用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 方方樂趣英文小學
樓主: cherry1126
go

方方樂趣英文小學  

wastewater 發表於 18-11-28 16:52
今年小一有兩班

一班20人度,好多國內人,有台灣人,有印度人

小朋友主要用乜嘢语言溝通?很喜歡方方教育模式,很想了解多d

patsm 發表於 18-11-28 17:00
小朋友主要用乜嘢语言溝通?很喜歡方方教育模式,很想了解多d

英文

wastewater 發表於 18-11-28 17:00
英文

我見囡囡返P G 時有小學部校車使來太子道西放小朋友下車上補習班到6点,是嗎?

patsm 發表於 18-11-28 17:03
我見囡囡返P G 時有小學部校車使來太子道西放小朋友下車上補習班到6点,是嗎?
...

佢地有D英文,數學補習班(要再收錢的)

又聽P3家長講會有功課輔導班。

不過我乜都冇同女女報。

我唔想迫得佢太辛苦

wastewater 發表於 18-11-28 17:05
佢地有D英文,數學補習班(要再收錢的)

又聽P3家長講會有功課輔導班。

你说得對,我就是不想迫個囡太多而令她失去學習動機,亦不想影響將來丈妻關係

patsm 發表於 18-11-28 17:22
你说得對,我就是不想迫個囡太多而令她失去學習動機,亦不想影響將來丈妻關係
...

不過聽其他家長講,P3以上會開始深同埋嚴。

不過都好,一步一步黎。

我最欣賞果日同主任傾計,佢講出我心聲「始終佢地由K3去P1係2個月既事,適應係需要時間的」

呢句說話我成日同人講,佢唔會2個月前係K3BB, 兩個月後突然長大同懂事。

但家長同學校永遠都忘記同迫佢地長大。

同埋學校人少,佢地記得每個學生名,呢個係方方學校既特質,我女由K1讀到P1,好感恩每個老師都對佢好細心

wastewater 發表於 18-11-28 17:52

不過聽其他家長講,P3以上會開始深同埋嚴。

是的,因為人少,所以教職員都記得小朋友名字及習性,呢点係方方的賣点,也是我所欣賞的

patsm 發表於 18-11-28 18:07
是的,因為人少,所以教職員都記得小朋友名字及習性,呢点係方方的賣点,也是我所欣賞的
...

謝謝你分享,請問你小朋友以前是對衡道幼稚園嗎?多唔多人選返上方方小學,要面试嗎

patsm 發表於 18-11-28 18:11
謝謝你分享,請問你小朋友以前是對衡道幼稚園嗎?多唔多人選返上方方小學,要面试嗎
...

係,讀對衡道的

唔多人升上方小,得幾個

要面試,但方幼上去必收的,放心

wastewater 發表於 18-11-28 19:14
係,讀對衡道的

唔多人升上方小,得幾個

咁方幼唔上方小,d 同學仔去左边?

patsm 發表於 18-11-29 02:09
咁方幼唔上方小,d 同學仔去左边?

有私校有津校。

一間間學校都係咁的,各取所需

wastewater 發表於 18-11-29 11:43
有私校有津校。

一間間學校都係咁的,各取所需

明白,thx

wastewater 發表於 18-11-28 09:05
我女女讀緊P1。

真心講如果係虎爸虎媽唔好揀方小。
考慮緊幫女兒由傳統中文女校,嘗試插班方小P3(女兒現在變得怕事怯懦又怕被人鬧,本來升小學前活潑好動⋯但可能長期被老師責罵,似乎信心盡失,更可惜係不是因為成績問題⋯現在只餘下對學習英文科的熱情⋯

我想請教一下方小係咪唔似local school教學及功課模式(多操練測考+多操練式功課數量)?還是一直到高年級都行int’l school路線?

見你提及P3會嚴,請問知唔知嚴厲既程度係咪要尤如‘木頭人’般坐定定上課才會不被責罵或嘲諷?

老師師資如何?係咪如傳聞般走得好密?
學生一班大約有多少外國人及內地小朋友?全校其實多唔多English speaking既 外國小朋友?

方小有無open day? 或者可以從何得知其上課科目及上課時間表等等?

真係唔好意思,甘多問題⋯我真心想了解清楚,想知多D方小會否適合大女🙏🏼

AC83360733 發表於 16-12-13 21:33
我都收到方方樂趣英文小學錄取信,現在不知道這間學校好不好?請家長俾點意見。
...

if hv other choice.......

大肉兒 發表於 18-12-17 20:04

if hv other choice.......

点解咁講?

Otome 發表於 18-12-17 13:34
考慮緊幫女兒由傳統中文女校,嘗試插班方小P3(女兒現在變得怕事怯懦又怕被人鬧,本來升小學前活潑好動⋯但 ...

講起師資...雖然係好耐之前既畢業生..不過都想喺度講下...
老師偏心某d學生..不過唔一定係成績叻既.學生請幾日假去旅行..老師唔會話..仲會問佢地去左邊度玩...
本身成績係唔好..但唔係搞事分子..小六操行比個c..搞到叩唔到門..果時班主任結婚..個個都送禮..記得屋企人喺連卡佛買左個花瓶做禮..但當時真係屋企人同自己都唔識..竟然無寫名..結果個老師以為係隔離位個同學送...都怪自己蠢...

對呢間學校既感覺就係...no money no talk

回覆樓主

仲有..英文除左得個深字..根本係指意家長...同學有無跟得上?除非請足六年私補..佢既課程都唔係出去補就搞得掂...除非係而家d野淺左啦..

虽然这间学校好似很国际化,英文很好,程度很深。。。如果有得拣,试试其他学校,比较一下,再作决定都未迟。

prettywuman 發表於 18-12-19 11:40
仲有..英文除左得個深字..根本係指意家長...同學有無跟得上?除非請足六年私補..佢既課程都唔係出去補就搞 ...

咁大件事! 我一心諗住入方幼上方小的,究竟發生咩事呀?見行小班教學,人少少會care好d

patsm 發表於 18-12-19 16:05
咁大件事!  我一心諗住入方幼上方小的,究竟發生咩事呀?見行小班教學,人少少會care好d
...

佢用外國既書...香港人根本好少用到既字..真係唔知有咩用..
香港人比較差既作文同oral..真係唔覺得有咩得著

Ps:當年一級都係得兩班..