用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中尼VS高主教
樓主: ericnpt
go

中尼VS高主教 [複製鏈接]

回覆:HauMiranda 的帖子

贊成!對我來說一間小學的風氣比其中學部成積來得重要。

引用:可能這是事實,但對樓主幫助不大。她兩個op

原帖由 chansiub 於 16-11-25 發表
可能這是事實,但對樓主幫助不大。她兩個options 都會有同一命運。暫時放下1c/2A吧!六年後生態可能已經不 ...
雖然讀中尼或高主教到升中時都會面對選校問題,但高主教其中一個賣點係有直屬中學,但似乎這賣點對B1學生價值係零。我建議用家們分享下兩校課程。

另外校風兩校分別不大,中西區啲小學,除了幾間寶校外,普遍應該不會差。

回覆:晴晴小B 的帖子

若果真的是band 1頂頂那批,似乎去那間也不是問題。老實說,不是人人都是band 1。但是中間或中下那批,中學部便成了安全網。至於最差的一批,相信因為兩間風氣不差及學術都可以,教出來的差極有個譜。樓主應根據自己的感覺去選。對我來説兩間都好。

ericnpt 發表於 16-11-24 17:36
今日突然有兩位offers, 點揀好?有個細佬跟尾.
想知依家高主教係咪無之前咁谷?
中尼多唔多功課?

樓主,今期<親子王>專題高主教,有興趣可睇下,佢話有逾八十人可由高小升高中,我睇完對高中信心大左

其實6年後既野冇人預算得到,唔好咁在乎1c/2a,
因為讀書係睇小朋友自己的,到時如果超班了,就更上一層樓考SPCC之類,如果正常或一般,可留高中或其他,而且高主教係傳統名校,學生不會太差

lovingu2 發表於 16-11-25 10:13
樓主,今期專題高主教,有興趣可睇下,佢話有逾八十人可由高小升高中,我睇完對高中信心大左

其實6年後既 ...
如學費不是問題, 真可以考慮高主教.  正如lovingu2所講, 如果小朋友將來超班, 可以更上一層樓... 但如果不是超班, 都可以有個好好的安全網

晴晴小B 發表於 16-11-25 08:32
雖然讀中尼或高主教到升中時都會面對選校問題,但高主教其中一個賣點係有直屬中學,但似乎這賣點對B1學生價 ...

又可以咁睇...高小前列學生跳船係嚴重既...不愁成績好係走唔甩 ~~~

只係...校內生係主力...高中DSE成績如此...要有心理準備
似乎...可以從佢地考入2大直資情况...係學術水平認受性一般

BTW...我都係揀高小....始終可攻可守...我亦有朋友係轉到船既...讀書睇自己~~~

Felix223    發表於 16-11-25 11:57

已定.

回覆 ericnpt 的帖子

方便告之大家選了那間?

想問高主教係打嚟call waiting?

Yes ah

回覆 晴晴小B 的帖子

高主教書院...一向都是Banding 1B無變.
For details please refer to the following:
http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?entityid=6001&action=compare

引用:+本帖最後由+nicholasnip+於+16-11-25+17:2

原帖由 nicholasnip 於 16-11-25 發表

回覆 晴晴小B 的帖子
你唔好睇bookofschool啲所謂排名,你知唔知佢點樣做排名,佢係用用戶自己感覺比分,好似openrice寫食評咁!要幾假有幾假。個啲害人不淺既網建議你唔好信。

你既然上得EK,你應該要信hkpapa既數據,因為數據先可以比一個客觀既標準大家衡量。

引用:Quote:原帖由+nicholasnip+於+16-11-25+發

原帖由 晴晴小B 於 16-11-25 發表
你唔好睇bookofschool啲所謂排名,你知唔知佢點樣做排名,佢係用用戶自己感覺比分,好似openrice寫食評咁! ...
上年高中成绩的而且確比嗰d高主教fans 失望,不過見佢呀爺好似未卜先知,對呢間學校近年攪好多動作改革,又小班教學,增聘老師,轉男女校,加幼稚園增加學校歸屬感,我估該校仲揾緊問題所在作出方案改善,看你夠唔夠膽買股買前境。

MMVV 發表於 16-11-25 18:58
上年高中成绩的而且確比嗰d高主教fans 失望,不過見佢呀爺好似未卜先知,對呢間學校近年攪好多動作改革,又 ...
若仲無遠見預知問題存在先至可怕...近年...中學部已經只收不多於直屬位限額....已係一D啓示
可惜早年小學嘗試大改革又比在讀家長反對...所以話宜家話減番壓力對學生好D....真係唔肯定係好彩定唔好彩~~~

引用:Quote:MMVV+發表於+16-11-25+18:58+上年高

原帖由 mcl203 於 16-11-25 發表
若仲無遠見預知問題存在先至可怕...近年...中學部已經只收不多於直屬位限額....已係一D啓示
可惜早年小學嘗 ...
又要成績好,又要無功課無壓力,學校都好難取平衡,都要d時間摸索。
我覺得好學校並不是以教出成績好的學生為目標的,應該係能啟發包容學生發展不同潛能,這方面我覺得高主教做得到。要成績好,我覺得家長教授好的學習態度同責任感比較重要。

教區好有心搞好高主教,目標係一條龍,假以時日應該會搞好成績。

但願無揀錯

mcl203 發表於 16-11-25 00:30
樓上已有網友分析左....升中人口會上升...讀津小6年後都可能係入番高主教

中西區B1中學有英皇...高主教.. ...

中西區升中不利男生,比較下灣仔會否有利一點?真心請教。

happy26 發表於 16-12-5 11:10
中西區升中不利男生,比較下灣仔會否有利一點?真心請教。
1. 先估估吓試答吓...中西區/灣仔D升中情况:

灣仔:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3255108

中西區: 用2015數據...要注意同現况有出入
2015升中人數 = 1444人
1/3係 B1生 = 480人
假設45%B1係男生 = 216人
假設自行階段離場率 = 30% = 65人
St Paul's Boy直資小學直升中學B1生 = 60人
即要参與統一派位B1男生 = 91人 (216-65-60)

中西區: 統一乙部B1本區位...(無計入甲部全港位11個)
KC + SJ + RC + QC + TSK = 52+12+6+4+4 = 78人

估估下既結果係...有約13位 (91-78)男生係未能派入B1中學
呢個係大約現况...6年後係升中人數上升中....B1生人數會增加
呢個係假設...完全唔準確既...無必要信我 ~~~

2. 灣仔係好過中西區...區內中/小學數量皆小....亦係坊間叫既天地網
即係統一派位只可以揀一間....唔理想就要準備叩門
但入到本區就有不成文既升中選校優勢...近乎B1生人人都可升B1英中
缺點係...非直屬/联繫生選擇小...且...要成為本區B1生係競爭激烈...因區內強小學太多又集中
不少全港B1生係本區會推落变B2生

中西區小學好處係選擇多...但升中 B1男生位係唔夠 ~~~

mcl203 發表於 16-12-5 13:46
1. 先估估吓試答吓...中西區/灣仔D升中情况:

灣仔:

感謝你

晴晴小B 發表於 16-11-24 19:32
高主教中學部都快變成B2學校了,讀佢小學升學無著數
講出來又話得罪人了,不過我照講,若計成績,高記只係屬於唔差的學校,事實上,呢間野幾廿年都未勁過。講完
‹ 上一主題|下一主題