用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭 ...
樓主: amazingXXX
go

(屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭  

amazingXXX 發表於 16-11-24 09:26
相信大家有睇新聞, 呼籲大家都去投訴教育區的失當以致區內的自行派位大混亂!原本這場遊戲已很殘酷, 現在再 ...

命裏有時終須有 命裏無時莫強求

halookmama 發表於 16-11-25 00:23
其實私直應該同日或早過自行注册,眼見有啲自行入到注冊完,原來等心儀直資,結果直資收咗,放棄自行個位, ...

如果這樣做,會有好多直私家長反對,雖然這其實是最合理的。

弱勢的政府,什麼都做不成的。

gaoy 發表於 16-11-24 22:20
有D 學校沒預留waiting
所以要求教育局交代

沒有自行後補既學校, 正常程序係將個位將番去統一派位大抽獎

今次事件, 其實圓玄小學同EDB都有問題:
1. 引述番其中一段新聞:

圓玄小學校長張志鴻接受本報查詢時證實,稱原定於10月26日的期限向教育局遞交註冊新生名單,惟因有家長仍未完成註冊,故校方取得教育局批准後,於10月28日遞交

學校註冊日期一早定咗, 點解學校可以接受D家長遲D註冊先? 個名家長又係梁氏宗親呀? 本身學校呢個安排係有問題, 之後EDB批准佢延期遞交之後做漏嘢, 又係衰戇居.

2. 又引述另一段:

張志鴻強調並非雙重學位,家長亦無雙重福利,因學生最終只能從中選擇一間學校就讀,並已向教育局表明將決定權交回家長,「由佢哋(家長)選擇,如果佢哋想去官津(學校)就去官津」,現時暫只有一名學生申請退學。張稱為免同類情況再出現,未來將提早向局方遞交名單。

張校長係教育界做咗1X年, 係圓玄做校長都做咗至少2年, 無理由唔知道準時遞交註冊學生名單俾EDB既重要性呀?
    另外, 大家都知, 直資註冊咗就一定唔會留得番個官津學位, 點可以話由"家長"決定呀? 作為校長唔可以講得咁唔負責任.
    睇番EDB回覆, 就正常好多:

教育局指,由於名單延遲提交,局方人員未及將派位系統內有關學童名字刪除,導致有17人獲「雙重派位」,其他小學沒有同樣情況。 當局會去信通知該17名學童,他們獲派的官津小一學位會取消,由後補學童補上,局方並會要求員工熟讀指引。

其實呢個問題只係冰山一角, 學生註冊咗直資學校之後, 學校幾時會將名單交上EDB呢? 呢個係一個黑洞.

好似有D直資, 註冊日期係自行結果公佈前嗰個星期, 根本個班註冊咗既學生, 份名單一定遞唔切俾EDB, 咁個班學生都係有機會係自行派到學位.

另外, 就算學生10月頭完成直資註冊, 但學校到下年4月先交名單俾EDB都 (遲D交學校唔駛成日改名單), 咁一樣可以俾學生有機會"搶"到自行個位.

所以其實好睇直資學校既"良心", 有冇將其它學生既自行機會考慮在內.

咁係咪唔公平? 都係嫁.

選小學有時都要講緣份, 就算有99.99%機會入某校, 但你無緣既話都會係屬於個0.01%.
保持平常心, 無謂強求所謂公平, 因為世上沒有絕對既公平.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

tkinwong 發表於 16-11-25 09:04

我係直資家長,其實我唔反對。我女十年前考直資都係先過晒自行出(果時聽講有deadline要交名單,但有學校唔跟,唔明點解可以)
攪攪下,而家連呢個規定都廢除埋了

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-11-25 09:39
沒有自行後補既學校, 正常程序係將個位將番去統一派位大抽獎

今次事件, 其實圓玄小學同EDB都有問題:

我覺得係需要執返正,不過執行係有難度嘅。譬如,26號deadline,咁學校賴死唔交,28至交、過兩星期至交、交得幾個,edb可以點?唔批津貼?釘牌?
所以exb取態好緊要。例如我上面提出一例,究竟係official deadline改左?定edb愛理不理?真係唔知架bor 。點解有學校一早註冊、有學校遲遲唔公布呢?

tkinwong 發表於 16-11-25 09:04

唔應該以對方身份判斷意見合理性...

理論上, 政府提供免費學位, 減低選擇門檻.

直資註冊早過自行, 有D 叫人去賭既感覺.

但呢D 野唔應該係賭架

回覆樓主:

其實,遲左交名單應該係曾掛8號風球的問題。

我都覺得報紙小題大做,尤其甚多學校有後備名單。不過無後備名單的,應立即處理,透明度過d讓家長安心。

利申: 我的小朋友,兩樣學位都無,我只以事論事。