用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 註冊證一問
go

註冊證一問

請問註冊證是什麼樣子的?是否每校不同,不是統一的?謝謝

應該系學校自己出的填寫詳細資料的紙,應該會寄比你或者在學校取

醒目開學勳章 貢獻勳章

六月大抽獎攞嗰份叫註冊証,EDB出
恐龍家

謝謝大家,即是現階段如去成功自行分配學位學校註冊後未會有註冊證的,對嗎?

一張a4紙, 記得copy

6月大抽獎有註冊證 咁自行現階段註冊左 係咪唔會有註冊證呢回事?因為我註冊完係得張字條仔。

醒目開學勳章 貢獻勳章

edniebridge 發表於 16-11-24 09:24
謝謝大家,即是現階段如去成功自行分配學位學校註冊後未會有註冊證的,對嗎?
...
對,自行無
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-24 11:50
對,自行無

如果無注冊證,明年六月係咪無得去叩門 ? 因為叩門要用注冊證。

醒目開學勳章 貢獻勳章

se6b03 發表於 16-11-24 12:15
如果無注冊證,明年六月係咪無得去叩門 ? 因為叩門要用注冊證。
叩到,再去EDB攞
恐龍家

小曳人 發表於 16-11-24 12:37
叩到,再去EDB攞
原來叩門要用註冊證?!因我都係自行中左,但想統一後再去叩第二間,你話EDB係邊度?

rainlamrainlam 發表於 16-11-24 13:22
原來叩門要用註冊證?!因我都係自行中左,但想統一後再去叩第二間,你話EDB係邊度? ...

Yes me too.  So they will give me a card in the near future?

醒目開學勳章 貢獻勳章

rainlamrainlam 發表於 16-11-24 13:22
原來叩門要用註冊證?!因我都係自行中左,但想統一後再去叩第二間,你話EDB係邊度? ...

edb office,  響官塘
恐龍家

sanngai 發表於 16-11-24 13:40
Yes me too.  So they will give me a card in the near future?
咁請問幾時可以去補拎註冊證?隨時定係要在統一後?

回覆:rainlamrainlam 的帖子

如果到時要註冊證去叩門,只要等大抽獎出了後,去返自行間學校就攞到。我上年最後有私小offer,  去自行嗰間學校放位,學校就俾返張註冊證我了。

引用:Quote:小曳人+發表於+16-11-24+12:37+叩到

原帖由 rainlamrainlam 於 16-11-24 發表
教局會將註冊證送去自行得咗那間學校,大抽獎過後,去學校放位,學校會俾返張註冊證你。我上年就係咁,但我係私小收咗放位,所以張註冊證仲响屋企留為記念。

謝謝各位前輩的分享,感激

mannitol 發表於 16-11-24 16:31
教局會將註冊證送去自行得咗那間學校,大抽獎過後,去學校放位,學校會俾返張註冊證你。我上年就係咁,但我 ...
咁即係要放左個位先可以拎到註冊證先可以再去第二間度叩門?

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-24+16:31+教

原帖由 rainlamrainlam 於 16-11-24 發表
咁即係要放左個位先可以拎到註冊證先可以再去第二間度叩門?
咁又唔係。你叩到後,即刻去自行學校放位,同佢講要返張註冊証,通常都立即俾返張証你,除非佢有心為難你啦。

mannitol 發表於 16-11-24 21:55
咁又唔係。你叩到後,即刻去自行學校放位,同佢講要返張註冊証,通常都立即俾返張証你,除非佢有心為難你啦 ...
但去第二間叩門時不是需要出示註冊的嗎?

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-24+21:55+咁

原帖由 rainlamrainlam 於 16-11-25 發表
但去第二間叩門時不是需要出示註冊的嗎?
去叩門無需註冊証,叩門叩中要你註冊,先要註冊証。因為你攞走咗張註冊証,就代表你唔要那學校的學位,佢冇理由响未俾位前收你/出示註冊証正本。最多可能要求你俾幅本,但你係自行派位去叩,冇幅本出示係好正常,學校會明白的。我朋友從來冇參過大抽獎,最後叩到津校,都係最後註冊先補返張註冊証。