用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效令小孩記得默書d字?
樓主: Tintin926
go

如何有效令小孩記得默書d字? [複製鏈接]

Tintin926 發表於 16-11-29 14:30
同你仔好似

佢係咪唔中意畫畫?

係, 填色出晒界, 畫畫唔識打稿 ...只係鐘意塗鴉畫star wars火柴人...
除左佢對圖象呢方面弱, 我覺得佢唔專注都係原因, 因佢做功課, 唔單中文, 抄英文生字, 數字, 都會抄抄下漏字母...

英文默書無出事, 係因為佢用拼, 唔係死記...

幼稚園時, 老師話中文字, 越複雜越多details越易認, 佢地當圖畫, 但佢就係認唔到字, 我要自己同佢係屋企用拆字法認字, 由少筆畫開始拆件認字就見成效...

寫字方面, 我未諗到方法, 其實佢抄得多會記得 (因為我罰過佢抄默書範圍,抄完, 明顯果次中默無出事), 但佢抗拒抄寫, 而且呢個亦只係短暫記憶(少用就唔記得, 其實我覺得都正常, 但佢忘記的速度快過記字的速度..)...

neko1234 發表於 16-11-29 14:44
係, 填色出晒界, 畫畫唔識打稿 ...只係鐘意塗鴉畫star wars火柴人...
除左佢對圖象呢方面弱, 我覺得佢唔專 ...

「填色出晒界, 畫畫唔識打稿 ...只係鐘意塗鴉畫star wars火柴人...
除左佢對圖象呢方面弱, 我覺得佢唔專注都係原因, 因佢做功課, 唔單中文, 抄英文生字, 數字, 都會抄抄下漏字母...

英文默書無出事, 係因為佢用拼, 唔係死記... 」

翻版一樣,以上情況完全一樣,所以我敢肯定畫畫差或欠興趣的小朋友,中文記字係差d

仲有,你個仔性格係咪好心急,欠耐性?所以閱讀理解冇問題,但叫佢朗讀就會跳字

所以我覺得純大量閱讀,默書就不用溫係不能apply响所有小朋友,果類小朋友跟本資質好,用乜方法都唔會差太遠

試下"找不同"的遊戲

有時父母覺得小朋友專注差影響學業,但有可能是the other way round,因為學習上一些問題而令他們專注唔到,關鍵是找出問題所在從而對症下藥

Tintin926 發表於 16-11-29 18:57
仲有,你個仔性格係咪好心急,欠耐性?所以閱讀理解冇問題,但叫佢朗讀就會跳字

所以我覺得純大量閱讀,默 ...
介紹 outliers 這書,資質當然重要,父母的栽培和後天的努力也是同樣重要

MrBeast 發表於 16-11-29 19:23
有時父母覺得小朋友專注差影響學業,但有可能是the other way round,因為學習上一些問題而令他們專注唔到 ...
好,我試試,謝謝你

引用:Quote:neko1234+發表於+16-11-29+14:44+係,

原帖由 Tintin926 於 16-11-29 發表

所以我覺得純大量閱讀,默 ...

yes. 係會跳字跳行…

閱讀係對語文有好處。讀得越多,無論語感,詞彙,定表達力都會越好。但係,並唔係個個有幾多input就比到幾多output 。
如果只要讀夠多,就能語文好,個個都能成為大作家了。本身有無語言天份都好重要。寫作,同音樂繪畫一樣都好講天份,有天份才能在閱讀過程中不斷吸收內化,在創作力,感染力,表達力上步步提升。

引用:Quote:neko1234+發表於+16-11-29+14:44+係,

原帖由 MrBeast 於 16-11-29 發表
試下"找不同"的遊戲

找不同,之前同佢玩過(考小一準備),因為佢搵唔到不同,所以佢會逃避及抗拒玩這個遊戲,每次一拎出來就多多藉口

引用:有時父母覺得小朋友專注差影響學業,但有可

原帖由 MrBeast 於 16-11-29 發表
有時父母覺得小朋友專注差影響學業,但有可能是the other way round,因為學習上一些問題而令他們專注唔到 ...

見過評估,我仔的確係專注力弱。

neko1234 發表於 16-11-29 23:06
見過評估,我仔的確係專注力弱。
我唔識分,咁算唔算ADHD (過度活躍專注力失調症)?

Tintin926 發表於 16-11-29 23:40

評估話佢無過渡活躍,佢係亞士踩界。

neko1234 發表於 16-11-29 22:59
找不同,之前同佢玩過(考小一準備),因為佢搵唔到不同,所以佢會逃避及抗拒玩這個遊戲,每次一拎出來就 ...

覺得難抗拒可以理解,i suspect 這方面的能力弱而導致抄寫的問題,既然已做過評估,有冇什麼訓練做緊,可問下姑娘有冇什麼練習在家做適合,每天持之以恆做,三幾個月應見到進步

neko1234  我自己就比佢學下棋訓練專注, 寫字方面, 既然佢留意唔到, 咁我就自己搵近似字, 話比佢知分別係邊...   發表於 16-11-30 10:15
neko1234  係現今的資源下, 因為老師無投訴, 話無需要跟進..家長自理..  發表於 16-11-30 10:13

neko1234 發表於 16-11-29 23:45
評估話佢無過渡活躍,佢係亞士踩界。
正苦做的?佢條bar set 得很低,信佢就死得

neko1234  yes  發表於 16-11-30 15:51

Tintin926 發表於 16-11-29 23:40

AD係專注力不足,HD係過動,若你小朋友不是周身郁,就可能只係專注力不足,即只是ADD, 砌圖,砌模型,玩迷局等都可以訓練下專注力,幼稚園時,我同個仔玩三隻柸,要睇實有東西嗰隻柸,快速移動後去估,不過大個就無玩。
我小朋友HD,肢體動作成為強項,佢默寫自幼稚園到現在都好,我最近才聽佢講,原來佢是用寫字個動作去記憶,所以,弱點可以變強項,你可以去搵下一本叫「分心就該這樣教」的書睇下,圖書館好似有

回覆 little_yolky 的帖子

為何中文可以用睇, 英文不可以?  我女中英都係望就記左。

Binlojai  每人嘅學習方法唔同, 有人用睇就得, 有D人要聽, 有D人就要動手寫先記得~  發表於 16-12-1 12:08
Tintin926  你個女叻囉,唔係個個都咁叻㗎嘛!  發表於 16-11-30 21:04

scyauchris 發表於 16-11-30 14:56
回覆 little_yolky 的帖子

為何中文可以用睇, 英文不可以?  我女中英都係望就記左。 ...
我點知佢呢!總之就氣死我啦。

wan_sosin 發表於 16-11-30 13:30
AD係專注力不足,HD係過動,若你小朋友不是周身郁,就可能只係專注力不足,即只是ADD, 砌圖,砌模型,玩迷 ...
點解我個女從小最鐘意玩砌圖、砌模型、找不同等等, 佢專注力都可以咁差? 真係差到無朋友, 總之叫佢讀書做功課就唔專心。佢畫畫好靚的, 識得畫閃亮眼睛添, 中默就好, 英默就真係想死。

其實專注力不足既小朋友係唔係做乜都專注力不足? 定係做鐘意既嘢佢會足返?

MrBeast  好多時父母都將興趣不足當成專注不足  發表於 16-11-30 16:51

wan_sosin 發表於 16-11-30 13:30
AD係專注力不足,HD係過動,若你小朋友不是周身郁,就可能只係專注力不足,即只是ADD, 砌圖,砌模型,玩迷 ...
應該是view as 長處,知道小朋友邊樣sensory 強就eps了

little_yolky 發表於 16-11-30 16:24
點解我個女從小最鐘意玩砌圖、砌模型、找不同等等, 佢專注力都可以咁差? 真係差到無朋友, 總之叫佢讀書做功 ...

真正專注力不足,就算叫佢玩都唔會專心,有無興趣都一樣會大意的。
我仔未叫做專注力不足,但都係易分心嘅人,不過另一面睇就係會留心身邊嘅事情,發生乜事都走唔過佢對眼
‹ 上一主題|下一主題