用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效令小孩記得默書d字?
go

如何有效令小孩記得默書d字?

小兒今年小二,肯自動自覺做功課,但好抗拒溫默書,成日讀完默完唔記得,尤其中文,周時唔記得一忽,要提先記得番或完全忘記。
有看過好多家長說閱讀有幫助,其實佢已好中意睇書,真係果種all c幾急都要拎咋書嘅小朋友,但和他伴讀成日跳字,不過理解又完全冇問題,中英文都可以講番比我聽

我一直覺得佢記性差,好似「更」和「便」永遠讀錯,但三國演義d人物、故事和眾朝代皇帝名又記得好多又記得點讀而且邊個跟邊個分得好清楚,star war 的人名發音仲準過我,但默書唔會默架!點算?

大家可分享方法嗎?謝謝!

回覆:Tintin926 的帖子

你兒子是否一個硬頸小朋友?

学中拆字学易d? 以前我地細个時学記:耳王+四一心=聽~

Tintin926 發表於 16-11-25 02:31
小兒今年小二,肯自動自覺做功課,但好抗拒溫默書,成日讀完默完唔記得,尤其中文,周時唔記得一忽,要提先 ...
真係要give me five!我個又係咁, 今年小二終於自動做功課, 但就唔肯自動溫默書。不過佢係死英默, 中默佢睇一兩次就識了。英默真係默10句+15個生字要溫足兩個禮拜。今日默啱, 聽日又唔記得。上星期點好D句子, 今個禮拜又忘記晒。

chansiub 發表於 16-11-25 07:40
你兒子是否一個硬頸小朋友?
Um....一半半啦!細個硬頸好多,經過幾年軟硬兼施和人大左,所以好左

Yanamami 發表於 16-11-25 07:47
学中拆字学易d? 以前我地細个時学記:耳王+四一心=聽~

已經有用,但....
1)唔係隻隻字都拆倒
2)拆完都可以唔記得,例如佢可以問:「耳乜十四一心」
3)例如「店」字到現在都成日用左「處」果個頂,死未!

Yanamami  有無去check下讀寫?  發表於 16-11-25 16:35

Tintin926 發表於 16-11-25 14:29
已經有用,但....
1)唔係隻隻字都拆倒

有時要加D想像力,「耳王」,王帝要有耳仔聽人講野。
「店」賣果占的店

little_yolky  王帝係永遠唔聽人講嘢的  發表於 16-11-29 14:44

回覆:Tintin926 的帖子

我個女都有便同更的問題。我覺得是硬頸不改。默書沒有什麼好辦法。我教兒子抄多幾次。

Tintin926 發表於 16-11-25 14:29
已經有用,但....
1)唔係隻隻字都拆倒
我小朋友小4有時都混淆便和更,若默書有7,80分,我不會太worry,大d自然會進步

d人話多閱讀默書都唔洗温,我覺得係睇資質和性格。 其實佢好中意睇書,但佢好抗拒朗讀,所以我會提議和他一起伴讀,但成日都要講數,鼓勵佢話佢讀得好聽會好d,但佢唔會一直受你坤,佢會叫你讀長果句,佢讀短的

回覆樓主:

儲印仔,換禮物!

Tintin926 發表於 16-11-27 13:36
d人話多閱讀默書都唔洗温,我覺得係睇資質和性格。 其實佢好中意睇書,但佢好抗拒朗讀,所以我會提議和他一 ...
資質當然是首要la,閱讀是input,默測考是output,怎會個個天生都過目不忘?又或者看幾本tennis書後就識打咩?

好耐無見默書嘅貼嘞

識寫字,但背默出問題?

ABC-DAD 發表於 16-11-27 21:54
識寫字,但背默出問題?

背書冇問題,好快背識

背默比讀默好和快,但冇可能亦不鼓勵次次背,本身已覺默書冇乜用,只是冇選擇

回覆 Tintin926 的帖子

無法,目應該仍要計分

Tintin926 發表於 16-11-25 02:31
小兒今年小二,肯自動自覺做功課,但好抗拒溫默書,成日讀完默完唔記得,尤其中文,周時唔記得一忽,要提先 ...

我仔都係, 有睇書, 認讀幾好, 但就成日唔記得筆劃點寫, 係抄都可以抄錯, 亦抗拒溫默溫生字...

neko1234 發表於 16-11-29 11:12
我仔都係, 有睇書, 認讀幾好, 但就成日唔記得筆劃點寫, 係抄都可以抄錯, 亦抗拒溫默溫生字...
...

同你仔好似

佢係咪唔中意畫畫?
我發現身邊朋友仔女記中文字寫法有困難的都是不喜歡畫畫或畫得好醜樣