用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭 ...
樓主: amazingXXX
go

(屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-24 15:08
其實未deadline, 明天只係正取生註冊deadline, 明天過後學校會call waiting, 小學要到12月初先要交名單俾ED ...

23/11,24/11 自行註冊,今日係正取生最後註冊日,所以今日或聽日會call waiting

hkpapa852 發表於 16-11-24 14:54
噢, 咁就係EDB既問題了.

其實EDB應該規管直資學校註冊期限

我覺得EDB做左太多灰色地帶,如果要公平d應該加強規管, 要求直資一率同自行同一日公佈, 唔好有d早註冊,有d又搞到12月後先註冊咁遲,造成年年收生嘅音樂椅轉唔停!家長嘅心情一直不安,要捱足成年

gaoy 發表於 16-11-24 15:03
如果教育局比返 waiting 上,就問題不大

但教育局聽日已經要津小交數

按教署回覆,唔係會call後備嗎?
佢話會通知相關學校及家長

amazingXXX  根本唔透明...而家無人知邊幾間學校有這17個位放出黎又唔知...後抽左那邊number都唔知..>.<忐忑不安   發表於 16-11-24 16:42

bobo_2014 發表於 16-11-24 15:23
按教署回覆,唔係會call後備嗎?
佢話會通知相關學校及家長
唔係間間學校會有後備名單.

其實只要EDB將註冊直資小學既安排變到好似註冊直資中學咁, 已經少咗好多集郵人仕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-24 15:26
唔係間間學校會有後備名單.

其實只要EDB將註冊直資小學既安排變到好似註冊直資中學咁, 已經少咗好多集郵人 ...

如果冇後備教局應該負責再抽籤,將多出嘅自行學位分配好
我地屯門家長係咪應該去信教局交待是否已把呢17個位分配好呢?

借位問問,咁好似陳守仁個d 未出結果,咁自行又抽到, 咁點算?係咪陳守仁,唔交資料俾教育局?

amazingXXX  呢個係家長既選擇~ 聽聞可註左先..if tsl收的話,可向津校取消學位再到tsl註冊   發表於 16-11-24 16:44

hoho1119 發表於 16-11-24 15:47
借位問問,咁好似陳守仁個d 未出結果,咁自行又抽到, 咁點算?係咪陳守仁,唔交資料俾教育局?
...
家長如果註冊咗自行, 就要決定TSL定自行果間, 因為如果佢之後再註冊TSL, 原本既自行位會放番出嚟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如受影響家長,請發email/信到教育局

[email protected]
香港灣仔皇后大道東213號胡忠大廈15樓

本人就蘋果日報及文匯報於2016年11月23日及24日報導圓玄小一生獲雙重學位(註),身為屯門區的家長,我們深感詫異及失望。
教育局早有規定已註冊直資小一學位的學生不能參與自行分配學位,但根據報導屯門直資小學保良局圓玄小學一批125名學生於10月註冊的學生,在11月21日卻能參與派位,當中17位獲得雙重學位情況。
是次教育局行政嚴重失當導致原本有機會獲派心儀學校的學生被篩走,並須參與明年6月統一派位攪珠。若教育局及時將其資料更新,將已註冊直資的學生(是此事件最多達125位)從自行分配學位機制下剔除,每位學生被獲派心儀學校的機會率也會提高。
身為屯門區家長,是次雖然是涉及17名學額,但折射教育局行事輕忽,未充份派位的公平性,傷害學童的教育選擇權,我們促請教育局:
1. 立即撤消17位已獲取直資學位的學生在自行學位分配中所獲派發的學位,不應由家長自行決定接受所獲派的學位與否。
2. 就是次教育局嚴重行政失誤重新一次分配抽籤
3. 重新檢視小一入學統籌辦法
4. 加強學位分配機制透明度
5. 統一後備生機制,提高備收生安排的透明度,令家長更清楚學校收生情況
6.就今次事件請公開受影響的學校名單和就這次事而獲取自行的收生録名單

二零一六年十一月二十四日
投訴人:

amazingXXX 發表於 16-11-24 16:05
如受影響家長,請發email/信到教育局

唔好意思, 我不認同第二點
呢件事不至於要全部重抽,唔合理,如我之前所講,連後備都冇係自己冇運

封信我會發去教育局,但會刪除第二點

amazingXXX  無所謂...就自己喜歡吧..這篇東西是來自其他群組的,可自行改動~  發表於 16-11-24 17:09

hoho1119 發表於 16-11-24 15:47
...

未出結果或未註冊唔係今次討論題目

見到有人成機博大霧

Chirley    發表於 16-11-25 12:19
Binlojai    發表於 16-11-25 10:51

抽唔到只怪自己運氣不及人,這樣投訴很葡萄吧!

其實,在自行放榜前有直資offer,同之後有offer , 都係霸左自行既學位,家長大路都會放自行位,點解屯門小學就俾人投訴(得1/17人放棄直資),港同,陳守仁,英華又唔被投訴?教育局應該唔準個個1/17個學生彈弓手,局佢讀直資。

回覆樓主:

根本而家個制度就有問題。

hoho1119 發表於 16-11-24 21:17
其實,在自行放榜前有直資offer,同之後有offer , 都係霸左自行既學位,家長大路都會放自行位,點解屯門小 ...

講多次啦,唔係好難理解je

自行“註冊”後,有得抽自行 =唔公平,因為,因為直資註冊後根本無資格抽自行,結果影響原本可以抽到的人,因為不是每間學校都由waiting 補上

直資“未註冊” “未有 offer " 抽自行,根本沒問題,因為未簽野

gaoy 發表於 16-11-24 22:10

自行“註冊”後,有得抽自行 =唔公平,因為,因為直資註冊後根本無資格抽自行, ...

但新聞不是說了由waiting補上了嗎?

Mchacha 發表於 16-11-24 22:16
但新聞不是說了由waiting補上了嗎?

有D 學校沒預留waiting
所以要求教育局交代

回覆樓主:

其實私直應該同日或早過自行注册,眼見有啲自行入到注冊完,原來等心儀直資,結果直資收咗,放棄自行個位,個位直接跌入大抽獎,對本身有高啲分有多啲機會嘅變冇機會,仲有好多係跨區,大抽獎對佢地根本冇用。。。 只怪制度嘅錯

DELETE

gaoy 發表於 16-11-24 22:10

自行“註冊”後,有得抽自行 =唔公平,因為,因為直資註冊後根本無資格抽自行, ...

你收到好消息未?
‹ 上一主題|下一主題