用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 現任一呂家長,可否分享下小朋友的校園生活嗎? ...
樓主: swarovski2011
go

現任一呂家長,可否分享下小朋友的校園生活嗎?

引用:Quote:swarovski2011+發表於+16-12-7+08:07

原帖由 e8810 於 16-12-08 發表
我本來幫我仔報左學校禮拜六既興趣班,但未能成班。個人建議興趣班最好安排系星期五放學同星期六,星期日就 ...
請問校內英文提升班係自願參加定學校揀架?

swarovski2011 發表於 16-11-24 13:27
好想聽下現任家長的分享
1. 功課多嗎?壓力大嗎?會否影響睡眠時間呢?
2. 喜歡上學嗎?

我昰沙呂家長,又有朋友的孩子讀一呂。我本人覺得沙呂比其他學校走前D,iPad, 又在培養運動員方面下了好多功夫。反之,ㄧ呂比較全面,各方面的課外活動如在音樂,體育都平衡發展。

apap08 發表於 17-1-1 20:26

我昰沙呂家長,又有朋友的孩子讀一呂。我本人覺得沙呂比其他 ...

你意思是沙呂偏向運動方面多,但一呂就全面一些,動靜皆宜?

swarovski2011 發表於 17-1-1 22:09
你意思是沙呂偏向運動方面多,但一呂就全面一些,動靜皆宜?

我個人覺得是,如果小朋友比較喜歡運動,一定選沙呂,如果想在音樂、其他學術比賽方面有成績,沙呂家長真的是要自已努力。

apap08 發表於 17-1-2 08:24
我個人覺得是,如果小朋友比較喜歡運動,一定選沙呂,如果想在音樂、其他學術比賽方面有成績,沙呂家長真 ...

明白了!唔該你

apap08 發表於 17-1-2 08:24
我個人覺得是,如果小朋友比較喜歡運動,一定選沙呂,如果想在音樂、其他學術比賽方面有成績,沙呂家長真 ...

你是自行25分成功的?還是抽入/扣門入?

alienpig 發表於 16-11-30 10:01
沙呂用iPad上堂,聽聞好多變咗四眼妹、四眼仔,老師同學生之間上堂冇交流,大家只係望住iPad。識得人今年20 ...

我就係因為極度唔buy電子學習,所以當年揀一呂唔揀沙呂。
當然好多人鍾意沙呂校舍大、設施多,不過我始終覺得讀書最重要。我個仔今年五年班,係精英班,功課量合理,亦唔覺大壓力,而且讀得好開心!

fionacat 發表於 17-2-9 23:26
我就係因為極度唔buy電子學習,所以當年揀一呂唔揀沙呂。
當然好多人鍾意沙呂校舍大、設施多,不過我始終 ...

請問一呂係咪五年班先開始有精英班?

alienpig 發表於 17-2-13 10:13
請問一呂係咪五年班先開始有精英班?

是的!

fionacat 發表於 17-2-14 20:15
是的!

Tks!

e8810 發表於 16-12-5 09:48
  每日都有上中、英、數、常四科  中文:生字4個每個一行(9個)或補充練習2頁(通常默書前一日唔會有 ...

你好,我小朋友將於今年九月入讀一呂,想請教如何做好寫字的準備?我囝不喜歡寫字,我很擔心一呂對寫字要求十分嚴格。

我都想知呀~ 我仔又係嚟緊9月入讀...宜家讀學卷學校.. 做抄寫簡直想死呀! 可以點培養呀?

請問一呂除英文科外,還有其他科目會用英語教學嗎?

亦聽過家長們要夾錢請NET教英文科,請問而家都是嗎?

感謝現在讀緊一呂的家長能抽空回答一下~

jan80 發表於 17-3-5 23:24
你好,我小朋友將於今年九月入讀一呂,想請教如何做好寫字的準備?我囝不喜歡寫字,我很擔心一呂對寫字要 ...
一年級功課不多,老師也很有耐性,不用擔心。另外,功課輔導堂會有五六年級的大哥哥大姐姐教寫手冊和做家課,小女都有幫手,她說,好多小一新生功課堂未完已做好功課。

baby.hung 發表於 17-11-30 11:35
請問一呂除英文科外,還有其他科目會用英語教學嗎?

亦聽過家長們要夾錢請NET教英文科,請問而家都是嗎?
到六年級,會有英數、英常。要夾錢,每年二千幾。

e8810 發表於 16-12-4 22:30
我仔現讀小一,我系全職媽咪跟他既功課既。因有幼稚園同學仔讀培基,相比之下,一呂既功課比培基少好多。開 ...

請問一呂每日有功課堂比小朋友做完功課才放學嗎?還是沒有功課堂,所有功課都要回家才做到嗎?

manley_ho 發表於 17-5-9 16:25
我都想知呀~ 我仔又係嚟緊9月入讀...宜家讀學卷學校.. 做抄寫簡直想死呀! 可以點培養呀? ...

請問是自行派位入一呂嗎?

jan80 發表於 17-3-5 23:24
你好,我小朋友將於今年九月入讀一呂,想請教如何做好寫字的準備?我囝不喜歡寫字,我很擔心一呂對寫字要 ...

請問是自行派位入一呂嗎?

emmyfok 發表於 17-12-1 13:45
一年級功課不多,老師也很有耐性,不用擔心。另外,功課輔導堂會有五六年級的大哥哥大姐姐教寫手冊和做家課 ...

請問默書範圍多和深嗎?小一功課深嗎?

e8810 發表於 16-12-4 22:30
我仔現讀小一,我系全職媽咪跟他既功課既。因有幼稚園同學仔讀培基,相比之下,一呂既功課比培基少好多。開 ...

請問小一小二係咪每星期都中英默書呢?範圍涵蓋多和深嗎?