用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA討論
樓主: gigilee1209
go

SFA討論  

MrBeast 發表於 16-12-7 17:15
有否數字可分享?如頭幾多名的學生
請問咩係愈上愈悲哀? 愈高年級愈多人跳船?
我見就算升中, 有成18-20人入左st jo, 我相信好大部份都係自行入既, 咁即係就算留底喺度, 就算係初小時比較後名次的, 到小六時出到去都係全港最TOP果班

如果我果個係仔, 我都唔知俾唔俾佢讀SFA好, (假設有SFA及其他非龍校直私一線OFFER),讀得好就話有得跳船, 自行考S1。但全校個個同學都咁強,就算叻仔都未必考到班內高名次,留低下來既就要面對深水埗網既升中統一派位,男仔最勁都係得間長天。

另外,大家知唔知點解小一收咁少女仔? 女仔喺幼稚園階段既成績, 應該好多都好過男仔,佢地份筆試係考咩?
會唔會被德望搶左唔少學生, 所以先咁少女仔讀SFA?

littlemaopig 發表於 16-12-8 10:46
如果我果個係仔, 我都唔知俾唔俾佢讀SFA好, (假設有SFA及其他非龍校直私一線OFFER),讀得好就話有得跳船,  ...

據稱 sfa 男生升中較佳,所以三分一是男生。
另外,即使二、三年級有人跳船,但仍然大概八成可以升 band one 中學。進可攻退可守。

小王子J 發表於 16-12-8 11:13
據稱 sfa 男生升中較佳,所以三分一是男生。
另外,即使二、三年級有人跳船,但仍然大概八成可以升 band o ...

更正:三分二男生

mimi222shi 發表於 16-12-7 16:32
正面想法:學校程度高, 學生才有能力跳船.
走左一批跳船的精英, 小六畢業仍有一批精英能升讀頂尖中學.

有能力亦唔代表會跳船囉
陳守仁D學生能力也很高班,邊有咁多家長未入讀已經問定跳船。

littlemaopig 發表於 16-12-8 10:46
如果我果個係仔, 我都唔知俾唔俾佢讀SFA好, (假設有SFA及其他非龍校直私一線OFFER),讀得好就話有得跳船,  ...

銘x都幾好架

littlemaopig 發表於 16-12-8 10:33
我見就算升中, 有成18-20人入左st jo, 我相信好大部份都係自行入 ...
全港最top果班??? 咁唔使考慮,一定要入sfa

babysoon 發表於 16-12-8 11:25
有能力亦唔代表會跳船囉
陳守仁D學生能力也很高班,邊有咁多家長未入讀已經問定跳船。
只計學校俾人既感覺,陳守仁係讀得好開心,好多不同活動。
SFA係日讀夜讀,不停睇書、操習作。

男生除了ST JO外, 聽聞男拔(直資)有推薦信也有很大的優勢.

一直以來, SFA升中都是偏向津校, 問過啲家長, 是因為大部份都認為升中已入到級數頂尖/唔錯的學校, 唔需要再交學費,並非考唔到.

唔知點解 d 外人通常只 focus 係轉校生。

回覆樓主:

我識一個朋友,佢囡囡小一入咗SFA,小二跳咗去GH, 去到小三又插返入SFA, 但不清楚原因。

mimi222shi 發表於 16-12-8 11:49
男生除了ST JO外, 聽聞男拔(直資)有推薦信也有很大的優勢.

一直以來, SFA升中都是偏向津校, 問過啲家長,  ...
但我據聞st jo是Sfa 友好校,所以這幾年偏向收多些sfa生,雖然sfa生係出色,但亦有因素是因為這幾年出生率超低(沙士年關係),所以入名中數據特別好,正如Aps 一様,入DBS成廿幾個,也因為和DBS特別友好的關係,所以九龍三間私小也不可看輕,如果有得揀也是煩

mimi222shi 發表於 16-12-8 11:49

一直以來, SFA升中都是偏向津校, 問過啲家長,  ...
即係考到又唔讀...既然早知唔讀又去考.....

littlemaopig 發表於 16-12-8 10:33
我見就算升中, 有成18-20人入左st jo, 我相信好大部份都係自行入 ...
跳到就可喜可賀la,留底的(冇認真去數過)頭50名的應該都v happy,只是身邊的例子都是頗辛苦,當然成功需苦幹,值唔值就好個人。

回覆:SFA討論

SFA成績表會出全級及全班名次,
不會怕學生轉校園而隱藏,
呢點我好欣賞。

回覆:SFA討論

轉校

littlemaopig 發表於 16-12-8 11:36
只計學校俾人既感覺,陳守仁係讀得好開心,好多不同活動。
SFA係日讀夜讀,不停睇書、操習作。
...

昇中最實際既把握,仍然係學業。

但係而家d人鍾意走偏鋒,用體藝昇學更唔易把握投資亦大。

相對另外兩大私小, sfa體藝無限定要求。

tsl最吸引係口語好。sfa雖然話係英小,但面試天廣播既口音都唔特別吸引。

retriever 發表於 16-12-8 13:12
昇中最實際既把握,仍然係學業。

但係而家d人鍾意走偏鋒,用體藝昇學更唔易把握投資亦大。
用體藝來升神中相信要特別勁先ok, 成績唔得人地也唔會收,除非體藝叻到去一個點,但又唔好覺得叫仔女學體藝就係投資,好似要好大犧牲,如果佢地好願意和好enjoy去學習,一樣是終身受用,將來會感恩你比佢地嘗試過,但當然而家好多人係過左火位,係為有目的而迫仔女學,但捌除呢様,我覺得人生不只限讀書一個目標,發掘下佢地其他潛能也很重要,我自己就偏向平行,最悲哀的只是我地要跟住香港呢種慘無人道的教育制度走啫!

yuenkw 發表於 16-12-8 09:46
想請問你知唔知 SFA 每届大慨有幾多人可以轉去你提及的以上幾間學校?
我不是在入面做,冇資料~

MK0302 發表於 16-12-8 13:40
用體藝來升神中相信要特別勁先ok, 成績唔得人地也唔會收,除非體藝叻到去一個點,但又唔好覺得叫仔女學體藝 ...
制度上, 升中分Banding都只看重六科既成績, 至於催谷其它體藝, 唔可以怪制度, 呢D係家長同學校自己做成既問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。