用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何有效令小孩記得默書d字?
樓主: Tintin926
go

如何有效令小孩記得默書d字?

MrBeast 發表於 16-11-30 16:48
應該是view as 長處,知道小朋友邊樣sensory 強就eps了

是的,盡量把握小朋友「特質」去睇作長處。我個仔試過連體育教練都話佢太癲,但亦有教練欣賞佢搏盡,癲定搏盡,角度問題

little_yolky 發表於 16-11-30 16:15
我點知佢呢!總之就氣死我啦。

個腦處理中文同英文,係用唔同部份的,讀障都有分中文定英文的。中文是圖象,英文係拼音文字,記憶方法唔同,除非英文都能當成圖象睇,有些小朋友可以的。人腦運作好複雜,我只識簡單咁去理解

王家爸爸  唔同問題用唔同方法  發表於 16-12-1 11:28
王家爸爸    發表於 16-12-1 11:28
MrBeast  agree  發表於 16-12-1 06:24

wan_sosin 發表於 16-11-30 17:38
個腦處理中文同英文,係用唔同部份的,讀障都有分中文定英文的。中文是圖象,英文係拼音文字,記憶方法唔 ...
即係叫阿妹第一外語去讀埃及文我就唔駛咁勞氣了。

Tintin926  泰文和印度文都得.hahahaaaa!!  發表於 16-11-30 21:14

little_yolky 發表於 16-11-30 18:17
即係叫阿妹第一外語去讀埃及文我就唔駛咁勞氣了。

好辦法

little_yolky 發表於 16-11-30 16:24
點解我個女從小最鐘意玩砌圖、砌模型、找不同等等, 佢專注力都可以咁差? 真係差到無朋友, 總之叫佢讀書做功 ...

我都認同Beast的講法,你細女係對英文冇興趣,所以唔專注

我仔係對中英文閱讀好有興趣,但記唔到中文字形的微細變化,大家都知差個鈎,長d短d就錯字了

回覆 little_yolky 的帖子

我之前睇過有唔同學習類型的細路, 有d用圖像, 有些要通過寫, 有些用朗讀去記。佢地話最好針對返個細路係用什麼方法去記字。

wan_sosin 發表於 16-11-30 17:33
是的,盡量把握小朋友「特質」去睇作長處。我個仔試過連體育教練都話佢太癲,但亦有教練欣賞佢搏盡,癲定 ...

某年去新油天簡介,校長就舉了個例子,一名學生周身郁,於是叫佢去参加體操隊,最後仲入了港隊,因為得到肯定,成績也漸漸進步,校長解釋是以強項幫助弱項

1234ats  There are people who can’t sit still but have to move to think.
---Ken Robinson  發表於 16-12-1 09:36

MrBeast 發表於 16-12-1 06:22
某年去新油天簡介,校長就舉了個例子,一名學生周身郁,於是叫佢去参加體操隊,最後仲入了港隊,因為得到 ...

所以我都係盡量比呀仔玩運動,呀仔4歲學識踩兩輪單車,所需要的平衡協調能力同專注幫助咗佢更能專心。唔洗等校長來發現,我自薦呀仔以小三細一年越級參加小四學界田徑丙組,結果真的選拔入到隊。家長可以是小朋友人生第一個伯樂!呀仔畫畫唔得,樂器唔得,藝術無份,但有體育一項,可以成為終身興趣,我已好安慰。

王家爸爸    發表於 16-12-1 11:29
1234ats  教育界最缺伯樂。  發表於 16-12-1 09:38
Bobo1210    發表於 16-12-1 08:06

Tintin926 發表於 16-11-25 02:31
小兒今年小二,肯自動自覺做功課,但好抗拒溫默書,成日讀完默完唔記得,尤其中文,周時唔記得一忽,要提先 ...

小兒以前情況比你兒子嚴重。

你可試試伴讀時,稍稍減慢速度,你先讀一句他模仿讀一句,注意節奏與停頓位置,最好多加些感情,讓他較專注理解句中每字每詞的意思。如果有效果,便改為每次讀兩句,再慢慢加長至你讀一段他跟讀一段,最後讓他自己讀完一整頁。改善跳字習慣之後便可再不用開聲讀書。

至於認中文字,小兒小四之前默書未試過合格。小三後期,我記下他經常寫錯的字,然後分門別類教他。最初將單人旁與雙人旁的字分兩組放大寫在紙上讓他辨認,每天陪他認字三幾次,每次五分鐘左右。

平時隨時抽問,看看他的反應。他開始時也是經常錯,慢慢地錯的頻率漸漸減少。一兩個星期之後基本能解決這問題。

之後是辨認兩點水與三點水,如此類推。

小兒現在讀高中,寫錯字問題還未完全解決,每次作文或考試測驗,總有幾個字錯得無厘頭,不過相比起以前已大為進步。

你兒子尚小,不用太計較眼前分數,免得他有挫敗感,多點耐心引導,只要他不抗拒學習,相信情況會慢慢好轉。

neko1234  有d似我仔幼稚時, 我仔教佢認字的方法..既然圖象法唔得, 就幫佢將字分門別類..   發表於 16-12-1 14:09
MrBeast  最適合的方法就是好的方法  發表於 16-12-1 10:52

回覆 MrBeast 的帖子

之前我聽一位教授都係叫人加强個强項, 當有肯定同信心時, 個弱項就會慢慢改善。

Tintin926 發表於 16-11-30 21:10
我都認同Beast的講法,你細女係對英文冇興趣,所以唔專注

我仔係對中英文閱讀好有興趣,但記唔到中文字形 ...

"記唔到中文字形的微細變化", 佢睇唔到變化, 咁我就畫公仔畫出腸, 直接話比佢知。我間唔中睇我仔改正完既功課, 睇下有咩錯字, 會叫佢睇我寫一次, 逐筆教..

1234ats 發表於 16-12-1 09:20
小兒以前情況比你兒子嚴重。
你可試試伴讀時,稍稍減慢速度,你先讀一句他模仿讀一句,注意節奏與停頓位 ...
多謝你詳盡的分享
對,世上無難事

scyauchris 發表於 16-11-30 21:22

我之前睇過有唔同學習類型的細路, 有d用圖像, 有些要通過寫, 有些用朗讀去記。 ...
但係英文點用圖像記? 我自己英文都係有限公司, 都唔知用乜方法, 依家唯有同佢一齊讀多D書。剛剛統測, 英文同佢溫完都係得79, 佢仲戰戰競競咁同我講:媽咪, 79分都有B的。真係就嚟氣死我。

MrBeast  visual mem強就自然可以,當然卷有其他部份,靜識串不夠的  發表於 16-12-2 12:05

試下多啲拆件記同用下圖像去教?

你同佢睇多些書係一定有幫助!  你不如問佢中文是怎樣記左個字,  英文再教佢拆件加想像力。我知我囡好復雜的中文字是拆件加想像力去記。英文好細個時, 佢話好將beautiful 個字變成句子去記, 不過我聽佢講完我反而覺得好復雜, 但我見佢常識科本書, 佢有把一些好長的英文字拆開。

我其實中英數都唔叻, 我最叻睇怕是畫畫, 所以我成日叫佢留心上課。

scyauchris 發表於 16-12-2 14:11

你同佢睇多些書係一定有幫助!  你不如問佢中文是怎樣記左個字,  英文再教佢拆件 ...
我問過佢, 佢話因為中文好簡單.........即係無答我一樣。

我女通常係瞓覺同去廁所, 我問佢野先肯答。不過越大佢就越唔肯講野我聽, 要等佢心情好就答我。

先先不要太介意分數,最緊要他喜歡學習,上了高小會改善的。