用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問羅氏中學/東九龍滙基中學面試形式? ...
go

請問羅氏中學/東九龍滙基中學面試形式?

以上兩間中學面試都有兩次面試, 請問有冇姐妹知道第一次面試是小組定個人面試. 讓阿囡可早做準備.

尼兩間我自己覺得好好,  收生應該要求幾高,  我未交 application form

aa06 發表於 16-11-24 13:32
以上兩間中學面試都有兩次面試, 請問有冇姐妹知道第一次面試是小組定個人面試. 讓阿囡可早做準備. ...

上年UCCKE小組和個人都有,小組用中文,個人才要用英文,只interview 一次,不設2nd interview.

引用:以上兩間中學面試都有兩次面試,+請問有冇姐

原帖由 aa06 於 16-11-24 發表
以上兩間中學面試都有兩次面試, 請問有冇姐妹知道第一次面試是小組定個人面試. 讓阿囡可早做準備. ...
羅氏第一次係對住部ipad做中英數卷,係用口講答案,中文用普通話講,有考拼音同文言文,ok先有信通知第2次interview,第2次就in成3粒鐘,in才藝表演,小組,父母in大約10分鐘

引用:Quote:原帖由+aa06+於+16-11-24+發表以上兩

原帖由 ^曾小姐^ 於 16-11-25 發表
羅氏第一次係對住部ipad做中英數卷,係用口講答案,中文用普通話講,有考拼音同文言文,ok先有信通知第2次inter ...
仲有個人

^曾小姐^ 發表於 16-11-25 09:25
羅氏第一次係對住部ipad做中英數卷,係用口講答案,中文用普通話講,有考拼音同文言文,ok先有信通知第2次interview,第2次就in成3粒鐘,in才藝表演,小組,父母in大約10分鐘

雖然今年我女唔報羅氏, 睇完妳咁寫, 自己真滴汗, 面試考咁多野, 好似考協恩,女拔之類名校咁....

今個星期六協恩面試,請問大家知唔知會考D咩? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3382044&extra=page%3D2

考skill test, HY 音樂測試, Sat is DGS sports test ,  Sun is hy sports test

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-11-25+09:38+

原帖由 小時了了 於 16-11-25 發表
考咁多嘢都係想真真正正了解每個學生,唔會主要集中睇學校成績,名校果d其實只集中你成績同課外活動,第1次面試只係門面功夫,一大批人且一時間一齊考,唔會睇到乜

回覆 ^曾小姐^ 的帖子

羅氏收生要求都好高喎 ! 對住部ipad做數卷 我仔實死梗, 佢數學低能

Thanks

^曾小姐^ 發表於 16-11-25 09:25
羅氏第一次係對住部ipad做中英數卷,係用口講答案,中文用普通話講,有考拼音同文言文,ok先有信通知第2次inter ...

2nd In 才藝表演是什麼?如果小朋友沒有什麼才藝,那是不是沒有2nd In?

引用:Quote:^曾小姐^+發表於+16-11-25+09:25+ 羅

原帖由 anthony8899 於 16-11-25 發表
2nd In 才藝表演是什麼?如果小朋友沒有什麼才藝,那是不是沒有2nd In?
不是,總之1st in ok就有2nd in,才藝可揀音樂/體育/視藝,例如即場彈首歌/表演台拳/展示畫作,冇都可以,只係冇果部份分

補充一下:
年初羅氏1st in 成二千人, 2nd in 約300人,由於只收一班27新生,取錄比率是1/11,
即是每11個選1個,(難度有如葉問一個打十個)

2nd in 還有小組討論處境題目,最後各人還要針對題目口述兩句簡單 presentation.

引用:+本帖最後由+shypama+於+16-11-26+03:35+編

原帖由 shypama 於 16-11-26 發表

補充一下:
一個打10個 的確係咁

shypama 發表於 16-11-26 01:15
補充一下:
年初羅氏1st in 成二千人, 2nd in 約300人,由於只收一班27新生,取錄比率是1/11,
即是每11個選1個 ...

未見都抺緊汗(emoji)

嗰二千人入面,我諗大多數都係手指一捽就可以打低

咁即非勁人也不須考慮!

謝謝您! 看來, 面試真不簡單, 比大人見工還要辛苦。

上個星期去羅氏基金聽講座,校長話上年有4百幾人報名

回覆樓主:

羅氏有直屬小學? 為什麼只收27人?