用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 暑假/開學機票
go

暑假/開學機票

醒目開學勳章

暑假/開學機票,CX賣大約$8,800, 抵嗎?

回覆:暑假/開學機票

只票價吧!附加費約2xx+稅項約15xx=約多17xx,總額萬多少少

醒目開學勳章

brother4 發表於 16-11-24 14:46
只票價吧!附加費約2xx+稅項約15xx=約多17xx,總額萬多少少

已經包埋稅, 不是學生票, 即是抵?

單程?直航?全包?

cx單程30號8月2017由香港去倫敦,連稅及附加費,網上6526元

不是直航要轉機,香港去CDG,CDG去LHR

直航單程還平

回覆:3b 的帖子

有冇網址?單程/雙程?直航?幾時飛?雙程幾時番?才有得比較

醒目開學勳章

brother4 發表於 16-11-24 16:17
有冇網址?單程/雙程?直航?幾時飛?雙程幾時番?才有得比較

CX直航來回, 今年8月開學搭BA單程都要8仟幾, 我見來回賣8仟尾, 應該都抵, 不過唔肯定, 所以開post問下大家

如果買單程入英國會唔會比海關唔比入境架? 因為我都係想幫我仔買一程單程入英國, 跟住買倒頭飛(平啲), 但又驚佢過海關會有問題.

Avenger 發表於 16-11-27 21:55
如果買單程入英國會唔會比海關唔比入境架? 因為我都係想幫我仔買一程單程入英國, 跟住買倒頭飛(平啲), 但又 ...

海關都多野問,但會唔會睇回程機票和問幾時返就唔知,通常問 讀邊間,讀幾多年級,住係邊等。
我覺得 買張 大飛 ( 香港來回 ) 學生票 ,應該有一年期。 而中間 回來香港先買 倒頭票。

回覆 katrinafu 的帖子

因為我係國王媽媽會(英國)睇過有個POST話海關見你單程票有機會唔比入境, 咁就大件事. 咁"大飛"意思係咪開學去暑假返, 長啲期咁解?
其實我仔9月飛MANCHESTER, 搭QR 最平果隻都係$8135, 另外, 兩個TERM BREAK搭EMIRATE都係$7600-7800, 你地飛倫敦係咪應該平啲

Avenger 發表於 16-11-27 23:50

因為我係國王媽媽會(英國)睇過有個POST話海關見你單程票有機會唔比入境, 咁就大件 ...

其實買張來回機票會穩陣好多,你想用中段平D咪買倒頭。

大飛是 正價/學生票 一年期 買來回 ,中間Half term ,長假期 買對頭票,咁咪會平D .

但其實我之前睇 機票倫敦來回 8月底出發到 12月15日回程是CX$8XXX  , 後來爸爸話 改10月 21返,條機票 是$6xxx, 再出11月 6出發,12月15返 是 $6xxx . 但11月段機票 去程冇 miles x 回程得25% 。

但2017年 1月 我是 買了 張 學生機票半年 期,$14000, 然後2月half Term, 3月復活節和 5月Term 是倒頭 飛 。

所以機票貴與平,真係要成日 check住先 買到平價。

因為入境時我都記得有問個女讀幾耐, 但有冇睇機票我真係唔記得,因為成疊文件交給他 。

我下年會買單程 Emirates (一來很大機會便宜過CX,二來不需要搭 Coach 上伯明翰),然後倒頭。如果買來回的話,上次我八月尾買大概$7800,果時都有問過CX,要1萬3。  
後來過幾日買埋 Emirates 聖誕,CX要 1萬 5,Emirates 1 萬 3。
我朋友就飛 Coventry,搭法航/荷航(忘了),一次買曬聖誕復活暑假,好似要 4 萬 3。 我亦有聽過人搭芬航,聽聞好似更便宜?
所以其實日日價錢變,好難講話飛邊到同埋飛邊間便宜。
海關應該不會查你幾時邊日飛,只會循例問讀邊間,幾年級,讀幾耐,到左英國會住邊。

醒目開學勳章

Avenger 發表於 16-11-27 23:50

因為我係國王媽媽會(英國)睇過有個POST話海關見你單程票有機會唔比入境, 咁就大件 ...

第一次入境時海關沒有問回程時間, 因為阿仔有學生簽證 (3年), 不同一般遊客.

機票真係海鮮價, 要成日睇住, 錯過了就要買貴飛, 我們喜歡直航, 而CX的時間選擇亦比其他公司多, 所以一見到價錢抵就要馬上訂, CX上網依家可以hold機票一日 , 可以有時間想一想.

Avenger 發表於 16-11-27 21:55
如果買單程入英國會唔會比海關唔比入境架? 因為我都係想幫我仔買一程單程入英國, 跟住買倒頭飛(平啲), 但又 ...

買單程,點解有問題?  如被問,你有哂文件顯示孩子到英國讀書的。如第一程買單最方便,以後全部都是倒頭機票。

而家唔同以前,航空公司亦好寛鬆買單程,海關唔會check 你有冇回程機票,最緊要有visa 同學校証明

為何學生票貴些?

醒目開學勳章

JoannMok 發表於 16-12-4 12:49
為何學生票貴些?

學生票是1年期, 可以免費改時間, 帶2件行李

呀女末決定轉那一間學校,所以末買!不過看來明年的機票好像比往年平了!