用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 現任一呂家長,可否分享下小朋友的校園生活嗎? ...
go

現任一呂家長,可否分享下小朋友的校園生活嗎?

好想聽下現任家長的分享
1. 功課多嗎?壓力大嗎?會否影響睡眠時間呢?
2. 喜歡上學嗎?
3. 學校鼓勵work hard play hard嗎?(我成日覺得一呂好著重academic, 忽略了其他書本以外方面)
因為本人有25分,有諗過放棄一呂,反而想賻沙呂,感覺沙呂谷得來,返學會好開心,不過老公都認為好傻的做法,所以想做多d資料搜集,或許只是我對一呂的誤解

有無人可分享下?

好少津校唔谷,多數學校都睇成績,功課平均6、7樣,如果小朋友快既,學校功課堂或在小息時都已經做完,其實好睇小朋友是什麼類型,喜歡讀書的,間間學校都ok.

celiakids2013 發表於 16-11-27 00:33
好少津校唔谷,多數學校都睇成績,功課平均6、7樣,如果小朋友快既,學校功課堂或在小息時都已經做完,其實 ...

每天都有功課堂?是「真」功課堂嗎?因為聽人講現時好多學校會用來做其他班務或教書我暫時未知小朋友是否喜歡讀書呢

swarovski2011 發表於 16-11-27 09:35
每天都有功課堂?是「真」功課堂嗎?因為聽人講現時好多學校會用來做其他班務或教書我暫時未知小朋 ...

極少用來上課,平時教書教得都好快。

celiakids2013 發表於 16-11-27 11:10

thanks

celiakids2013 發表於 16-11-27 11:10

請問你小朋友幾年級呀?小朋友開心上學嗎?一呂是重學術多嗎?

沙呂用iPad上堂,聽聞好多變咗四眼妹、四眼仔,老師同學生之間上堂冇交流,大家只係望住iPad。識得人今年20分抽唔入沙呂,如果我係你會穩穩陣陣揀一呂,沙呂搏唔過

alienpig 發表於 16-11-30 10:01
沙呂用iPad上堂,聽聞好多變咗四眼妹、四眼仔,老師同學生之間上堂冇交流,大家只係望住iPad。識得人今年20 ...

我都知今年戰況激烈,大概都是因為出生率太高,我仔是下兩年參加小一選校,到時出生率低好多了,所以令我心大心細

我仔現讀小一,我系全職媽咪跟他既功課既。因有幼稚園同學仔讀培基,相比之下,一呂既功課比培基少好多。開始返學時有點亂,但理順左之後,都OK啦。早幾日有一朋友的小朋友在九龍讀小學,果D功課先至系多到嚇到人,睇見都怕怕。

e8810 發表於 16-12-4 22:30
我仔現讀小一,我系全職媽咪跟他既功課既。因有幼稚園同學仔讀培基,相比之下,一呂既功課比培基少好多。開 ...

呂小幾多份呀?培基呢?九龍邊間咁多?津小嗎?

swarovski2011 發表於 16-12-4 22:32
呂小幾多份呀?培基呢?九龍邊間咁多?津小嗎?
  每日都有上中、英、數、常四科  中文:生字4個每個一行(9個)或補充練習2頁(通常默書前一日唔會有寫字功課。個人感覺做功課最費時係寫中文字,所以如果你小朋友系明年讀小一要做好寫字既準備)
  英文:工作紙2頁或補充練習2頁
  數學:補充練習2頁,間中一份QEF就比較多
  學識:補充練習2頁(有時無作業)
  倫宗:一星期2堂,唔一定有功課。
  中英每日都有網上功課,10分鐘就可以完成,數學網上功課主按單元既,如果當日功課多未能完成,我會安排系WEEKEND補做。

e8810 發表於 16-12-5 09:48
  每日都有上中、英、數、常四科  中文:生字4個每個一行(9個)或補充練習2頁(通常默書前一日唔會有 ...

網上功課不需要即日做完,可以weekend做?咁weekend 會多平時幾樣功課架?

每日都有上中、英、數、常四科  中文:生字4個每個一行(9個)或補充練習2頁(通常默書前一日唔會有 ...

其實如果有興趣班想學,可能平日都未必學到了?因為又要做功課,又要溫習默書,好像時間不夠用了

請問可否解答一下?如果有興趣班想學,可能平日都未必學到了?因為又要做功課,又要溫習默書,好像時間不夠用了

swarovski2011 發表於 16-12-7 08:07
請問可否解答一下?如果有興趣班想學,可能平日都未必學到了?因為又要做功課,又要溫習默書,好像時間不 ...
我本來幫我仔報左學校禮拜六既興趣班,但未能成班。個人建議興趣班最好安排系星期五放學同星期六,星期日就完全HEA。他宜家一星期安排如下:周一:無
周二:1900-2000游泳
周三:無
周四:1715-1815英文實習(校外)
周五:1530-1630英文提升班(校內)
   1800-1930游泳
周六:1800-1930游泳
溫馨提示:周二系中文默書(隔個星期一次),周四系英文默書(每星期都有)
因一切已經上左軌道,他話想學劃畫,下學期想幫他報星期六畫班。

回覆 swarovski2011 的帖子

周末都唔會太多,比平時多少少,因我仔周五放學會去游泳,所以我會星期六先至同他做功課。

e8810 發表於 16-12-8 12:18
我本來幫我仔報左學校禮拜六既興趣班,但未能成班。個人建議興趣班最好安排系星期五放學同星期六,星期日就 ...

Thank you我見你小朋友只是逢一、三沒什麼活動,其餘日子都有活動,那麼二、四他能夠早完成功課和溫習嗎?

可以丫,中文會一次過派曬成個學期既默書范圍,英文就會提前一週俾默書范圍,小朋友記性比較好,基本一星期時間足夠他記得

e8810 發表於 16-12-8 12:38

可以丫,中文會一次過派曬成個學期既默書范圍,英文就會提前一週俾默書范圍, ...

Thank you