

醒目開學勳章 王國長老

Akikoamano 發表於 18-3-10 16:21
是否因為方方成績好的學生都去考了直資英中,派位的同學本身成績根本不屬band 1, 而不關學校問題,如學生多 ...

亦有可能
成績唔夠好直屬唔收,考其他直資又考唔到,只能派位,咁因本身成績差,自然派得唔好
‹ 上一主題|下一主題