用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 啟基升中問題
go

啟基升中問題

啟基學生涵接中學會否比傳統小學的學生吃力?其實點解咁多人話啟基係好學校,但又唔係咁多家長揀啟基呢?

hyckmc 發表於 16-11-24 09:57
啟基學生涵接中學會否比傳統小學的學生吃力?其實點解咁多人話啟基係好學校,但又唔係咁多家長揀啟基呢?
...

啟基主張低壓教育,其實都好多人報,我仔今年小一,入面D老師真係好有heart,超級在乎學生感受,雖然學校唔谷,不過D野都深架,如果派到傳統中學,應該應付到。 我個人覺得入面D學生個個都好叻架

南風瑾 發表於 16-11-24 19:45
啟基主張低壓教育,其實都好多人報,我仔今年小一,入面D老師真係好有heart,超級在乎學生感受,雖然學校唔 ...
對, 唔淺的, 但老師投放好多時間去教佢地.....

回覆樓主:

想了解下低壓教育係點低壓法?我考慮緊幫小朋友轉校,所以想更了解啟基

bulo 發表於 16-12-18 01:23
想了解下低壓教育係點低壓法?我考慮緊幫小朋友轉校,所以想更了解啟基

...

啟基無教深一年,功課量適中,小朋友無須每天花盡所有時間精力去完成功課。呢樣,個人認為已經算低壓。一星期只默一次書,一星期默中文,一星期默英文。而比較其他學校,默書內容較少,小朋友無須花太多時間溫習默書。所以即使放學後,亦有不少多餘去休息,做自己喜歡做的事,如閱讀,做手工,甚至落公園放電。個人認為功課默書適量便可,能令小朋友有多餘時間享受閱讀,才是最值得投資。就係因為學校屬低壓,可令小朋友興趣為本去學習。暫時到小二,考試成績一樣不分名次,小朋友沒太執著分數之爭,睇家長點諗。我就喜歡這種求學不是只著眼分數的學校。

學校方面會不會要求家長們自己加操小朋友嗎? 例如補習.

回覆 johnnyboo 的帖子

校長講明,
返學時間已經好長, 不想小朋友放學仲要補習, 會好辛苦

回覆 070803 的帖子

咁就好.
時常擔心有些學校是講一套做一套.
多謝你的回覆.

全校普教中嗎?

回覆 tortoise03 的帖子

記得聽talk時講係粵教

juneforgbb 發表於 17-7-7 14:56
回覆 tortoise03 的帖子

記得聽talk時講係粵教

我囡是啟基畢業生,現升葵青B1A 校Lam X F4, 成績屬中上,所以啟基畢業生都有番咁上下,不必担心!

NurseSally 發表於 17-7-11 22:26
我囡是啟基畢業生,現升葵青B1A 校Lam X F4, 成績屬中上,所以啟基畢業生都有番咁上下,不必担心!
...

恭喜!

juneforgbb 發表於 17-7-11 23:21
恭喜!

老師有愛心!大多數學生英文程度高!陳校長愈來會在整體學生成績方面着重!對高年級都有些要求㗎!不過始終都給予機會學生與各方面發展!keep 住愉快教學!

NurseSally 發表於 17-7-12 11:55
老師有愛心!大多數學生英文程度高!陳校長愈來會在整體學生成績方面着重!對高年級都有些要求㗎!不過始 ...
請問往年升中整體是否都OK? 我不要求神校, 只是想知整體是否都算滿意
thanks!

juneforgbb 發表於 17-7-12 13:54
請問往年升中整體是否都OK? 我不要求神校, 只是想知整體是否都算滿意
thanks! ...

Ok 的!大多報讀直資!

NurseSally 發表於 17-7-12 14:00
Ok 的!大多報讀直資!

thanks! 希望我小朋友都可以係啟基愉快學習