用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區band2女生點揀好?
go

灣仔區band2女生點揀好? [複製鏈接]

剛派第二次呈分, 估到都係band2, 灣仔區一般小學, 好想去真光或體藝, 但好似太進取, 好苦惱
自行一定會報真光或體藝

大抽獎唔知點排好

elbar  TL   發表於 16-11-24 13:46
   3    0    0    0

回覆 karenlyk 的帖子

我都係湾仔女仔,真光我都有興趣
但自行未必揀佢
如BANK 2
我見這裹一些高人指教,可以試下鄧肇堅 OR ST. Francis

引用:剛派第二次呈分,+估到都係band2,+灣仔區一

原帖由 karenlyk 於 16-11-24 發表
剛派第二次呈分, 估到都係band2, 灣仔區一般小學, 好想去真光或體藝, 但好似太進取, 好苦惱
自行一定 ...

自行仲有一個位喎 ~~~

咪就咁乙1放真光囉,乙1放SKHTSK 會同男仔爭,始終B2搏B1中學唔可以摶太多間,仲要係派完B1生先到B2生,雖則WC位多利女生~~~

引用:回覆+karenlyk+的帖子 我都係湾仔女仔,真

原帖由 come-on-baby 於 16-11-24 發表

St.Francis位太少,唔敢博。

聖鄧近年每屆都有8個學生左右派入去,應該都有機會,但對於學校高中選科我有保留。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-11-24+12:36+編

原帖由 mcl203 於 16-11-24 發表
仲有一個自行揸唔定主意,聖提女都有諗過,亞女喜歡英華,耐何成績唔到

引用:Quote:原帖由+come-on-baby+於+16-11-24+發

原帖由 karenlyk 於 16-11-24 發表
St.Francis位太少,唔敢博。

聖鄧近年每屆都有8個學生左右派入去,應該都有機會,但對於學校高中選科我有 ...
恕我直言,係自行階段係要同全港學生爭,B2生考B1中學,始終係機會弱

統一反為可以試搏SFCC,YWGS, 只係位少,我知有B2生搏到,號碼唔靚都會蝕底, 風險極大~~~

若係我揀....我估我會:

自行 : 英華....聖嘉勒....鄧肇堅 (3取2....放棄真光....真光有用自行位收生)
統一: 乙1 真光....乙2 B2中學

自行評估最適合自己選擇吧 ~~~

引用:回覆+karenlyk+的帖子 若係我揀....我估我

原帖由 mcl203 於 16-11-24 發表

若係我揀....我估我會:
你意思係真中用自行位收真少生?

karenlyk 發表於 16-11-24 18:14
你意思係真中用自行位收真少生?
有機會....仲要唔細 ~~~

2016....真中 有21個联繫位....真小 有77人入真中....多出56人
即係話....呢56人 係經 自行/統一甲/統一乙/叩門 入
真光有38個自行位

自己諗下~~~

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

https://www.schooland.hk/ss/tlmshk

回覆樓主:

但Band 2生自行英華,機會似乎好微喎?!

mannewliv  不可能的任務,除非面試頂級超卓  發表於 16-11-25 14:33

ILoveCinderella 發表於 16-11-25 08:37

樓主心儀YWGS....想搏咪搏吓囉...唔試唔心C.....反正B2生搏自行B1中學機會都係唔大 ~~~

ILoveCinderella    發表於 16-11-25 13:46

karenlyk 發表於 16-11-24 17:22
仲有一個自行揸唔定主意,聖提女都有諗過,亞女喜歡英華,耐何成績唔到

...

b2生呢兩間都唔駛諗了,就算真係入到,都唔係好事啊

引用:回覆+karenlyk+的帖子 我都係湾仔女仔,真

原帖由 come-on-baby 於 16-11-24 發表

b2女唔係小學直升,入唔到SF.

cheechi 發表於 16-11-25 21:08
b2女唔係小學直升,入唔到SF.
sf街位太少,唔敢博啦

ILoveCinderella 發表於 16-11-25 08:37
我都知係越級挑戰

SingMom  簡直自殺!  發表於 16-11-27 09:55

karenlyk 發表於 16-11-26 10:05
我都知係越級挑戰

My girl's primary school classmates, who was among top 20 girls out of 120 girls in P6 last year. She was definitely band 1, she didn't have much certificates.  She failed to obtain admission from YW.  I think for a band 2 girl, it's not just 越級挑戰, it's almost impossible.

The point is if you apply for something that's almost impossible, you may end up wasting the opportunity for a school that's more suitable for her, and not too much substandard.

回覆:灣仔區band2女生點揀好

B2 女自行揀英華,浪費咗一個自行機會,唔好咁揀喇

karenlyk 發表於 16-11-26 09:12
sf街位太少,唔敢博啦
要博都博 ST PAUL,
起碼有180個位,直屬小學只有120位

raymond338hk 發表於 16-11-27 21:45
要博都博 ST PAUL,
起碼有180個位,直屬小學只有120位
HAPPY VALLEY?

meiyip 發表於 16-11-27 09:32
B2 女自行揀英華,浪費咗一個自行機會,唔好咁揀喇
中西區聖士提反女又值得一試嗎?
‹ 上一主題|下一主題