用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭 ...
go

(屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭  

相信大家有睇新聞, 呼籲大家都去投訴教育區的失當以致區內的自行派位大混亂!原本這場遊戲已很殘酷, 現在再雪上加霜!! 有家長如我一樣20分落空, 再知人地有直資offer同時也有津校offer?令「本來有嘅機會,或者都冇咗」......大感無奈!
教育局不是一句"會要求員工熟讀指引"就能了事, 他們到底知唔知道派位對各一毎個家庭有多重要求!!
如有同感請pm.

相關新聞連結:http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20161123/19842987
相關新聞連結:http://paper.wenweipo.com/2016/11/24/ED1611240008.htm

屯門圓玄小一派位鬧17「雙胞」[size=0.7em]2016-11-24

香港文匯報訊(記者 高鈺)小一自行分配學位日前放榜,獲得官津小一學位的學童,其家長須於昨日或今日到獲派小學註冊。不過今年有17名準小一生獲「雙重派位」,有關學生早前已獲直資校取錄及註冊,理應自動喪失獲派官津小學的資格,但仍獲教育局自行分配學位,局方承認處理時出錯,會取消該17人的自行分配學位。

涉事直資小學為屯門的保良局道教聯合會圓玄小學,據了解,該校原本須於10月26日向教育局提交註冊新生名單,以供當局在自行分配學位時,不再向有關學生派位。而上月期限時該校因有家長仍未完成註冊,故延至於10月28日遞交名單。

教育局指,由於名單延遲提交,局方人員未及將派位系統內有關學童名字刪除,導致有17人獲「雙重派位」,其他小學沒有同樣情況。 當局會去信通知該17名學童,他們獲派的官津小一學位會取消,由後補學童補上,局方並會要求員工熟讀指引。

2016/11/23 apple daily

【本報訊】教育局規定已註冊直資小一學位的學生不能參與自行分配學位,但屯門直資小學保良局道教聯合會圓玄小學一批於上月註冊的學生,前天卻能參與派位,出現雙重學位情況。校方稱獲教育局批准延期遞交新生名單,估計局方或未能及時更新而出錯。涉事的125名學生當中,目前只有一人申請退學。有立法會議員質疑校方及教育局行政失當,已有直資學位的學生再獲派位,或會導致原本有機會獲派心儀學校的學生被篩走,須參與下輪統一派位攪珠。
圓玄小學校長張志鴻接受本報查詢時證實,稱原定於10月26日的期限向教育局遞交註冊新生名單,惟因有家長仍未完成註冊,故校方取得教育局批准後,於10月28日遞交。
張志鴻估計局方或因而未能更新資料,導致學生仍獲派位。該校上月共有125名學生註冊,至於當中多少人前天獲派位,則有待了解。

教局行政失當致混亂

張志鴻強調並非雙重學位,家長亦無雙重福利,因學生最終只能從中選擇一間學校就讀,並已向教育局表明將決定權交回家長,「由佢哋(家長)選擇,如果佢哋想去官津(學校)就去官津」,現時暫只有一名學生申請退學。張稱為免同類情況再出現,未來將提早向局方遞交名單。
立法會教育界議員葉建源批評情況造成混亂,「呢批獲得自行分配學位嘅學生,如果佢哋唔用個學位,就佔用咗其他應該要派畀人嘅位」,連帶影響於自行分配學位報讀有關學校的學生,「本來有嘅機會,或者都冇咗」,需待統一派位攪珠。
葉批評該校及教育局行政失當,「教局應與學校搞清楚責任誰屬,交代詳情,再想辦法杜絕同類情況發生」,減少這類「無妄之災」。
教育局回覆本報查詢時,稱將會與上述直資小學跟進。教育局續稱,一般而言,在派位過程中會核對直資小學的取錄名單,已接受直資小一學位的學生將不會獲派自行分配學位。
■記者葉偉東

amazingXXX 發表於 16-11-24 09:26
相信大家有睇新聞, 呼籲大家都去投訴教育區的失當以致區內的自行派位大混亂!原本這場遊戲已很殘酷, 現在再 ...
其實呢D情況係會出現, 唔一定係EDB問題.

學生註冊咗直資學校但如果直資學校未將名單交上去EDB, 或太遲交, EDB可能都會係自行派咗個位俾個位學生, 不過最後, 個位都係會被消失.

又係D乜都唔識既家長+無知記者係度炒作

Chirley    發表於 16-11-25 12:06
cattz288    發表於 16-11-25 00:26
hppa    發表於 16-11-24 15:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pm

其實呢間直資小學校長, 本身應該知道問題係邊 (佢地自己幾時交名單俾EDB呀?)

似乎又想乘機抽EDB水

hppa    發表於 16-11-24 15:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

事不關己 己不勞心小一作戰已很累,絕無閒情同不相關的人閒談~

amazingXXX 發表於 16-11-24 09:49

事不關己 己不勞心小一作戰已很累,絕無閒情同不相關的人閒談~

我是明白一些家長的苦況的,只是我看了內文,似乎教署己有解決方案了。

既已有解決方案,還要投訴一些什麼呢 ?

回應下面hkpapa852的短評: 所謂"問題",只是"字眼"不同而已,發生了事情,是必須處理的吧。

hppa    發表於 16-11-24 15:29
amazingXXX  我看最有問題的是"hkpapa852  "  發表於 16-11-24 14:35
hkpapa852  其實根本唔係問題, 亦從來唔需要解決方案.  發表於 16-11-24 10:11

回覆樓主:

其實應該唔止呢間
好多直資放榜註冊太接近自行公佈
根本唔夠時間抽
所以有雙重學位

hppa    發表於 16-11-24 15:33

dereklg 發表於 16-11-24 10:00
我是明白一些家長的苦況的,只是我看了內文,似乎教署己有解決方案了。

既已有解決方案,還要投訴一些什麼 ...

其實EDB今次無錯, 係圓玄係EDB要求既期限前未能遞交全部註冊學生既名單導致既問題.

而上月期限時該校因有家長仍未完成註冊,故延至於10月28日遞交名單。

EDB今次認錯其實係戇居.

其實如果最後大家乜都唔做, 註冊咗圓玄既學生個自行位都係會自動被取消, 多出嚟個學位會由該小學既自行既補名單(如有)補上, 或者留番去大抽獎.

呢D情況年年都有, 瞭解遊戲規則就根本唔會嘈!

回覆樓主:

我覺得去到呢個階段,補救方法係唔應該比呢批學生註冊自行,咁就沒問題

amazingXXX 發表於 16-11-24 09:49

這裏很多前輩都經歷過報小一的階段。你以為過往沒有呢個情況發生?

Chirley  同意,明白心情但唔駛咁嘅  發表於 16-11-25 12:08
自強不息 厚德載物

hkpapa852 發表於 16-11-24 10:05
其實EDB今次無錯, 係圓玄係EDB要求既期限前未能遞交全部註冊學生既名單導致既問題.

而上月期限時該校因有 ...

但我覺得個校長話比返選擇權家長就唔得啦

amazingXXX  該名校長的回答簡直令我....  發表於 16-11-24 14:36

醒目開學勳章 王國長老

其實,有直資係與自行同日/之後公布,咪一樣係雙重offer!
所以一係攪到全港直資一早出offer杜絕雙重offer情況(which以前係,而家已取消,唔知點解),一係根本唔駛咁炒作,因為就算家長雙重註冊左,最後都會被取消。

amazingXXX  其實我没有擔心有人能雙重註冊...  發表於 16-11-24 14:38

Charlotte_mom 發表於 16-11-24 10:11
其實,有直資係與自行同日/之後公布,咪一樣係雙重offer!
所以一係攪到全港直資一早出offer杜絕雙重offer ...
其實除咗炒作, EDB今次絕對係戇居, 圓玄校長既態度係更加........

Charlotte_mom 發表於 16-11-24 10:11
所以一係攪到全港直資一早出offer杜絕雙重offer ...

呢個情況有D 唔同,因為家長未簽直資
未註冊

教育局既人似乎都唔明有咩問題,俾家長從中選擇一間,根本註冊了直資就冇機會自行,冇機會再可以派到一間官津選擇

醒目開學勳章 王國長老

gaoy 發表於 16-11-24 10:14

呢個情況有D 唔同,因為家長未簽直資

其實唔駛過份擔心,直資份表今日唔到EDB,遲早都會到,家長一樣需要2揀1。唔可以hold晒兩邊。威晒都係果一陣

gaoy 發表於 16-11-24 10:04
其實應該唔止呢間
好多直資放榜註冊太接近自行公佈
根本唔夠時間抽

福附都是自行公佈左先要註冊。

醒目開學勳章 王國長老

反而有中學特登在交名deadline後攪第二輪收生,我就覺得好過份。
因為中學派彩只有七月一輪,七月前無人可以偷雞註冊直資,除左果一間

Charlotte_mom 發表於 16-11-24 10:23
反而有中學特登在交名deadline後攪第二輪收生,我就覺得好過份。
因為中學派彩只有七月一輪,七月前無人可 ...
佢收完生唔交份名單俾EDB都得。

話說有會員同我講,某間二/三線直資中學係連學生資料表都使交就可以註冊,咁佢一樣可以繼續抽獎

應該改下無論直c或津校, 全港應實行同一時只可hold 一間學校. 一經註冊直/ c校, 都不能參加自行或大抽獎.